Video - NBA: Kako je Fil Džekson "prepoznao" Porzingisa?!

Tri dana pre NBA drafta prošle godine Kristaps Porzingis je bio veoma uplašen i mislio je da nikada neće zaigrati u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

Košarka 05.02.2016 | 11:40
Video - NBA: Kako je Fil Džekson "prepoznao" Porzingisa?!

Želeo je da ode u Njujork, ali je trebalo da Niksi požele njega... Na poslednjem treningu sa Filom Džeksonom pred draft uhvatio ga je grč i nije mogao da izdrži svih 20 minuta akcije sa trofejnim stručnjakom i funkcionerom Niksa.

“Mnogo sam se uplašio... To je bilo frustrirajuće za mene... Želeo sam da budem u Njujorku, a eto, na poslednjem treningu pred draft dogodilo se to. Kada sam izlazio mislio sam da me nikada neće izabrati, da ništa nisam pokazao na treningu, da me neće uzeti kao četvrtog pika“, rekao je Porzingis.

Trening je zaista prekinut, nije bilo potrebe rizikovati da se mladi Letonac povredi, a za vreme trajanja probe njegov menadžer Endi Miler nije bio najsigurniji u namere Niksa.

Ipak, tu nije bio kraj, 20-godišnjaku su poziv za večeru uputili čelni ljudi franšize, a Fil Džekson mu je tom prilikom postavio nekoliko pitanja.

“Šta ti znaš o košarci?“

Porzingis je odgovorio pitanjem.

“Šta želite od mene da znam o košarci?“

“Da li znaš da igraš odbranu?“, pitao je Džekson;

“Znam da igram odbranu“, kratko je odgovorio Porzingis, posle čega su razgovarali o shvatanju košarke mladog krilnog centra.

Sve je moglo da krene drugačijim tokom da Kristaps nije povukao prijavu za draft 2014. godine, kada je Orlando svim silama pokušavao da ga ubedi da će ga izabrati kao 14. pika prve runde. Generalni menadžer Medžika Rob Henigan je naveo da je potpisivanje Porzingisa primarna opcija.

“Rob je imao dugoročan plan za Kristapsa... Mnogo je uložio u njega, više nego u bilo koga u ligi. Baš ga je izučavao, napravio je plan treninga, razvoja, ali je Kristaps to znao i znao je da nije spreman za to“, rekao je Miler.

To nije pokolebalo mladog Letonca, rekao je da će doći u NBA kada bude osetio da je spreman za to.

“Veoma je važno kako vam počne karijera u NBA ligi. Morao sam da odigram jednu sezonu u Španiji protiv odraslih ljudi. Nije me zanimalo sa koje pozicije će me izabrati. Zanimalo me je samo jedno, da budem spreman“, rekao je Porzingis.

Čelnik Medžika je bio frustriran zbog ovakve odluke Porzingisa, iako je Medžik imao petog pika na draftu 2015. godine rekao je da zna da će se teško stići do Letonca.

Za jednu godinu Porzingis je porastao pet centimetara, sa porodicom i menadžerom je doneo odluku o konačnom izlasku na draft, ali se suočio i sa žestokim drilom u Lejkersima.

“Vrtelo mi se u glavi tokom treninga, nisam mogao da govorim koliko sam bio umoran, ni da spojim rečenicu“, prisetio se Porzingis, posle čega su se Lejkersi odlučili za biranje plejmejkera D’Anđela Rasela.

Porzingisov agent nije želeo ni da razgovara sa Filadelfijom, niti da im omogući da na delu vide njegovog pulena. Ta stvar je rešena, Letonac je izbegao fenjeraša, ali je menadžer znao šta ga čeka kada bude ozvaničeno da je postao četvrti pik na draftu.

“Spremi se na zvižduke...“

Bilo ih je, verovatno kao nikada do tada na NBA draftovima, ali su se razmažene pristalice Njujork Niksa ubrzo uverile u sve što zna mršavi Letonac i počeli da cene ono što on ume.

Komentari / 0

Ostavite komentar