СДА позива ДФ у власт, ДФ одбио понуду?

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић прије мјесец дана послао је понуду лидеру Демократске фронте, Жељку Комшићу, да се његова странка врати у власт у Федерацији и на нивоу БиХ, сазнаје Пресс!

Босна и Херцеговина 01.02.2016 | 13:07
СДА позива ДФ у власт, ДФ одбио понуду?

Како за Пресс откривају одлично обавијештени извори, Комшић је Изетбеговићеву понуду глатко одбио уз образложење да са Изетбеговићем и његовом странком, како преносе извори, више не жели да има икаквог посла.

Саговорници Пресса истичу да Изетбеговићев покушај да Комшића, још прије хапшења СББ-оваца Фахрудина Радончића, Бакира Даутбашића и Билсене Шахман, приволи на обнављање коалиционе љубави упућује на то да је лидер СДА био савршено упознат о томе шта се спрема Радончићу!

"Прво преко посредника, а затим и директним контактом, Бакир Изетбеговић је покушао лидера ДФ-а да убиједи да се врати у коалицију са СДА. Изетбеговићево испипавање Комшићевог пулса завршило је потпуним фијаском за лидера највеће бошњачке странке, с обзиром на то да му је Комшић сасуо у лице да с њим више не намјерава да дијели чак ни заједничку просторију, а камоли да учествује у власти након што је крајем прошле године СДА почистила ДФ-ов кадар са свих одговорних функција", откривају саговорници.

Мало простора

Додајући да је Изетбеговићу и његовој странци остало мало маневарског простора за очување стабилне власти у ФБиХ и на бх. нивоу уколико СББ, због Радончићевог хапшења, одлучи да напусти владајућу коалицију, извори Пресса тврде да није искључено да ће шеф СДА поново покушати да "открави" Комшића.

"Ако СББ иступи из коалиције, а све је извјесније да ће се то догодити, криза власти у Федерацији и на нивоу заједничких органа БиХ постаће неиздржива. Због тога су посљедњих дана из СДА неформалним каналима поново покушали да провјере расположење у ДФ-у без чије подршке, у случају да СББ изађе из власти, више нема парламентарне већине у федералном парламенту ни у Парламенту БиХ", објашњавају саговорници.

Члан Предсједништва Демократске фронте Дамир Бећировић за Пресс није желио да потврди, али ни да демантује информацију да су СДА и њен лидер покушали да приволе Жељка Комшића и ДФ на обнављање коалиционог договора.

Босански "Вотергејт"

"Ако нам таква понуда званично и стигне, већ сада вам могу рећи да је ДФ неће прихватити! СДА се крајње некоректно понијела према нама у протеклом периоду и не пада нам на памет да поново пролазимо кроз причу из које носимо једино лоша искуства. Ово што се дешава с Радончићем све више личи на босанску верзију афере "Вотергејт". Не желимо у то да се петљамо, нити смо спремни да за туђи рачун вадимо кестење из ватре", поручује Бећировић.

Коментар о наводној жељи СДА и њеног лидера да Комшићев ДФ, ако затреба, ускочи у власт умјесто Радончићевог СББ-а јуче смо безуспјешно покушавали да добијемо од бројних високих функционера Изетбеговићеве странке. Нико из ужег руководства СДА није желио да се јави на бројне телефонске позиве које су новинари Пресса упутили.

Чевра: То су спекулације

У СББ-у за Пресс тврде да немају информација да је Бакир Изетбеговић још прије мјесец дана покушао да приволи лидера ДФ-а, Жељка Комшића, да поново уђе у власт са СДА.

"Ради се о спекулацијама које не желимо да коментаришемо. Што се тиче одлуке СББ-а о томе да ли ће остати у коалицији са СДА након хапшења лидера наше странке, коначну одлуку ускоро би требало да донесу највиши страначки органи", рекао је Омер Чевра, портпарол СББ-а.

(ПрессРС.ба)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

босна

01.02.2016 13:08

Као прво сада би Бакир и његов сеф Цовиц требали да испостују одлуку суда ФБИХ,која је донесена поводом тузбе ДФ сто је суд прогласио неуставним то сто су урадили он и Цовиц.И тек онда да има право уопсте говорити о суду и тразити од неког другог да проводи одлуке суда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Још јачи

01.02.2016 13:14

И јос висе се уцврстисе СДА и СББ,ради јацања БиХ а многи су мислили ево распада се све,мало морген.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јес тако је

01.02.2016 14:28

Ни једна сједница изврсних и законодавних органа од хапсења Радонцица није одрзана. А како је кренуло сад це свака суса да уцјењује власт због било кога у затвору. На опатинским нивоима због пљацкаса трафика а вец како будемо исли према врху и због озбиљних криминалаца.

Name

Кумиц

01.02.2016 16:39

Дајте људи овог бакирца мало на посматрање на мало вецу рупу (будзу) несто ми није јасно ко кога и засто.Само тако народе тосте тразили јели лијепа цорба или ти супа узмите сто пасе

ОДГОВОРИТЕ