Bošnjaci blokirali oba nivoa vlasti u Brčkom

Nakon što su prošle sedmice Srbi i izvršnoj vlasti distrikta napustili sjednicu Vlade zbog zahtjeva Bošnjaka i šefa resornog Odjeljenja za urbanizam Ismeta Dedejića da se u ranije pripremljen urbanistički plan naknadno unese lokacija za džamiju u užem gradskom jezgru, Bošnjaci su odgovorili napuštanjem Skupštine, a danas i odbijanjem da učestvuju u radu Vlade.

Bosna i Hercegovina 01.02.2016 | 19:42
Bošnjaci blokirali oba nivoa vlasti u Brčkom

Srbi su kategorični – kompromis je moguć samo uz saglasnost sva tri naroda i poštovanje zakona i procedura.

„Za Srbe u vlasti distrikta priča o džamiji u užem gradskom jezgru je završena. Mi nismo protiv gradnje vjerskih objekata, ali na zakonit način i uz poštovanje procedura, a ne uvođenjem te priče na dnevni red Vlade „na mala vrata“. Mi smo se prije četiri mjeseca izjasnili o tom pitanju i o svemu otvoreno upoznali predstavnike Bošnjaka u Vladi i Skupštini“, rekao je predsjednik SNSD-a u Brčkom Đorđa Kojić koji je, podsjećamo, i predsjednik Skupštine u tekućem mandatu.

Džamija je tek jedna od inicijativa koju Srbi ne prihvataju jer dolazi od nas, kaže u ime Bošnjaka predsjednik SDA i zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić.

„Ovdje se ne radi o bilo kakvoj zaštiti nacionalnih interesa, već o interesima političkih grupa i pojedinaca. Niko me ne može ubijediti da u interesu bilo kod naroda nisu poslovna zona i ulaganja radi zapošljavanja, Zakon o podsticajima u poljoprivredi i podrška privredi, brojni antikoruptivni zakoni koje nismo usvojili, a dio su procesa na putu pridruživanja BiH“, ističe Kadrić i dodaje:„Niko nema ekskluzivitet za lični stav u ime naroda.“

Gradonačelnik Domić smatra da članovi Vlade moraju zaraditi svoju platu i dolaskom na sjednice, bez obzira kako će glasati o bilo kom pitanju s dnevnog reda. „U protivnom, ulazimo u blokadu sistema iz koje nema izlaza, a tavorenje nikome, najmanje stanovništvu distrikta, ne donosi dobro. Ja sam našim finansijskim institucijama naložio da se januarska plata meni i članovima Vlade ne isplati ukoliko je ne zaradimo radom, bez obzira na to ko će o bilo kom pitanju na sjednicama Vlade glasati za, protiv ili biti uzdražan", ističe Domić.

Za sutra je zakazan sastanak skupštinske većine ali je teško vjerovati u kompromis, jer su nacionalni rovovi čvrsto armirani, a stavovi dijametralno suprostavljeni.

„Sve što tražimo je povratak u redovna zasijedanja i da Srbi u Vladi glasaju na način koji izaberu, a vanrednim zasijedanjima nećemo prisustvovati“, kategoričan je Esed Kadrić, dok je za Kojića, kako je naglasio „na priču o izgradnji džamije za Srbe u oba nivoa vlasti stavljena tačka“.

Političke elite u Brčkom su i ovaj put odlučne da stanovnike distrikta drže kao taoce svojih stavova i interesa, pa je moguće da se u sve umiješa i Kancelarija OHR u Sarajevu kojoj je, obaviješteni smo, upućen poziv da pomogne u izlasku iz krize.

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Penzioner

01.02.2016 19:04

Treba da se izgradi dzamija u centru Brckog. Hrvati i Srbi ignorisu postignuti dogovor!

ODGOVORITE
Name

penzioner 2

01.02.2016 19:23

Bas je dzamija neophodna! Zaposlice par stotina ljudi???

Name

Михаило Микић

01.02.2016 19:33

Договор о изградњи џамије у центру Брчког није ни постигнут. Џамије и цркве се граде тамо где вјерника има!

Name

jojo

01.02.2016 19:40

Mihajlo ne laži !!!

Name

cicvara

01.02.2016 20:01

A objasni zašto treba, zar nije dosta i džamija i crkvi, treba graditi radna mjesta

Name

posmatrac

01.02.2016 21:14

Mislim da treba sve izbrojati pa reciprocno koliko ima crkvi neka toliko ima i dzamija samo isti broj ni manje ni vise ni jednih ni drugih.

ODGOVORITE
Name

Miki

01.02.2016 21:33

Štaš,mogu Srbi biti i u opziciji. Sve su opcije otvorene. Živjela demokratija.

ODGOVORITE
Name

bosanacbrcko

02.02.2016 16:48

Vise sam za fabrike al u ovom slucaju srbi nisu principijelni kada se gradila crkva na merajama gdje nikad nije bila i u vecinskom bosnjackom naselju niko nije osporavao... a sad kada treba da se pravi dzamija gdje cak nekad bila blokiraju. Neka je na cast.

ODGOVORITE
Name

Direkt

03.02.2016 18:44

Sta će džamija u centru Brčkog kada već jedna ima iza pijace koja je u blizini centra?

ODGOVORITE