Бошњаци блокирали оба нивоа власти у Брчком

Након што су прошле седмице Срби и извршној власти дистрикта напустили сједницу Владе због захтјева Бошњака и шефа ресорног Одјељења за урбанизам Исмета Дедејића да се у раније припремљен урбанистички план накнадно унесе локација за џамију у ужем градском језгру, Бошњаци су одговорили напуштањем Скупштине, а данас и одбијањем да учествују у раду Владе.

Босна и Херцеговина 01.02.2016 | 19:42
Бошњаци блокирали оба нивоа власти у Брчком

Срби су категорични – компромис је могућ само уз сагласност сва три народа и поштовање закона и процедура.

„За Србе у власти дистрикта прича о џамији у ужем градском језгру је завршена. Ми нисмо против градње вјерских објеката, али на законит начин и уз поштовање процедура, а не увођењем те приче на дневни ред Владе „на мала врата“. Ми смо се прије четири мјесеца изјаснили о том питању и о свему отворено упознали представнике Бошњака у Влади и Скупштини“, рекао је предсједник СНСД-а у Брчком Ђорђа Којић који је, подсјећамо, и предсједник Скупштине у текућем мандату.

Џамија је тек једна од иницијатива коју Срби не прихватају јер долази од нас, каже у име Бошњака предсједник СДА и замјеник градоначелника Есед Кадрић.

„Овдје се не ради о било каквој заштити националних интереса, већ о интересима политичких група и појединаца. Нико ме не може убиједити да у интересу било код народа нису пословна зона и улагања ради запошљавања, Закон о подстицајима у пољопривреди и подршка привреди, бројни антикоруптивни закони које нисмо усвојили, а дио су процеса на путу придруживања БиХ“, истиче Кадрић и додаје:„Нико нема ексклузивитет за лични став у име народа.“

Градоначелник Домић сматра да чланови Владе морају зарадити своју плату и доласком на сједнице, без обзира како ће гласати о било ком питању с дневног реда. „У противном, улазимо у блокаду система из које нема излаза, а таворење никоме, најмање становништву дистрикта, не доноси добро. Ја сам нашим финансијским институцијама наложио да се јануарска плата мени и члановима Владе не исплати уколико је не зарадимо радом, без обзира на то ко ће о било ком питању на сједницама Владе гласати за, против или бити уздражан", истиче Домић.

За сутра је заказан састанак скупштинске већине али је тешко вјеровати у компромис, јер су национални ровови чврсто армирани, а ставови дијаметрално супростављени.

„Све што тражимо је повратак у редовна засиједања и да Срби у Влади гласају на начин који изаберу, а ванредним засиједањима нећемо присуствовати“, категоричан је Есед Кадрић, док је за Којића, како је нагласио „на причу о изградњи џамије за Србе у оба нивоа власти стављена тачка“.

Политичке елите у Брчком су и овај пут одлучне да становнике дистрикта држе као таоце својих ставова и интереса, па је могуће да се у све умијеша и Канцеларија ОХР у Сарајеву којој је, обавијештени смо, упућен позив да помогне у изласку из кризе.

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Пензионер

01.02.2016 19:04

Треба да се изгради дзамија у центру Брцког. Хрвати и Срби игнорису постигнути договор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пензионер 2

01.02.2016 19:23

Бас је дзамија неопходна! Запослице пар стотина људи???

Name

Михаило Микић

01.02.2016 19:33

Договор о изградњи џамије у центру Брчког није ни постигнут. Џамије и цркве се граде тамо где вјерника има!

Name

јојо

01.02.2016 19:40

Михајло не лажи !!!

Name

цицвара

01.02.2016 20:01

А објасни зашто треба, зар није доста и џамија и цркви, треба градити радна мјеста

Name

посматрац

01.02.2016 21:14

Мислим да треба све избројати па реципроцно колико има цркви нека толико има и дзамија само исти број ни мање ни висе ни једних ни других.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

01.02.2016 21:33

Шташ,могу Срби бити и у опзицији. Све су опције отворене. Живјела демократија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанацбрцко

02.02.2016 16:48

Висе сам за фабрике ал у овом слуцају срби нису принципијелни када се градила црква на мерајама гдје никад није била и у вецинском босњацком насељу нико није оспоравао... а сад када треба да се прави дзамија гдје цак некад била блокирају. Нека је на цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.02.2016 18:44

Ста ће џамија у центру Брчког када већ једна има иза пијаце која је у близини центра?

ОДГОВОРИТЕ