Među pušačima cigareta sve više djece

U Republici Srpskoj puši oko 31 odsto stanovništva. Među pušačima je više muškaraca nego žena, dok je među školarcima od 13 do 15 godina čak 7,9 odsto onih koji puše!

Republika Srpska 01.02.2016 | 09:39
Među pušačima cigareta sve više djece

Viši stručni saradnik u Resoru za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić je, povodom Nacionalnog dana borbe protiv pušenja istakao da resorno ministarstvo upravo radi na strateškom dokumentu, koji treba da definiše plansku borbu protiv pušenja.

"To nije samo posao Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Dosta se govorilo o povećanju akciza na duvan i duvanske proizvode, koje bi trebalo da predstavljaju prihode fondova zdravlja u BiH, što je jedna od mera preporučena od Svetske zdravstvene organizacije", rekao je Šeranić.

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana Darko Marković naglasio je da svaki pušač treba da odluči da li želi pušenje ili zdravlje, jer se udisanjem sagorevanja jedne cigarete stvara oko 4.500 različitih hemijskih spojeva koji oštećuju ljudsko zdravlje, od kojih je 40 kancerogeno.

"Još pre Drugog svetskog rata nemački naučnici su dokazali da postoji direktna veza između pušenja i nastanka karcinoma pluća, dok su američki naučnici 1964. godine utvrdili da pušenje predstavlja 80 odsto uzroka nastanka karcinoma", objasnio je Marković.

"Nikotin ima isto dejstvo na ćelije u mozgu, kao i heroin, zbog čega izaziva bolest zavisnosti i prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji pušenje predstavlja bolest zavisnosti".

ODVIKAVANjE

PREMA rečima Darka Markovića, zdravstveni profesionalci su najpozvaniji u odvikavanju ljudi od pušenja, zbog čega je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite omogućilo obuku za oko 600 doktora porodične medicine i 900 sestara.

STUDENTI UKAZALI NA ŠTETNOST PUŠENjA

Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima u nedelju su na Trgu Krajine u Banjaluci obeležili i studenti Medicinskog fakulteta, tako što su sugrađanima merili krvni pritisak i šećer u krvi, uz podelu promotivnog materijala koji govori o štetnosti duvanskog dima.

"Kako bismo ukazali na pogubnost pušenja napravili smo i izložbu fotografija organa koji stradaju od pušenja", rekao je predsednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta Radomir Jerkić. "Ne postoji organ u telu koji nije pogođen duvanskim dimom, od krvnih sudova, srca, pluća, grla, materice, preko kostiju, pa do kože".

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zarko

01.02.2016 08:56

Trebate da cirete budu kao naprimer u ch 8fr pa ce manje pusiti

ODGOVORITE