SDA poziva DF u vlast, DF odbio ponudu?

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prije mjesec dana poslao je ponudu lideru Demokratske fronte, Željku Komšiću, da se njegova stranka vrati u vlast u Federaciji i na nivou BiH, saznaje Press!

Bosna i Hercegovina 01.02.2016 | 13:07
SDA poziva DF u vlast, DF odbio ponudu?

Kako za Press otkrivaju odlično obaviješteni izvori, Komšić je Izetbegovićevu ponudu glatko odbio uz obrazloženje da sa Izetbegovićem i njegovom strankom, kako prenose izvori, više ne želi da ima ikakvog posla.

Sagovornici Pressa ističu da Izetbegovićev pokušaj da Komšića, još prije hapšenja SBB-ovaca Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, privoli na obnavljanje koalicione ljubavi upućuje na to da je lider SDA bio savršeno upoznat o tome šta se sprema Radončiću!

"Prvo preko posrednika, a zatim i direktnim kontaktom, Bakir Izetbegović je pokušao lidera DF-a da ubijedi da se vrati u koaliciju sa SDA. Izetbegovićevo ispipavanje Komšićevog pulsa završilo je potpunim fijaskom za lidera najveće bošnjačke stranke, s obzirom na to da mu je Komšić sasuo u lice da s njim više ne namjerava da dijeli čak ni zajedničku prostoriju, a kamoli da učestvuje u vlasti nakon što je krajem prošle godine SDA počistila DF-ov kadar sa svih odgovornih funkcija", otkrivaju sagovornici.

Malo prostora

Dodajući da je Izetbegoviću i njegovoj stranci ostalo malo manevarskog prostora za očuvanje stabilne vlasti u FBiH i na bh. nivou ukoliko SBB, zbog Radončićevog hapšenja, odluči da napusti vladajuću koaliciju, izvori Pressa tvrde da nije isključeno da će šef SDA ponovo pokušati da "otkravi" Komšića.

"Ako SBB istupi iz koalicije, a sve je izvjesnije da će se to dogoditi, kriza vlasti u Federaciji i na nivou zajedničkih organa BiH postaće neizdrživa. Zbog toga su posljednjih dana iz SDA neformalnim kanalima ponovo pokušali da provjere raspoloženje u DF-u bez čije podrške, u slučaju da SBB izađe iz vlasti, više nema parlamentarne većine u federalnom parlamentu ni u Parlamentu BiH", objašnjavaju sagovornici.

Član Predsjedništva Demokratske fronte Damir Bećirović za Press nije želio da potvrdi, ali ni da demantuje informaciju da su SDA i njen lider pokušali da privole Željka Komšića i DF na obnavljanje koalicionog dogovora.

Bosanski "Votergejt"

"Ako nam takva ponuda zvanično i stigne, već sada vam mogu reći da je DF neće prihvatiti! SDA se krajnje nekorektno ponijela prema nama u proteklom periodu i ne pada nam na pamet da ponovo prolazimo kroz priču iz koje nosimo jedino loša iskustva. Ovo što se dešava s Radončićem sve više liči na bosansku verziju afere "Votergejt". Ne želimo u to da se petljamo, niti smo spremni da za tuđi račun vadimo kestenje iz vatre", poručuje Bećirović.

Komentar o navodnoj želji SDA i njenog lidera da Komšićev DF, ako zatreba, uskoči u vlast umjesto Radončićevog SBB-a juče smo bezuspješno pokušavali da dobijemo od brojnih visokih funkcionera Izetbegovićeve stranke. Niko iz užeg rukovodstva SDA nije želio da se javi na brojne telefonske pozive koje su novinari Pressa uputili.

Čevra: To su spekulacije

U SBB-u za Press tvrde da nemaju informacija da je Bakir Izetbegović još prije mjesec dana pokušao da privoli lidera DF-a, Željka Komšića, da ponovo uđe u vlast sa SDA.

"Radi se o spekulacijama koje ne želimo da komentarišemo. Što se tiče odluke SBB-a o tome da li će ostati u koaliciji sa SDA nakon hapšenja lidera naše stranke, konačnu odluku uskoro bi trebalo da donesu najviši stranački organi", rekao je Omer Čevra, portparol SBB-a.

(PressRS.ba)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

bosna

01.02.2016 13:08

Kao prvo sada bi Bakir i njegov sef Covic trebali da ispostuju odluku suda FBIH,koja je donesena povodom tuzbe DF sto je sud proglasio neustavnim to sto su uradili on i Covic.I tek onda da ima pravo uopste govoriti o sudu i traziti od nekog drugog da provodi odluke suda.

ODGOVORITE
Name

Još jači

01.02.2016 13:14

I jos vise se ucvrstise SDA i SBB,radi jacanja BiH a mnogi su mislili evo raspada se sve,malo morgen.

ODGOVORITE
Name

Jes tako je

01.02.2016 14:28

Ni jedna sjednica izvrsnih i zakonodavnih organa od hapsenja Radoncica nije odrzana. A kako je krenulo sad ce svaka susa da ucjenjuje vlast zbog bilo koga u zatvoru. Na opatinskim nivoima zbog pljackasa trafika a vec kako budemo isli prema vrhu i zbog ozbiljnih kriminalaca.

Name

Kumic

01.02.2016 16:39

Dajte ljudi ovog bakirca malo na posmatranje na malo vecu rupu (budzu) nesto mi nije jasno ko koga i zasto.Samo tako narode toste trazili jeli lijepa corba ili ti supa uzmite sto pase

ODGOVORITE