Пољопривредници најављују протесте

Република Српска има све мање новца и све теже измирује своје обавезе. Јавна је тајна да Влада Републике Српске дугује милионе марака разним добављачима, а последњих мјесеци оставила је на цједилу пољопривреднике, који због кашњења исплате подстицаја најављују протесте.

Република Српска 02.02.2016 | 22:45
Пољопривредници најављују протесте

Њима већ шест мјесеци нису исплаћени подстицају, јер нема пара. Влада им дугује 35 милиона марака подстицаја из прошле године, па ће, како сазнаје "Журнал", највјероватније у фебруару кренути у протесте испред зграде Владе у Бањалуци.

Истовремено, представници пољопривредних удружења позваће пољопривреднике да у фебруару блокирају државну границу, ако се уведе принцип традиционалне трговине са Хрватском, који је један од услова пред БиХ поставила ЕУ.

Пољопривредници су очајни, чак и они који су претходних година били привилеговани и као миљеници режима добијали позамашна средства из буџета. Како је доток новца из буџета пресушио, почели су да се буне и они, попут Владимира Усорца, предсједника Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске.

“Пољопривредни произвођачи, а нарочито мљекари су огорчени. Хоће да изађу на улицу, пред зграду Владе и траже оно што им припада”, рекао је Усорац.

Усорац је годинама био “играч” власти, али је дара превршила мјеру, па ни он више не може да смирује мљекаре, којима је последња премија за млијеко исплаћена 17. децембра прошле године и то премија за јуни 2015. године.

Усорац је промијенио плочу и сада упозорава да је за многе пољпривреднике ситуација постала безизлазна, те да је питање да ли ће бити прољетне сјетве, те да су многи пољопривредници приморани да продају стоку, како би обезбиједили средства за сјемена, ђубриво и припрему земљишта.

Према изворима "Журнала", сасвим је извјесно да ће пољопривредници затражити и смјену министра пољопривреде Републике Српске Стеве Мирјанића. Тврде да им је досадило то што министар стално “петља”, односно што обећава исплату подстицаја, а на крају не добију ништа.

Зато су одлучили да више не комуницирају с њим, да поставе услове и иду на протесте.

Квака је у томе што нема пара, али и што је министар Мирјанић у лошим односима са министром финансија Зораном Тегелтијом, који доноси коначне одлуке о томе како ће бити распоређен буџетски новац.

Мирјанић је прије пар дана најавио да ће наредних дана почети исплата подстицаја из прошле године. Прећутао је да ће то, ако се и деси, опет бити преко леђа грађана Републике Српске.

Ево и зашто.

Исплата тих подстицаја може бити извршена једино ако Тегелтија пребаци Министарству пољопривреде нешто новца од последње емисије трезорских записа обављеној путем Бањалучке берзе 28. јануара. Влада Републике Српске продала је трезорске записе за 19,6 милиона КМ. Једном ријечју, поново се задужила да би измиривала текуће обавезе. Тај дуг мораће да враћају сви грађани Републике Српске, јер су редовни приливи у буџет недовољни да би се измиривале обавезе из буџета.

Времешни министар Стево Мирјанић, сам може бити задовољан. Иако се спекулише да би он могао бити смијењен најкасније почетком марта ове године, овај 71-годишњак ће, умјесто у пензију, наставити да прима плату, јер га Влада Републике Српске намјерава поставити на чело Експериментално-едукативног центар за развој аграрног сектора.

Одлука о формирању овог центра донесена је у августу прошле године, укључујући и одлуку од додјели пољопривредног земљишта у својини Републике Српске, неопходног за његов рад. Иницијативу за оснивање поднио је Пољопривредни факултет у Бањалуци, на чијем челу је Никола Мићић.

Министарство пољопривреде одобрило је ову иницијативу и ускоро ће на економији бившег ПД „Младен Стојановић“ у Александровцу, општина Лакташи, да никне нови центар који ће да служи за примјену најновијих научних и техничких достигнућа из области пољопривреде и обуку студената и фармера.

Прадоксално, јер Влада Републике Српске нема новца и не чини ништа да пољопривредницима у Српској омогући нормалне услове за рад, а сада све замлаћује причама о оснивању центра који ће експериментисати са најновијим научним и техничким достигнућима у пољопривреди?!!

Овај центар оснива са само како би министар Мирјанић, када напусти Владу Републике Српске, имао гдје да прима плату.

Сам Мирјанић је, у сарадњи са Николом Мићићем, покренуо и преко Владе Српске средио све што је потребно за формирање Експериментално-едукативног центра за развој аграрног сектора.

На чијем ће челу бити он, док ће цех поново да сносе грађани, јер, очигледно, Мирјанић сматра да му у будућности за лагодан живот неће бити довољна пензија, у коју је требало поодавно да оде.

Извор: Журнал.инфо

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

ДИКСИ

02.02.2016 13:11

Ако би Тегелтија плаћао редовно свима како би онда он, Каја,Миле, Кесић, Шпирић и остали имали за себе колико желе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјојо

02.02.2016 13:28

Блокада граница није протест него кривично дјело и на то немају право. Они би значи и свима осталима да загорчају живот. Иначе пољопривреднике подржавам осим кад запријете блокадама саобраћајница и граничних прелаза.

Name

Коко

02.02.2016 14:21

Дјојо све су то издајници .

Name

ре коко

02.02.2016 16:25

Само сте ви црвени кмери са дрекавцом на челу патриоте, бандо црвена

Name

Кумиц

02.02.2016 13:24

Не дирајте Спиру он је добар цово само следеци капут који обуце бице дрвен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска

02.02.2016 13:25

Сто се сикирате сад це нови помоцник министра из Бијељине Зоран Малетиц а родјак Горана Малетица ријесит проблем.Он је воспрен и он це ро за трен ока ријесит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРВЕНЕ БРИГАДЕ

02.02.2016 13:27

НАПРИЈЕД ДРУГОВИ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јој

02.02.2016 13:44

Какви протести јер се овде живи супер !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ким Баја Д.

02.02.2016 13:46

Сви који буду протествовали су домаћи издајници потпомогнути страним непријатељима нашег просперитета и благостања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

02.02.2016 14:18

Узе ми реч из уста.Доле издајници!!!

Name

Издаја

02.02.2016 13:52

Прави Србин шути и трпи за српство(Немања К)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланко

02.02.2016 18:56

Па онда србуј и сламу једи

Name

Миланко

02.02.2016 18:58

Па онда србуј и сламу једи

Name

кукала нам мајка поред таквих срба

03.02.2016 12:12

па сто онда он не цути него искаце из фризидера и иде у политику.не лаје кер села ради него себе ради. а ни срби никад нису цутали.

Name

министар

02.02.2016 14:22

Зар ви ово сматрате пољпривредницима! Ово је шкарт од пољопривреде ако нисте знали. Дајте људима пролаз до првог отпада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

02.02.2016 14:25

Многи то сто добију препродају јер нема никакве контроле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехее

02.02.2016 14:26

Сад це Усорац мало пљувати по власти направити мало протеста, за узврат добије коју стотину хиљада марака да прекине Протесте Сценарио одавно видјен, а ви бједници куци да не би јос добили кривицну пријаву толико и хвала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцан

02.02.2016 14:47

Буне се они који су у најбољој ситуацији годинама, а они који само раде и цуте а не добијају никакве подстицаје за своју произведену робу, цуте и даље. Док је било лове од Телекома било је ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

02.02.2016 15:54

Стоби реко соиц НИСТЕ ВИ ГЛАДИ БРАЦО СРБИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФАРМЕР.

02.02.2016 16:36

Сви министри пољопривреде, и робних резерви уназад 20 година само лажу и обећавају.Шта је боље сељаку? Осим њихових банковних рачуна .Ја знам паметне пољ.инжињере говоре стране језике који бијеже на запад.Паметном доста.

Name

пољопривредни факултет

02.02.2016 16:57

То су стратегије пљачке које су радили Стево Мирјанић и Никола Мићић декан пољ. факултета. Мирјанићева кћерка Зринка Иванковић треба сад да магистрира на пољ. факултету, а никад се није појавила ни на једном испиту а добила све десетке (завршила приватни факултет Синергија. Мићић уцјењивао Александру Фигурек једног од најперспективнијих кадрова факултета јер је Мирјанић примао плату за четрдесет часова наставе коју није држао. Нису јој дали да иде на спецјализацију у Минхен јер зна много о њима и о њиховим мутним радњама око стратегија и непотизма. Дивна Мацановиц са трогодишњом школом успјела се високо позиционирати пошто је "миљеница" од Мирјанића и водила је лажно књиговодство за Мићић-Ђурић, малверзације. Дивна по линеарној прогресији успјела завршити приватни факулет, а Стевин посинак, а њен син Драган Брковић добио је посао на пољ. факултету, као и њен други син Владимир. МИРЈАНИЋ+МИЋИЧ-Ђурић гробари пољопивреде РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељаков син

02.02.2016 17:06

Мој отац нема појма о оваквим ствара јер незна на компЈутер а има телефон од 1 марку .

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоја

02.02.2016 20:11

Ста има он да се бакце око информатике, засто има тебе?

Name

од овце

03.02.2016 06:40

У нас је на сцени домино ефекат.све пропаде.Нема користи појединацно износити проблеме.У питању је накарадно водјење дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

08.02.2017 22:56

Ја морам смањити производњу млмлијека, морам поцет продавати краве јер пара немам а сијено фали, премије касне седам мјесеци

ОДГОВОРИТЕ