Видео - НБА: Како је Фил Џексон "препознао" Порзингиса?!

Три дана пре НБА драфта прошле године Кристапс Порзингис је био веома уплашен и мислио је да никада неће заиграти у најјачој кошаркашкој лиги на свету.

Кошарка 05.02.2016 | 11:40
Видео - НБА: Како је Фил Џексон "препознао" Порзингиса?!

Желео је да оде у Њујорк, али је требало да Никси пожеле њега... На последњем тренингу са Филом Џексоном пред драфт ухватио га је грч и није могао да издржи свих 20 минута акције са трофејним стручњаком и функционером Никса.

“Много сам се уплашио... То је било фрустрирајуће за мене... Желео сам да будем у Њујорку, а ето, на последњем тренингу пред драфт догодило се то. Када сам излазио мислио сам да ме никада неће изабрати, да ништа нисам показао на тренингу, да ме неће узети као четвртог пика“, рекао је Порзингис.

Тренинг је заиста прекинут, није било потребе ризиковати да се млади Летонац повреди, а за време трајања пробе његов менаџер Енди Милер није био најсигурнији у намере Никса.

Ипак, ту није био крај, 20-годишњаку су позив за вечеру упутили челни људи франшизе, а Фил Џексон му је том приликом поставио неколико питања.

“Шта ти знаш о кошарци?“

Порзингис је одговорио питањем.

“Шта желите од мене да знам о кошарци?“

“Да ли знаш да играш одбрану?“, питао је Џексон;

“Знам да играм одбрану“, кратко је одговорио Порзингис, после чега су разговарали о схватању кошарке младог крилног центра.

Све је могло да крене другачијим током да Кристапс није повукао пријаву за драфт 2014. године, када је Орландо свим силама покушавао да га убеди да ће га изабрати као 14. пика прве рунде. Генерални менаџер Меџика Роб Хениган је навео да је потписивање Порзингиса примарна опција.

“Роб је имао дугорочан план за Кристапса... Много је уложио у њега, више него у било кога у лиги. Баш га је изучавао, направио је план тренинга, развоја, али је Кристапс то знао и знао је да није спреман за то“, рекао је Милер.

То није поколебало младог Летонца, рекао је да ће доћи у НБА када буде осетио да је спреман за то.

“Веома је важно како вам почне каријера у НБА лиги. Морао сам да одиграм једну сезону у Шпанији против одраслих људи. Није ме занимало са које позиције ће ме изабрати. Занимало ме је само једно, да будем спреман“, рекао је Порзингис.

Челник Меџика је био фрустриран због овакве одлуке Порзингиса, иако је Меџик имао петог пика на драфту 2015. године рекао је да зна да ће се тешко стићи до Летонца.

За једну годину Порзингис је порастао пет центиметара, са породицом и менаџером је донео одлуку о коначном изласку на драфт, али се суочио и са жестоким дрилом у Лејкерсима.

“Вртело ми се у глави током тренинга, нисам могао да говорим колико сам био уморан, ни да спојим реченицу“, присетио се Порзингис, после чега су се Лејкерси одлучили за бирање плејмејкера Д’Анђела Расела.

Порзингисов агент није желео ни да разговара са Филаделфијом, нити да им омогући да на делу виде његовог пулена. Та ствар је решена, Летонац је избегао фењераша, али је менаџер знао шта га чека када буде озваничено да је постао четврти пик на драфту.

“Спреми се на звиждуке...“

Било их је, вероватно као никада до тада на НБА драфтовима, али су се размажене присталице Њујорк Никса убрзо увериле у све што зна мршави Летонац и почели да цене оно што он уме.

Коментари / 0

Оставите коментар