Izvoz do 10.000 tona mesa i u 2016. godini

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović očekuje da će Bosni i Hercegovini ove godine biti odobren kontingent do 10.000 tona izvoza mesa u Tursku.

Bosna i Hercegovina 02.02.2016 | 13:55
Izvoz do 10.000 tona mesa i u 2016. godini

"Očekujem da će Bosna i Hercegovina i u 2016. godini dobiti odgovarajući kontingent izvoza mesa u Tursku, koliko su u ovom trenutku izvozne mogućnosti BiH. To je, rekao bih, okvirno količina izvezena u 2015. godini. Moja očekivanja su da to bude do 10.000 tona, jer mislim da veće mogućnosti BiH u ovom trenutku ne postoje", istakao je Šarović u razgovoru za Anadolu Agency.

Šarović je potvrdio kako u januaru nije bilo izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku s obzirom na to da se tek očekuje raspisivanje odgovarajućeg tendera. To, naveo je Šarović, rade turske institucije, odnosno nadležne robne rezerve Turske pod kontrolom Ministarstva ekonomije.

"To je nešto što će vjerovatno da slijedi u narednom periodu", naglasio je Šarović.

On je negirao informacije da je na posao izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku propao, odnosno da se to neće nastaviti zbog mogućih malverzacija s porijeklom mesa pojedinih domaćih proizvođača u BiH.

"Informacije koje imamo iz Turske ukazuju na to da će Bosna i Hercegovina biti zemlja koja će i dalje izvoziti meso i mesne prerađevine u Tursku", naveo je Šarović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine kazao je kako nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, zavisno od nadležnosti, vrše kontrolu izvoznih objekata te da se to radi kontinuirano.

"To se radi već duže vrijeme. U taj dio posla uključene su entitetske inspekcijske institucije s obzirom na to da su veterinarske službe u nadležnosti entiteta. Mi smo sa svoje strane upozorili na potrebu da se izvozni objekti kontrolišu. S jedne strane, predmet našeg nadzora i kontrole je i izdavanje izvoznih certifikata o porijeklu, jer za izvoz mesa u Tursku neophodno je da se poštuju pravila porijekla. Taj dio posla radi Spoljnotrgovinska komora BiH. U više navrata smo imali razgovore, konsultacije, dogovore i kontrolu onoga što su oni radili tokom 2014, odnosno 2015. godine i tražili smo od njih da pooštre kontrolu i da izdavanje certifikata dignu na veći, profesionalniji nivo s obzirom na to da se radi o javnim ovlaštenjima koje oni su dobili od BiH. U tom smislu, ukazali smo na određene propuste", naglasio je Šarović ne želivši govoriti o detaljima.

On je naveo kako i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH vrši nadzor, odnosno da je počela kontrola izvoznih objekata. Misli se na one kompanije koje su dobile posao za Tursku, a to obavljaju, naveo je Šarović, iz objekata koji su primljeni od Kancelarije za veterinstavo i nadležnog turskog inspekcijskog tijela.

"I ti nalazi su upućeni entitetima, ministarstvima, ali i određenim službama koje treba da provjere da li u svemu tome ima zloupotrebe, odnosno krivičnog djela. Što se tiče BiH, odnosno Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izdali smo nalog da se zabrani dalje izdavanje izvoznih certifikata za dva objekta. Ali, dok se ne izvrše dodatne, detaljnije provjere ne bismo spekulisali imenima tih izvoznih objekata", naglasio je Šarović.

Poručio je da je sve što je do sada urađeno i što se radi u smislu kontrole i nadzora "upravo radi toga da bismo uvjerili tursku stranu da BiH posao oko izvoza mesa želi da uradi u skladu sa međusobnim dogovorom, odnosno odlukom turske Vlade".

"Želimo da ih uvjerimo da smo mi sposobni da ispunimo date obaveze, da uklonimo sve nedostatke, pa i da sankcionišemo moguće zloupotrebe. To je suština. O preduzetim aktivnostima obavijestili smo i tursku stranu tako da su oni apsolutno bili u toku i to je jednostavno suština naših kontrola. Ovaj posao treba da bude u ineteresu BiH, interesu proizvođača, a ne u interesu bilo kakvih grupa ili onih koji su skloni da prave zloupotrebe. To je potpuno jasno, bez ikakvog dvoumljenja", naveo je Šarović.

Poručio je kako će nastojati da posao sa izvozom mesa bude nastavljen i u 2016. godini.

"Izražavam uvjerenje da će tako da bude, jer sve ovo što smo do sada preduzimali upravo je radi toga da bi BiH mogla da nastavi ovaj važan posao i da on bude u interesu farmera, proizvođača mesa u BiH, a ne samo nekoliko pojedinaca", poručio je u razgovoru za Anadoliju, Mirko Šarović.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Михаило Микич

02.02.2016 13:08

ЧЕСТИТАМО! Пилетина ће да има кокошињи грип, а СВИЊЕТИНА свињски грип! Турци, пријатан ручак! Са поздравом Босна!

ODGOVORITE
Name

oi

02.02.2016 13:36

Mihailo(ako se tako zoveš) obavezno da se javiš na nekoj psihijatrijskoj ustanovi !

Name

re Mihailo

02.02.2016 13:47

Cega se ti vise bojis pticije gripe ili side? Ja mislim da se ti nicega ne bojis . Demantuj me! Niti letis niti ono radis i nemas se cega bojati. Ali zato na svaku u Boga vijest vidis ko je koje vjere i ko kome pripada cak si eto i meso poceo sa svrstavas .Boze me oprosti, covjece ubit ce te mrznja izadji malo napolje, edukuj se sa ostalim svijetom, nemoj biti sebicnjak i neko ko samo na svaki nacin pokusava da ubaci neku zavadju. Pusti neka svako voli i radi i jede sta hoce. Jedinom covjeku koji radi svoj posao imas na cinican nacin nesto da prebacujes zbog takvih kao sto si ti i jeste nam ovako. J**es kucu kojoj se vrata ne otvaraju isto tako covjeka koji je samo svoj.

Name

čoban

02.02.2016 19:36

Bravo kolega mikiću.Ti si pravo pametan

Name

Geography

02.02.2016 14:06

Ovaj Mihailo je neki teži bolesnik i po ovom i po njegovim drugim komentarima

ODGOVORITE
Name

Михаило

02.02.2016 17:07

Још увијек нормално од тебе. Зато су бошњаци, босанци, СРБи, хрвати и муслимани толико луди у Босни да они незнају да 10 000 тона меса није никакав успјех у економији земље. УВОЗИЋЕМО ЗАТО МЕСО ЛОШИЈЕГ КВАЛИТЕТА ПО ВЕЋОЈ ЦИЈЕНИ!

Name

mesar

02.02.2016 14:21

Šarović nije svjestan da od tog posla neće biti ništa.

ODGOVORITE
Name

Rs

02.02.2016 16:25

Javi mu se na razgovor pa mu ti objasni kako stoje stvari.

Name

međed

02.02.2016 14:24

Mihailo, KRALJU, LEGENDO! Ti si moj idol! :-D

ODGOVORITE
Name

kupus

02.02.2016 14:43

to nije ni tri hiljde bikova

Name

kupusaru

03.02.2016 05:28

Đe si ti u školu išao idi u kupus

Name

bijeljina

02.02.2016 15:44

Zato cemo mi da uvozimo nekakvo sto se nezna ni porjeklo ni starost ako je to uspjeh onda uredu jedemo mrljine otpad iz eu .

ODGOVORITE
Name

vuper

02.02.2016 21:22

10000tona, to je 20000bikova po 500kg zive vage. Ako se odbije trecina da odpad e to je 30000hiljada bikova. A ko mi mozemo to da proizvedemo pa mi smo carevi. Koliko je to zaposleni ma mismo Argentina u proizvodnji govedine. Oni nemaju farme nego stoka slobodna i hrani se po stepama

ODGOVORITE