Шта све морате знати о опасном Зика вирусу

Свјетска здравствена организација (WХО) упозорава на опасност ширења вируса који преносе комарци. Доносимо све што морате знати о Зика вирусу.

Свијет 02.02.2016 | 11:04
Шта све морате знати о опасном Зика вирусу

Шта је Зика?

Зика вирус је ријетка тропска болест која је први пут откривена у Уганди 1947. године. Први познати носилац вируса је мајмун из шуме Зика, по којој је вирус добио име.

Од прве идентификације, вирус је харао углавном у тропској Африци, југоисточној Азији и на пацифичким острвима. Међутим, прошле године је вирус стигао у Бразил и проширио се на територији Латинске Америке и неколико карипских острва.

Како се преноси?



Вирус преносе Аедес аегyпти комарци којих има у цијелој Америци. Исти комарци преносе и друге болести попут тропске и жуте грознице. Свјетска здравствена организација вјерује како је разлог брзог ширења вируса тај што је болест доспјела на ново подручје, што значи да људи још нису стекли имунитет. Још није познато може ли се пренијети с једне на другу особу попут грипе.

Који су симптоми?



Према писању Гуардиана, 80 посто оних који су носиоци вируса не показују симптоме. Но, познато је да узрокује грозницу, осип и бол у зглобовима. Наводно, такви симптоми се повуку у року од седам дана.

Узрокује ли Зика деформације код новорођенчади?

Управник Свјетске здравствене организације, Маргарет Цхан, казала је како не постоји узрочна веза између Зика вируса и урођених деформација, али да је разлог за забринутост повећан број дјеце рођене с микроцефалијом у подручјима која су погођена вирусом.

“Иако узрочне везе између Зика инфекције у трудноћи и микроцефалије нема, морам нагласити како је научници нису успјели успоставити. Осим тога, примјећена је и повећана појава неуролошких симптома, а у неким земљама се та појава подудара са доласком вируса што је додатни разлог за забринутост”, објаснила је Цхан.

Микроцефалија зауставља развој мозга, па дјеца имају мању главу од својих вршњака. Трудницама се савјетује да не путују у подручја погођена вирусом у било којој фази трудноће.

Које земље су ризичне?

Амерички здравствени научници идентификовали су 22 земље као ризичне.

То су: Боливија, Бразил, Колумбија, Еквадор, Ел Салвадор, Француска Гијана, Гватемала, Гвајана, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвај, Суринам, Венезуела, Барбадос, Гуаделоупе, Хаитију, Мартиниqуе, Мартиње, Порторико, Цапе Верде и Самоа.

Вјерује се како су Канада и Чиле сигурни од вируса због недостатка Аедес аегyпти комарца. Зика још није забиљежена у континенталним Сједињеним Америчким Државама, али остаје ризик.

Постоји ли вакцина?



Не, тренутно нема лијека против Зике, али Гуардиан извјештава како двије највеће свјетске фармацеутске фирме истражују може ли се нека од постојећих вакцина користити у борби против тог вируса.

Како се заштитити?

Комарци су наводно најактивнији током дана, тако да је најбоља ствар коју можете учинити ако сте у тропској клими, да прекријете тијело. Носите дуге рукаве и хлаче и користите средства против комараца. На прозоре ставите заштитне мржице како комарци не би ушли у просторију, пише Унилад.



Комарцима против комараца

Власти бразилског града Пирацицаба планира ширење злогласног Зика вируса успорити уз помоћ генетски модификованих комараца који би требало да истријебе дивље комарце, главне преноснике овог опаког вируса.

Компанија Оxитец, која се бави производњом генетски модификованих комараца, планира произвести 12 милиона јединки овог инсекта. Наиме, Оxитецови комарци су модификовани тако да након парења с дивљим комарцима дају неплодно потомство, пише Клиx.ба.

Погони у Пирацицаби ће имати капацитет да од Зика вируса и других болести жаштите више од 300.000 становника.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xx

02.02.2016 12:03

Јал и лазу народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

02.02.2016 13:29

Нисам знао да мајмуни носе као СРБи слична имена. Ко је ту већи мајмун? Запад или СРБи? Само да нас СРБе Запад не оптужи да се светимо за "добро" које су нам учинили бомбардовањем СРБије, Босне и Црне горе са бомбама напуњеним са осиромсшеним уранијумом!Да опет не буде да су комарци побјегли из неке војне лабораторије негдје у Америци!?