Gdje će i šta će sada ovaj šarmantni čovjek?!

Nakon što se dostojanstveno i stoički nosio sa saznanjem da je bivši, Pelegrini ima priliku da "uvali kosku" Gvardioli i potom izabere neki od velikih evropskih klubova, možda i napadne Premijer ligu naredne sezone.

Fudbal 03.02.2016 | 15:20
Gdje će i šta će sada ovaj šarmantni čovjek?!

Trebalo je da bude tajna do kraja sezone, ali on to nije želeo.

Poslednjeg dana prelaznog roka u većem delu Evrope objavljeno je i ono o čemu se pričalo dugo – 1. jula 2016. godine Pep Gvardiola postaće novi menadžer Mančester sitija.

Zašto baš sada? Upućeni tvrde da aktuelni menadžer "građana" Manuel Pelegrini, koji je za ovu odluku vlasnika kluba znao dugo, nije želeo da to više bude tajna. Iz dva razloga.

Prvi, da skine pritisak i sa sebe i sa ekipe, pretpostavljajući da će svima u klubu biti lakše ako znaju šta dolazi sutra. Drugi, važniji, da stavi do znanja velikim evropskim klubovima da će narednog leta biti slobodan u izboru nove sredine posle tri videćemo koliko uspešne sezone na "Etihadu".

Videćemo, jer nije nemoguće da se Pelegrini oprosti spektakularno, drugom titulom prvaka Engleske u tri sezone u Premijer ligi, što bi svakako povećalo pritisak na Gvardiolu. I nije samo Premijer liga takmičenje u kojem Pelegrini dobro gura, "građani" su u finalu Liga kupa, čeka ih težak posao u FA kupu gde će se sastati sa Čelsijem, a plasirali su se u osminu finala Lige šampiona gde im je rival Dinamo iz Kijeva.

Hipotetički, Pelegrini bi do praktično uručenog otkaza u Sitiju mogao dao osvoji još četiri trofeja!

Za sada, ima titulu prvaka i Liga kup iz sezone 2013/14.

Ovaj "šarmantni čovek" kako ga nazivaju fanovi kluba zaista je dostojanstveno i stoički za sada podneo saznanje da nije više potreban, a mora se priznati i da je uspeo da održi atmosferu u svlačionici koja teško da je ostala imuna na sve informacije koje su stizale iz Minhena i koje su sada zvanično i potvrđene – Gvariola će zarađivati neverovatnih 15 miliona funti po sezoni u Sitiju, što iznosi 19,8 miliona evra.

Šta je sledeći Pelegrinijev potez?

Od 2002. godine kada je preuzeo River Platu, vodio je Viljareal, Real Madrid, Malagu i Mančester siti. Dakle, nije imao problem da bira i nešto manje klubove, ali...

Nakon što je u razgovoru za "Marku" otkrio da je mesecima unazad znao za Gvardiolin dolazak na "Etihad", Pelegrini je istakao samo da mu je cilj da se maksimalno posveti izazovima koji su pred njim, a nije ih malo. Međutim, isti list – povezano ili ne – objavio je da će 62-godišnji Čileanac postati novi menadžer Čelsija sledeće sezone, kada se završi druga "privremena" vlada Gusa Hidinka.

Čelsi, piše madridski list, nije jedini veliki klub koji želi da vidi Pelegrinija na svojoj klupi. Jedan od zainteresovanih je i Atletiko Madrid, koji će uskoro razgovarati sa Dijegom Simeoneom i, ukoliko je "Čolo" odlučio da je pet sezona na "Kalderonu" dovoljno.

Inače, odlazeći menadžer Mančester sitija radi za 5,3 miliona evra godišnje, što je skoro četiri puta manja plata od Gvardioline.

Pelegrini, ako ništa više, Gvardioli ostavlja sastav pun kvalitetnih igrača, sa kojima će naslednik lako moći da primeni ono što radi od početka karijere. U tom smislu, pored Arsenala, teško da bi ijedan sastav na Ostrvu lakše mogao da savlada "tika-taku", pa i toga ima u odluci Gvardiole da izabere manje popularan od dva mančesterska kluba, jer će na leto manje morati i da "tumba".

Pelegrini je tokom tri sezone menadžerisanja na "Etihadu" doveo Kevina De Brujnea (74 miliona evra), Rahima Sterlinga (62,5), Nikolasa Otamendija (44,6), Fabijana Delfa (11,5), Elijakima Mangalu (40), Vilfreda Bonija (32,3), Fernanda (15), Bakarija Sanju (0), Fernandinja (40), Stevana Jovetića (26), Hesusa Navasa (20), Martina Demikelisa (5) i još nekolicinu fudbalera, a podsetimo i da je njegov dolazak u klub značio i kraj za našeg Matiju Nastasića koji je poslat u Šalke.

Na tim poslovima, Čileanac je za tri sezone potrošio neverovatnih 418 miliona evra, a prihodovao 125.

Ako ništa više, pored osvojene titule prvaka, ostavio je Gvardioli sastav kojem "malo fali" da bude "kaznena ekspedicija".

Komentari / 0

Ostavite komentar