Poljoprivrednici najavljuju proteste

Republika Srpska ima sve manje novca i sve teže izmiruje svoje obaveze. Javna je tajna da Vlada Republike Srpske duguje milione maraka raznim dobavljačima, a poslednjih mjeseci ostavila je na cjedilu poljoprivrednike, koji zbog kašnjenja isplate podsticaja najavljuju proteste.

Republika Srpska 02.02.2016 | 22:45
Poljoprivrednici najavljuju proteste

Njima već šest mjeseci nisu isplaćeni podsticaju, jer nema para. Vlada im duguje 35 miliona maraka podsticaja iz prošle godine, pa će, kako saznaje "Žurnal", najvjerovatnije u februaru krenuti u proteste ispred zgrade Vlade u Banjaluci.

Istovremeno, predstavnici poljoprivrednih udruženja pozvaće poljoprivrednike da u februaru blokiraju državnu granicu, ako se uvede princip tradicionalne trgovine sa Hrvatskom, koji je jedan od uslova pred BiH postavila EU.

Poljoprivrednici su očajni, čak i oni koji su prethodnih godina bili privilegovani i kao miljenici režima dobijali pozamašna sredstva iz budžeta. Kako je dotok novca iz budžeta presušio, počeli su da se bune i oni, poput Vladimira Usorca, predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske.

“Poljoprivredni proizvođači, a naročito mljekari su ogorčeni. Hoće da izađu na ulicu, pred zgradu Vlade i traže ono što im pripada”, rekao je Usorac.

Usorac je godinama bio “igrač” vlasti, ali je dara prevršila mjeru, pa ni on više ne može da smiruje mljekare, kojima je poslednja premija za mlijeko isplaćena 17. decembra prošle godine i to premija za juni 2015. godine.

Usorac je promijenio ploču i sada upozorava da je za mnoge poljprivrednike situacija postala bezizlazna, te da je pitanje da li će biti proljetne sjetve, te da su mnogi poljoprivrednici primorani da prodaju stoku, kako bi obezbijedili sredstva za sjemena, đubrivo i pripremu zemljišta.

Prema izvorima "Žurnala", sasvim je izvjesno da će poljoprivrednici zatražiti i smjenu ministra poljoprivrede Republike Srpske Steve Mirjanića. Tvrde da im je dosadilo to što ministar stalno “petlja”, odnosno što obećava isplatu podsticaja, a na kraju ne dobiju ništa.

Zato su odlučili da više ne komuniciraju s njim, da postave uslove i idu na proteste.

Kvaka je u tome što nema para, ali i što je ministar Mirjanić u lošim odnosima sa ministrom finansija Zoranom Tegeltijom, koji donosi konačne odluke o tome kako će biti raspoređen budžetski novac.

Mirjanić je prije par dana najavio da će narednih dana početi isplata podsticaja iz prošle godine. Prećutao je da će to, ako se i desi, opet biti preko leđa građana Republike Srpske.

Evo i zašto.

Isplata tih podsticaja može biti izvršena jedino ako Tegeltija prebaci Ministarstvu poljoprivrede nešto novca od poslednje emisije trezorskih zapisa obavljenoj putem Banjalučke berze 28. januara. Vlada Republike Srpske prodala je trezorske zapise za 19,6 miliona KM. Jednom riječju, ponovo se zadužila da bi izmirivala tekuće obaveze. Taj dug moraće da vraćaju svi građani Republike Srpske, jer su redovni prilivi u budžet nedovoljni da bi se izmirivale obaveze iz budžeta.

Vremešni ministar Stevo Mirjanić, sam može biti zadovoljan. Iako se spekuliše da bi on mogao biti smijenjen najkasnije početkom marta ove godine, ovaj 71-godišnjak će, umjesto u penziju, nastaviti da prima platu, jer ga Vlada Republike Srpske namjerava postaviti na čelo Eksperimentalno-edukativnog centar za razvoj agrarnog sektora.

Odluka o formiranju ovog centra donesena je u avgustu prošle godine, uključujući i odluku od dodjeli poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske, neophodnog za njegov rad. Inicijativu za osnivanje podnio je Poljoprivredni fakultet u Banjaluci, na čijem čelu je Nikola Mićić.

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je ovu inicijativu i uskoro će na ekonomiji bivšeg PD „Mladen Stojanović“ u Aleksandrovcu, opština Laktaši, da nikne novi centar koji će da služi za primjenu najnovijih naučnih i tehničkih dostignuća iz oblasti poljoprivrede i obuku studenata i farmera.

Pradoksalno, jer Vlada Republike Srpske nema novca i ne čini ništa da poljoprivrednicima u Srpskoj omogući normalne uslove za rad, a sada sve zamlaćuje pričama o osnivanju centra koji će eksperimentisati sa najnovijim naučnim i tehničkim dostignućima u poljoprivredi?!!

Ovaj centar osniva sa samo kako bi ministar Mirjanić, kada napusti Vladu Republike Srpske, imao gdje da prima platu.

Sam Mirjanić je, u saradnji sa Nikolom Mićićem, pokrenuo i preko Vlade Srpske sredio sve što je potrebno za formiranje Eksperimentalno-edukativnog centra za razvoj agrarnog sektora.

Na čijem će čelu biti on, dok će ceh ponovo da snose građani, jer, očigledno, Mirjanić smatra da mu u budućnosti za lagodan život neće biti dovoljna penzija, u koju je trebalo poodavno da ode.

Izvor: Žurnal.info

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

DIKSI

02.02.2016 12:11

Ako bi Tegeltija plaćao redovno svima kako bi onda on, Kaja,Mile, Kesić, Špirić i ostali imali za sebe koliko žele?

ODGOVORITE
Name

Djojo

02.02.2016 12:28

Blokada granica nije protest nego krivično djelo i na to nemaju pravo. Oni bi znači i svima ostalima da zagorčaju život. Inače poljoprivrednike podržavam osim kad zaprijete blokadama saobraćajnica i graničnih prelaza.

Name

Koko

02.02.2016 13:21

Djojo sve su to izdajnici .

Name

re koko

02.02.2016 15:25

Samo ste vi crveni kmeri sa drekavcom na čelu patriote, bando crvena

Name

Kumic

02.02.2016 12:24

Ne dirajte Spiru on je dobar covo samo sledeci kaput koji obuce bice drven.

ODGOVORITE
Name

Gradiska

02.02.2016 12:25

Sto se sikirate sad ce novi pomocnik ministra iz Bijeljine Zoran Maletic a rodjak Gorana Maletica rijesit problem.On je vospren i on ce ro za tren oka rijesit.

ODGOVORITE
Name

CRVENE BRIGADE

02.02.2016 12:27

NAPRIJED DRUGOVI !!!

ODGOVORITE
Name

joj

02.02.2016 12:44

Kakvi protesti jer se ovde živi super !

ODGOVORITE
Name

Kim Baja D.

02.02.2016 12:46

Svi koji budu protestvovali su domaći izdajnici potpomognuti stranim neprijateljima našeg prosperiteta i blagostanja!

ODGOVORITE
Name

ok

02.02.2016 13:18

Uze mi reč iz usta.Dole izdajnici!!!

Name

Izdaja

02.02.2016 12:52

Pravi Srbin šuti i trpi za srpstvo(Nemanja K)

ODGOVORITE
Name

Milanko

02.02.2016 17:56

Pa onda srbuj i slamu jedi

Name

Milanko

02.02.2016 17:58

Pa onda srbuj i slamu jedi

Name

kukala nam majka pored takvih srba

03.02.2016 11:12

pa sto onda on ne cuti nego iskace iz frizidera i ide u politiku.ne laje ker sela radi nego sebe radi. a ni srbi nikad nisu cutali.

Name

ministar

02.02.2016 13:22

Zar vi ovo smatrate poljprivrednicima! Ovo je škart od poljoprivrede ako niste znali. Dajte ljudima prolaz do prvog otpada.

ODGOVORITE
Name

Aco

02.02.2016 13:25

Mnogi to sto dobiju preprodaju jer nema nikakve kontrole...

ODGOVORITE
Name

hehee

02.02.2016 13:26

Sad ce Usorac malo pljuvati po vlasti napraviti malo protesta, za uzvrat dobije koju stotinu hiljada maraka da prekine Proteste Scenario odavno vidjen, a vi bjednici kuci da ne bi jos dobili krivicnu prijavu toliko i hvala...

ODGOVORITE
Name

Lijevcan

02.02.2016 13:47

Bune se oni koji su u najboljoj situaciji godinama, a oni koji samo rade i cute a ne dobijaju nikakve podsticaje za svoju proizvedenu robu, cute i dalje. Dok je bilo love od Telekoma bilo je ok.

ODGOVORITE
Name

Baja

02.02.2016 14:54

Stobi reko soic NISTE VI GLADI BRACO SRBI

ODGOVORITE
Name

FARMER.

02.02.2016 15:36

Svi ministri poljoprivrede, i robnih rezervi unazad 20 godina samo lažu i obećavaju.Šta je bolje seljaku? Osim njihovih bankovnih računa .Ja znam pametne polj.inžinjere govore strane jezike koji biježe na zapad.Pametnom dosta.

Name

poljoprivredni fakultet

02.02.2016 15:57

To su strategije pljačke koje su radili Stevo Mirjanić i Nikola Mićić dekan polj. fakulteta. Mirjanićeva kćerka Zrinka Ivanković treba sad da magistrira na polj. fakultetu, a nikad se nije pojavila ni na jednom ispitu a dobila sve desetke (završila privatni fakultet Sinergija. Mićić ucjenjivao Aleksandru Figurek jednog od najperspektivnijih kadrova fakulteta jer je Mirjanić primao platu za četrdeset časova nastave koju nije držao. Nisu joj dali da ide na specjalizaciju u Minhen jer zna mnogo o njima i o njihovim mutnim radnjama oko strategija i nepotizma. Divna Macanovic sa trogodišnjom školom uspjela se visoko pozicionirati pošto je "miljenica" od Mirjanića i vodila je lažno knjigovodstvo za Mićić-Đurić, malverzacije. Divna po linearnoj progresiji uspjela završiti privatni fakulet, a Stevin posinak, a njen sin Dragan Brković dobio je posao na polj. fakultetu, kao i njen drugi sin Vladimir. MIRJANIĆ+MIĆIČ-Đurić grobari poljopivrede RS.

ODGOVORITE
Name

Seljakov sin

02.02.2016 16:06

Moj otac nema pojma o ovakvim stvara jer nezna na kompJuter a ima telefon od 1 marku .

ODGOVORITE
Name

goja

02.02.2016 19:11

Sta ima on da se bakce oko informatike, zasto ima tebe?

Name

od ovce

03.02.2016 05:40

U nas je na sceni domino efekat.sve propade.Nema koristi pojedinacno iznositi probleme.U pitanju je nakaradno vodjenje drzave.

ODGOVORITE
Name

Radenko

08.02.2017 21:56

Ja moram smanjiti proizvodnju mlmlijeka, moram pocet prodavati krave jer para nemam a sijeno fali, premije kasne sedam mjeseci

ODGOVORITE