Šta sve morate znati o opasnom Zika virusu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na opasnost širenja virusa koji prenose komarci. Donosimo sve što morate znati o Zika virusu.

Svijet 02.02.2016 | 11:04
Šta sve morate znati o opasnom Zika virusu

Šta je Zika?

Zika virus je rijetka tropska bolest koja je prvi put otkrivena u Ugandi 1947. godine. Prvi poznati nosilac virusa je majmun iz šume Zika, po kojoj je virus dobio ime.

Od prve identifikacije, virus je harao uglavnom u tropskoj Africi, jugoistočnoj Aziji i na pacifičkim ostrvima. Međutim, prošle godine je virus stigao u Brazil i proširio se na teritoriji Latinske Amerike i nekoliko karipskih ostrva.

Kako se prenosi?



Virus prenose Aedes aegypti komarci kojih ima u cijeloj Americi. Isti komarci prenose i druge bolesti poput tropske i žute groznice. Svjetska zdravstvena organizacija vjeruje kako je razlog brzog širenja virusa taj što je bolest dospjela na novo područje, što znači da ljudi još nisu stekli imunitet. Još nije poznato može li se prenijeti s jedne na drugu osobu poput gripe.

Koji su simptomi?



Prema pisanju Guardiana, 80 posto onih koji su nosioci virusa ne pokazuju simptome. No, poznato je da uzrokuje groznicu, osip i bol u zglobovima. Navodno, takvi simptomi se povuku u roku od sedam dana.

Uzrokuje li Zika deformacije kod novorođenčadi?

Upravnik Svjetske zdravstvene organizacije, Margaret Chan, kazala je kako ne postoji uzročna veza između Zika virusa i urođenih deformacija, ali da je razlog za zabrinutost povećan broj djece rođene s mikrocefalijom u područjima koja su pogođena virusom.

“Iako uzročne veze između Zika infekcije u trudnoći i mikrocefalije nema, moram naglasiti kako je naučnici nisu uspjeli uspostaviti. Osim toga, primjećena je i povećana pojava neuroloških simptoma, a u nekim zemljama se ta pojava podudara sa dolaskom virusa što je dodatni razlog za zabrinutost”, objasnila je Chan.

Mikrocefalija zaustavlja razvoj mozga, pa djeca imaju manju glavu od svojih vršnjaka. Trudnicama se savjetuje da ne putuju u područja pogođena virusom u bilo kojoj fazi trudnoće.

Koje zemlje su rizične?

Američki zdravstveni naučnici identifikovali su 22 zemlje kao rizične.

To su: Bolivija, Brazil, Kolumbija, Ekvador, El Salvador, Francuska Gijana, Gvatemala, Gvajana, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Surinam, Venezuela, Barbados, Guadeloupe, Haitiju, Martinique, Martinje, Portoriko, Cape Verde i Samoa.

Vjeruje se kako su Kanada i Čile sigurni od virusa zbog nedostatka Aedes aegypti komarca. Zika još nije zabilježena u kontinentalnim Sjedinjenim Američkim Državama, ali ostaje rizik.

Postoji li vakcina?



Ne, trenutno nema lijeka protiv Zike, ali Guardian izvještava kako dvije najveće svjetske farmaceutske firme istražuju može li se neka od postojećih vakcina koristiti u borbi protiv tog virusa.

Kako se zaštititi?

Komarci su navodno najaktivniji tokom dana, tako da je najbolja stvar koju možete učiniti ako ste u tropskoj klimi, da prekrijete tijelo. Nosite duge rukave i hlače i koristite sredstva protiv komaraca. Na prozore stavite zaštitne mržice kako komarci ne bi ušli u prostoriju, piše Unilad.



Komarcima protiv komaraca

Vlasti brazilskog grada Piracicaba planira širenje zloglasnog Zika virusa usporiti uz pomoć genetski modifikovanih komaraca koji bi trebalo da istrijebe divlje komarce, glavne prenosnike ovog opakog virusa.

Kompanija Oxitec, koja se bavi proizvodnjom genetski modifikovanih komaraca, planira proizvesti 12 miliona jedinki ovog insekta. Naime, Oxitecovi komarci su modifikovani tako da nakon parenja s divljim komarcima daju neplodno potomstvo, piše Klix.ba.

Pogoni u Piracicabi će imati kapacitet da od Zika virusa i drugih bolesti žaštite više od 300.000 stanovnika.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

xx

02.02.2016 12:03

Jal i lazu narod

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

02.02.2016 13:29

Нисам знао да мајмуни носе као СРБи слична имена. Ко је ту већи мајмун? Запад или СРБи? Само да нас СРБе Запад не оптужи да се светимо за "добро" које су нам учинили бомбардовањем СРБије, Босне и Црне горе са бомбама напуњеним са осиромсшеним уранијумом!Да опет не буде да су комарци побјегли из неке војне лабораторије негдје у Америци!?