Извоз до 10.000 тона меса и у 2016. години

Замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић очекује да ће Босни и Херцеговини ове године бити одобрен контингент до 10.000 тона извоза меса у Турску.

Босна и Херцеговина 02.02.2016 | 13:55
Извоз до 10.000 тона меса и у 2016. години

"Очекујем да ће Босна и Херцеговина и у 2016. години добити одговарајући контингент извоза меса у Турску, колико су у овом тренутку извозне могућности БиХ. То је, рекао бих, оквирно количина извезена у 2015. години. Моја очекивања су да то буде до 10.000 тона, јер мислим да веће могућности БиХ у овом тренутку не постоје", истакао је Шаровић у разговору за Анадолу Агенцy.

Шаровић је потврдио како у јануару није било извоза меса из Босне и Херцеговине у Турску с обзиром на то да се тек очекује расписивање одговарајућег тендера. То, навео је Шаровић, раде турске институције, односно надлежне робне резерве Турске под контролом Министарства економије.

"То је нешто што ће вјероватно да слиједи у наредном периоду", нагласио је Шаровић.

Он је негирао информације да је на посао извоза меса из Босне и Херцеговине у Турску пропао, односно да се то неће наставити због могућих малверзација с поријеклом меса појединих домаћих произвођача у БиХ.

"Информације које имамо из Турске указују на то да ће Босна и Херцеговина бити земља која ће и даље извозити месо и месне прерађевине у Турску", навео је Шаровић.

Министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине казао је како надлежне институције у Босни и Херцеговини, зависно од надлежности, врше контролу извозних објеката те да се то ради континуирано.

"То се ради већ дуже вријеме. У тај дио посла укључене су ентитетске инспекцијске институције с обзиром на то да су ветеринарске службе у надлежности ентитета. Ми смо са своје стране упозорили на потребу да се извозни објекти контролишу. С једне стране, предмет нашег надзора и контроле је и издавање извозних цертификата о поријеклу, јер за извоз меса у Турску неопходно је да се поштују правила поријекла. Тај дио посла ради Спољнотрговинска комора БиХ. У више наврата смо имали разговоре, консултације, договоре и контролу онога што су они радили током 2014, односно 2015. године и тражили смо од њих да пооштре контролу и да издавање цертификата дигну на већи, професионалнији ниво с обзиром на то да се ради о јавним овлаштењима које они су добили од БиХ. У том смислу, указали смо на одређене пропусте", нагласио је Шаровић не желивши говорити о детаљима.

Он је навео како и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ врши надзор, односно да је почела контрола извозних објеката. Мисли се на оне компаније које су добиле посао за Турску, а то обављају, навео је Шаровић, из објеката који су примљени од Канцеларије за ветеринставо и надлежног турског инспекцијског тијела.

"И ти налази су упућени ентитетима, министарствима, али и одређеним службама које треба да провјере да ли у свему томе има злоупотребе, односно кривичног дјела. Што се тиче БиХ, односно Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, издали смо налог да се забрани даље издавање извозних цертификата за два објекта. Али, док се не изврше додатне, детаљније провјере не бисмо спекулисали именима тих извозних објеката", нагласио је Шаровић.

Поручио је да је све што је до сада урађено и што се ради у смислу контроле и надзора "управо ради тога да бисмо увјерили турску страну да БиХ посао око извоза меса жели да уради у складу са међусобним договором, односно одлуком турске Владе".

"Желимо да их увјеримо да смо ми способни да испунимо дате обавезе, да уклонимо све недостатке, па и да санкционишемо могуће злоупотребе. То је суштина. О предузетим активностима обавијестили смо и турску страну тако да су они апсолутно били у току и то је једноставно суштина наших контрола. Овај посао треба да буде у инетересу БиХ, интересу произвођача, а не у интересу било каквих група или оних који су склони да праве злоупотребе. То је потпуно јасно, без икаквог двоумљења", навео је Шаровић.

Поручио је како ће настојати да посао са извозом меса буде настављен и у 2016. години.

"Изражавам увјерење да ће тако да буде, јер све ово што смо до сада предузимали управо је ради тога да би БиХ могла да настави овај важан посао и да он буде у интересу фармера, произвођача меса у БиХ, а не само неколико појединаца", поручио је у разговору за Анадолију, Мирко Шаровић.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Михаило Микич

02.02.2016 13:08

ЧЕСТИТАМО! Пилетина ће да има кокошињи грип, а СВИЊЕТИНА свињски грип! Турци, пријатан ручак! Са поздравом Босна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ои

02.02.2016 13:36

Михаило(ако се тако зовеш) обавезно да се јавиш на некој психијатријској установи !

Name

ре Михаило

02.02.2016 13:47

Цега се ти висе бојис птиције грипе или сиде? Ја мислим да се ти ницега не бојис . Демантуј ме! Нити летис нити оно радис и немас се цега бојати. Али зато на сваку у Бога вијест видис ко је које вјере и ко коме припада цак си ето и месо поцео са сврставас .Бозе ме опрости, цовјеце убит це те мрзња изадји мало напоље, едукуј се са осталим свијетом, немој бити себицњак и неко ко само на сваки нацин покусава да убаци неку завадју. Пусти нека свако воли и ради и једе ста хоце. Једином цовјеку који ради свој посао имас на циницан нацин несто да пребацујес због таквих као сто си ти и јесте нам овако. Ј**ес куцу којој се врата не отварају исто тако цовјека који је само свој.

Name

чобан

02.02.2016 19:36

Браво колега микићу.Ти си право паметан

Name

Геограпхy

02.02.2016 14:06

Овај Михаило је неки тежи болесник и по овом и по његовим другим коментарима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило

02.02.2016 17:07

Још увијек нормално од тебе. Зато су бошњаци, босанци, СРБи, хрвати и муслимани толико луди у Босни да они незнају да 10 000 тона меса није никакав успјех у економији земље. УВОЗИЋЕМО ЗАТО МЕСО ЛОШИЈЕГ КВАЛИТЕТА ПО ВЕЋОЈ ЦИЈЕНИ!

Name

месар

02.02.2016 14:21

Шаровић није свјестан да од тог посла неће бити ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

02.02.2016 16:25

Јави му се на разговор па му ти објасни како стоје ствари.

Name

међед

02.02.2016 14:24

Михаило, КРАЉУ, ЛЕГЕНДО! Ти си мој идол! :-Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

купус

02.02.2016 14:43

то није ни три хиљде бикова

Name

купусару

03.02.2016 05:28

Ђе си ти у школу ишао иди у купус

Name

бијељина

02.02.2016 15:44

Зато цемо ми да увозимо некакво сто се незна ни порјекло ни старост ако је то успјех онда уреду једемо мрљине отпад из еу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

02.02.2016 21:22

10000тона, то је 20000бикова по 500кг зиве ваге. Ако се одбије трецина да одпад е то је 30000хиљада бикова. А ко ми моземо то да произведемо па ми смо цареви. Колико је то запослени ма мисмо Аргентина у производњи говедине. Они немају фарме него стока слободна и храни се по степама

ОДГОВОРИТЕ