SZO: Počeo vanredni sastanak o virisu Zika

Nezavisni stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ počeli su danas debatu o tome da li treba proglasiti globalnu vanrednu situaciju zbog virusa zika, koji je povezan sa više hiljada slučajeva rođenja djece sa poremećajima u Brazilu.

Svijet 01.02.2016 | 14:45
SZO: Počeo vanredni sastanak o virisu Zika

SZO će po ubrzanoj proceduri razmotriti međunarodnu akciju u istraživačke prioritete, poslije kritika da je do sada bila neodlučna da stupi u akciju.

Ova agencija UN saopštila je prošle sedmice da je širenje virusa zika "eksplozivno" i da bi mogao da zarazi četiri miliona djece na američkim kontinentima.

SZO je ranije kritikovana da je suviše sporo reagovala na epidemiju ebole u zapadnoj Africi, gdje je od ove bolesti umrlo više od 10.000 ljudi. Organizacija je obećala da će postupati bolje u budućim globalnim zdravstvenim organizacijama.

Dvanaest članova komisija SZO, među kojima su stručnjaci za epidemiologiju, javno zdravlje i zarazne bolesti iz Sjeverne i Južne Amerike, Evrope, Azije i Afrike, obaviće telefonsku konferenciju.

SZO je saopštila da će konferencija za novinare biti održana sutra u poslijepodnevnim časovima.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

moguce je

01.02.2016 14:08

Da ako eskalira virus Zika, ode cijela Amerika.

ODGOVORITE
Name

Dr Miggyy

01.02.2016 21:40

Ovo nas podseća na veliki talas pandemijskog gripa, mislim daje bilo 2009. godine, kada se SZO digla iznad noge, a takođe to su uradili i naši epidemiolozi na čelu sa Predragom Konom i ministrom. Tada je naručena velika količina vakcine za vakcinaciju stanovništva, mimo ”Torlaka”. Desilo se da je tada narod bio pametniji nije se vakcinisao, za razliku od B. Tadića, a pomenuta gospoda halaplivi na pare maznuli su nešto para, a najveća količina vakcine je uništena. Niko nije za sva ta nedela odgovarao. Ovo sada zastrašivanje od virusa zika podseća na tadašnje zloupotrebljene pandemije, prvo digne glas SZO, zatim će naši zaduženi za zdravlje naroda proglasiti globalna vanredna situacija zbog virusa zika. Tu će biti trljanje ruku. Vaše je da im zdušno verujete!? Moguća je i usklađena akcija za veštačko smanjenje stanovništva po nalogu “Komiteta 300”.

ODGOVORITE