Ђаци школски одмор користе за цигарету

Иако правилници и закон забрањују пушење у школама и њиховој близини, ученици одморе користе да би запалили цигарету. Школе признају да су немоћне да искорене ову навику.

Србија 01.02.2016 | 07:28
Ђаци школски одмор користе за цигарету

Како се огласи звоно које најављује одмор, ђаци Прве економске школе у Београду излазе и пале цигарете. А често им се и професори придружују.

"У школи и школском дворишту пушење није дозвољено. Испред школе не можемо никоме да забранимо да запали цигарету", каже Милибор Саковић, директор Прве економске школе у Београду.

Испред Пете београдске гимназије цигарете се пале испред врата, а постављена је и канта за опушке.

Школе саме одлучују где је дозвољено пушење

"Где ће да се пуши, а где не, свака школа одлуку доноси самостално. За закон о забрани пушења у институцијама, па и школи, надлежно је Министарство здравља", кажу у Министарству просвете Србије.

Чак и у Основној школи „Стари град“ није изненађујуће затећи децу која пуше у школском дворишту.

"Трудимо се да децу контролишемо колико можемо, али у нашој школи наставу имају и ученици Средње балетске школе „Лујо Давичо“ са којима понекад имамо проблема", каже директорка Основне школе „Стари град“ Сања Радмиловић.

У Техничкој школи у Ивањици закон се у оквиру установе поштује, али ван ње нема ограничења ни забрана, каже директор Бошко Мојсиловић.

Иако су, како тврде директори средњих школа у Краљеву, успели да сузбију пушење у школским двориштима, тешко се може рећи да су у томе и у потпуности успели.

Биљана Бојанић, директорка Медицинске школе, рекла нам је да пушење строго забрањено и да се санкционише.

"Неким ученицима смо смањили оцене из владања и одмах обавестили родитеље. То је имало утицаја, јер је скоро сведено на минимум, али немамо довољно људи да стално мотримо", каже директорка Бојанић.

Слична је слика и испред готово свих средњих школа у Нишу.

"Знам да је пушење лоша навика, али много средњошколаца пуши, па ме теши да нисам једина. Професори нам говоре да не пушимо, али их не слушамо", каже ученица првог разреда Школе моде и лепоте.

Поразни подаци

Сваки други новосадски средњошколац је пробао цигарете, док сваки четврти редовно пуши, показују истраживања. Новосадске средње школе саме доносе правила понашања, међу којима је и раздаљина на којој сме да се пуши. „Чим ђаци изађу из школе, смеју да пуше, а исто важи и за професоре”, каже Јелена Груба, психолог у Гимназији „Исидора Секулић“.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

нек иста ваља,

01.02.2016 07:02

Од радости нек се песма ори, пусе дјаци, пусе прифесори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

исти

01.02.2016 07:39

и маме и тате су исто радили ниста то није ново,ја сам исти био.

ОДГОВОРИТЕ