Прва струја из приватне термоелектране у БиХ

Један од највећих енергетских пројеката у БиХ, али и регији, почиње да се остварује. Прва приватна термоелектрана у БиХ – ТЕ Станари – дистрибуирала је прве количине електричне енергије у мрежу.

Босна и Херцеговина 01.02.2016 | 22:41
Прва струја из приватне термоелектране у БиХ

Почетком јануара, из управе Енергy Финанциг Теам-а (ЕФТ) из Лондона, иначе власника ТЕ Станари,  саопшено је како је та нова електрана започела прву синхронизацију са енергетском мрежом БиХ. Синхронизација је, како је саопшено, "протекла према плану, без икаквих проблема за мрежу или за електрану, а првог дана тестирања испоручено је 420 МWх електричне енергије". На тај начин започела је финална тест фаза која ће потрајати неколико мјесеци.

 

"Пробни рад и тестирање опреме је у прве три недјеље јануара изведено са не више од 50 одсто капацитета", објаснио је Саво Мирковић, технички директор ТЕ Станари за "Дојче Веле". За то вријеме, додао је, биће снимљени евентуални недостаци, а потом се тестирање наставља на 75 одсто, а затим и на 100 одсто капацитета.

"Када се докажу све тражене перформансе, тек тада почиње комерцијална производња, а што очекујемо у другој половини 2016. године", каже Мирковић. Инсталирана снага ТЕ Станари, коју је по систему 'кључ у руке' изградила водећа свјетска компанија у области енергетике – кинески Донгфанг Елецтриц Цорпоратион, додаје он, је 300 МW, а једна од карактеристика је и сагоријевање угља у котлу са флуидизираним слојем, што је новина у ширем окружењу. Друга специфичност је расхладни систем, односно ваздухом хлађени кондензатор. У нову електрану уграђена су најсевременија постројења и опрема произвођача попут Сиеменса, Сцхнеидера, АББ-а.

Оживљавање рудника Станари

У пројекат поновног покретања рудника лигнита у Станарима и изградње модерне термоелектране, који је започео прије више од 10 година, ЕФТ је уложио око 560 милиона евра, чинећи га највећом инвестицијом у енергетски сектор у БиХ још од распада бивше државе.

Вук Хамовић, власник ЕФТ групације

"Наша идеја је од почетка била да улажемо у сектор енергетике и да градимо генераторе струје за наш трговачки портфолио. Када смо прије 10 година дошли у Станаре, рудник је био у стечају већ другу годину, производња обустављена, а опрема потпуно девастирана", каже за Дојче Веле Вук Хамовић, власник и директор ЕФТ-а. Довођењем екипе стручњака и потребним улагањима, додаје да је "створено је профитабилно предузеће од којег сви имају користи". "Сада у руднику ради око 600 рудара, са платама знатно већим од просјека, а које примају на вријеме. Држава и локална заједница убиру порезе и доприносе, а и ми у ЕФТ-у смо задовољни профитом који остварујемо", тврди Хамовић.

Задовољан је и потенцијалима рудника у Станарима: "Око 100 милиона тона доказаних резерви угља нису велике количине. На примјер, резерве на Косову се мјере милијардама тона. Ипак, тих стотинак милиона тона дозвољавају оваквој електрани да ради 30-40 година, а да при томе обезбјеђује и довољне количине угља за продају онима који су га и до сада користили и којима је неопходан."

Душан Панић, начелник Станара, најмлађе општине у држави

Поновно покретање рудника лигнита у Станарима, те изградња модерне термоелектране, на својеврстан начин удахнули су и нови живот Станарима. Душан Панић, начелник најмлађе општине у држави, старе тек годину дана, изузетно је задовољан присуством ЕФТ-а.

Каже да главну окосницу привреде Станара чини управо та групација. "Више од 70 одсто прихода долази од ЕФТ-а. Ради се о концесионим накнадама по тони угља, те удјела од продаје струје, што укупно износи неких 4.8 милиона КМ годишње", тврди Панић, што је свакако значајан приход за општину са нешто више од 7,5 хиљада становника. Специфична је била и присутност стотина Кинеза, радника Донгфанга, који су радили на изградњи електране. Панић каже да су јако занимљиви, малих прохтјева, а спремних да раде много. Једини проблем с њима, тврди начелник, била је комуникација. Будући да су радови довршени, у Станарима је остало још јако мало Кинеза, а већина је прешла да ради на новом пројекту у Лукавцу.

Кинески радник компаније Донгфанг Елецтриц Цорпоратион обавља завршне послове, пред пробни рад електране

Околина - угрожена или не?

Тренутно је у руднику и термоелектрани запослено нешто више од 600 људи, а тај ће број до краја године премашити 900. Панић је увјерен да нова термоелектрана неће бити пријетња животном окружењу добојске регије и шире. Каже да он лично, али и становници Станара вјерују у "високе еколошке стандарде ТЕ Станари", подсјећајући на уговорене обавезе ЕФТ-а у погледу поштовања релевантних ЕУ директива.

Тако, ипак, не мисле бројна удружења за заштиту животне средине. Центар за животну средину (ЦЗЗС) из Бање Луке годинама упозорава да би термоелектране у БиХ, укључујући и ново постројење у Станарима, могле знатно угрозити околину, али и напредак државе ка Европској унији, а због неусклађености еколошких стандарда термоелектрана с прописима Енергетске заједнице.

Рад на резервама угља за електрану

Разлога за забринутост о питању екологије, бар што се Станара тиче, нема, тврди технички директор Саво Мирковић.

"Карактеристика нашег угља из Станара је мали садржај сумпора – од 0,13% одсто, као и мали садржај пепела од не више од 10 одсто у просјеку. Димњак је висок 150 метара и опремљен је софистицираним сензорима који биљеже све промјене у количини полутаната. Све је урађено у складу с директивом ЕУ, емисија граничних вриједности је око 200 мг сумпорних оксида по кубном метру гаса, азотних оксида такође и пепела мање од 30 мг", објашњава Мирковић.

Додаје да је још једна карактеристика нове електране и изузетно мала потрошња воде, од неких 80 кубних метара на сат, за разлику од класичних термоелектрана, које у расхладним торњевима користе више од 1.000 кубних метара воде по сату, па су им и испарења у атмосферу неупоредиво већа и могу утицати на климу.

Политичке конотације - проблеми, интереси и штета

Еколошка питања нису била и једини проблем. У пројекат се својевремено умијешала и политика, што је битно отежало и временски одужило реализацију пројекта. Проблем је првенствено био у томе, како сматра Вук Хамовић, што је трговина електричном енергијом у овом поднебљу, гдје је струју традиционално контролисала искључиво држава, била потпуно непозната и тешко разумљива прича. Из тог несхватања и неразумијевања карактера посла с једне стране и релативно великог обима посла за приватну фирму с друге стране, додаје Хамовић, "генерисана је сумња да нешто ту није у реду".

Комплекс ТЕ Станари, прве приватне електране у БиХ

"Напад је био појачан тиме што је (у то вријеме високи представник међународне заједнице) Паддy Асхдоwн имао политичку агенду да смањи утицај националних странака, прије свега СДС-а, тада најјаче странке у Републици Српској. Пошто је видио Електропривреду као један од главних извора економске подлоге за СДС, онда је требало смијенити и тадашње руководство Електропривреде Републике Српске. Да би оправдао те смјене, није могао рећи да их смјењује зато што су СДС, већ зато што су корумпирани", каже Хамовић. Објашњава да се ЕФТ, као највећи трговински партнер Електропривреде РС тада "нашао у позицији онога који је корумпирао".

Слиједиле су године истраживања које су показале да бивши високи представник није био у праву, а све оптужбе против ЕФТ-а су одбачене.

"Пројекат ТЕ Станари је реализован без обзира на репутационе проблеме које смо претрпјели као колатералну штету због различитих политичких интереса, а ЕФТ је постао доминантан трговац електричном енергијом у региону", закључује Хамовић.

Каже да намјерава наставити ширити послове у регији. "Размишљамо о бар 10 пројеката. Ако се не размишља о новим пројектима, иде се низбрдо."

(Дојче Веле)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Јови

01.02.2016 12:38

Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

01.02.2016 13:01

Када је могао овај фонд то да изгради могла је и Т.С да је имала искрено руководство. За ово се о може оправдати кредит, Нне за крпљење буџета Народу би неста више добио од тога.

Name

Хух,

01.02.2016 22:30

Мрцина је распродала све наше ресурсе.

Name

Немања

01.02.2016 12:54

Приватна термоелектрсна а не Владе Републике Српске како се Додик ових дана хвали!? Сав новац иде Вуку Хамовицу а не Српској...то су успјеси насе Владе!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

треф

01.02.2016 13:21

Нисам упознат са ситуацијом и волио бих да неко појасни о цему се ради,ако је сто посто приватна онда о цему се влада хвали,нема ту никаквог успеха.

Name

Сссс

01.02.2016 13:43

Слазем се!

Name

додик и вук

01.02.2016 16:00

Па није само Вукова и Додикова је.

Name

горан

01.02.2016 16:44

То је све приватно,влада нема ниста са тим само порез се плати дрзави,а нова опстина за пар година ухватице се за главу администрације брдо а приходи ко у албани,теско локалном становниству сад це порезе да имају на сваки квадратни метар,треба канцелариске пацове наранит

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

01.02.2016 19:44

Пролазио сам крај т.е. кад је био пробни рад како они кажу.Снијег који је падао пар дана раније је био црн.Толико о екологији здравом животу људи који живе у околини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несто цудно

02.02.2016 01:10

Ко зна одакле си се спустио у Мд...Станари су познатији по руднику лигнита него по тој новој термоелектрани ....тако да никакво цудо није засто је сваке године снијег другације боје... а сто се тице термоелектране сигурно је исправна за екологију ...

Name

Марко из Станара

02.02.2016 06:49

Хајд молим те нелажи и не шири дезинформације, ви људи стварно немате паметнијег посла него да лупетате глупости... Како си ти само то видјео а ми из Станара који живимо ту нико није видјео тај црни снијег....

Name

горан

01.02.2016 20:17

То ке задња најзагадјенија те у региону сви смо га по.усили нове болести ,ракови карциноми упале тек креце угљена прасина,поциње рокен рол, поз Добој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

01.02.2016 22:20

Нико не казе да је земљисте испод кога се налази угаљ процијењено на протувриједност 0 КМ тј. тадасњи предсједник владе Миле. То знаци, дајте мени гратис толике колицине угља и ја цу узети кредит и подици Термоелектрану. Мозда не би добио кредит од ЦХ Банака јер је у питању земља високог ризика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

01.02.2016 22:26

Па било је прице да то ми градимо насим парама, а сад успех криминалца Хамовица. Он је тразио у време поплава дуплу цену струје. То је милин јаране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

02.02.2016 09:31

Како год окренули ми смо га најебали, угаљ це црпит струја це поскупит, они це се дебљат, а ми цемо мрсат, приватни лоби је то, а вријеме це показат ко је болестан од загадјења, а ко није у Европи. На крају фармацеутцка мафија це ту највисе птофитират.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

02.02.2016 10:07

Све то мора бити конфисковано од стране државе кад на власт додју исправни људи. Наше ресурсе не могу искориштавати бјелосвјетски криминалци уз помоћ локалног кабадахије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

станко

02.02.2016 13:05

А шта је са угљендиоксидом, обзиром на степен корисности ТЕ Станари.Познатоје да је неупоредиво веци проблем угљендиоксид, који ствара ефекат стаклене баште и подиже температуру ваздуха, док сумпордиоксид смањује температуте околине, па је проблематицан само у случају већих концетрацација, због киселих киша.

ОДГОВОРИТЕ