СЗО: Почео ванредни састанак о вирису Зика

Независни стручњаци из Свјетске здравствене организације /СЗО/ почели су данас дебату о томе да ли треба прогласити глобалну ванредну ситуацију због вируса зика, који је повезан са више хиљада случајева рођења дјеце са поремећајима у Бразилу.

Свијет 01.02.2016 | 14:45
СЗО: Почео ванредни састанак о вирису Зика

СЗО ће по убрзаној процедури размотрити међународну акцију у истраживачке приоритете, послије критика да је до сада била неодлучна да ступи у акцију.

Ова агенција УН саопштила је прошле седмице да је ширење вируса зика "експлозивно" и да би могао да зарази четири милиона дјеце на америчким континентима.

СЗО је раније критикована да је сувише споро реаговала на епидемију еболе у западној Африци, гдје је од ове болести умрло више од 10.000 људи. Организација је обећала да ће поступати боље у будућим глобалним здравственим организацијама.

Дванаест чланова комисија СЗО, међу којима су стручњаци за епидемиологију, јавно здравље и заразне болести из Сјеверне и Јужне Америке, Европе, Азије и Африке, обавиће телефонску конференцију.

СЗО је саопштила да ће конференција за новинаре бити одржана сутра у послијеподневним часовима.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

могуце је

01.02.2016 14:08

Да ако ескалира вирус Зика, оде цијела Америка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Миггyy

01.02.2016 21:40

Ово нас подсећа на велики талас пандемијског грипа, мислим даје било 2009. године, када се СЗО дигла изнад ноге, а такође то су урадили и наши епидемиолози на челу са Предрагом Коном и министром. Тада је наручена велика количина вакцине за вакцинацију становништва, мимо ”Торлака”. Десило се да је тада народ био паметнији није се вакцинисао, за разлику од Б. Тадића, а поменута господа халапливи на паре мазнули су нешто пара, а највећа количина вакцине је уништена. Нико није за сва та недела одговарао. Ово сада застрашивање од вируса зика подсећа на тадашње злоупотребљене пандемије, прво дигне глас СЗО, затим ће наши задужени за здравље народа прогласити глобална ванредна ситуација због вируса зика. Ту ће бити трљање руку. Ваше је да им здушно верујете!? Могућа је и усклађена акција за вештачко смањење становништва по налогу “Комитета 300”.

ОДГОВОРИТЕ