Међу пушачима цигарета све више дјеце

У Републици Српској пуши око 31 одсто становништва. Међу пушачима је више мушкараца него жена, док је међу школарцима од 13 до 15 година чак 7,9 одсто оних који пуше!

Република Српска 01.02.2016 | 09:39
Међу пушачима цигарета све више дјеце

Виши стручни сарадник у Ресору за јавно здравство у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске, Ален Шеранић је, поводом Националног дана борбе против пушења истакао да ресорно министарство управо ради на стратешком документу, који треба да дефинише планску борбу против пушења.

"То није само посао Министарства здравља и социјалне заштите. Доста се говорило о повећању акциза на дуван и дуванске производе, које би требало да представљају приходе фондова здравља у БиХ, што је једна од мера препоручена од Светске здравствене организације", рекао је Шеранић.

Национални координатор за контролу дувана Дарко Марковић нагласио је да сваки пушач треба да одлучи да ли жели пушење или здравље, јер се удисањем сагоревања једне цигарете ствара око 4.500 различитих хемијских спојева који оштећују људско здравље, од којих је 40 канцерогено.

"Још пре Другог светског рата немачки научници су доказали да постоји директна веза између пушења и настанка карцинома плућа, док су амерички научници 1964. године утврдили да пушење представља 80 одсто узрока настанка карцинома", објаснио је Марковић.

"Никотин има исто дејство на ћелије у мозгу, као и хероин, због чега изазива болест зависности и према Светској здравственој организацији пушење представља болест зависности".

ОДВИКАВАЊЕ

ПРЕМА речима Дарка Марковића, здравствени професионалци су најпозванији у одвикавању људи од пушења, због чега је Министарство здравља и социјалне заштите омогућило обуку за око 600 доктора породичне медицине и 900 сестара.

СТУДЕНТИ УКАЗАЛИ НА ШТЕТНОСТ ПУШЕЊА

Национални дан борбе против дуванског дима у недељу су на Тргу Крајине у Бањалуци обележили и студенти Медицинског факултета, тако што су суграђанима мерили крвни притисак и шећер у крви, уз поделу промотивног материјала који говори о штетности дуванског дима.

"Како бисмо указали на погубност пушења направили смо и изложбу фотографија органа који страдају од пушења", рекао је председник Савеза студената Медицинског факултета Радомир Јеркић. "Не постоји орган у телу који није погођен дуванским димом, од крвних судова, срца, плућа, грла, материце, преко костију, па до коже".

(Вечерње новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

зарко

01.02.2016 08:56

Требате да цирете буду као например у цх 8фр па це мање пусити

ОДГОВОРИТЕ