Đaci školski odmor koriste za cigaretu

Iako pravilnici i zakon zabranjuju pušenje u školama i njihovoj blizini, učenici odmore koriste da bi zapalili cigaretu. Škole priznaju da su nemoćne da iskorene ovu naviku.

Srbija 01.02.2016 | 07:28
Đaci školski odmor koriste za cigaretu

Kako se oglasi zvono koje najavljuje odmor, đaci Prve ekonomske škole u Beogradu izlaze i pale cigarete. A često im se i profesori pridružuju.

"U školi i školskom dvorištu pušenje nije dozvoljeno. Ispred škole ne možemo nikome da zabranimo da zapali cigaretu", kaže Milibor Saković, direktor Prve ekonomske škole u Beogradu.

Ispred Pete beogradske gimnazije cigarete se pale ispred vrata, a postavljena je i kanta za opuške.

Škole same odlučuju gde je dozvoljeno pušenje

"Gde će da se puši, a gde ne, svaka škola odluku donosi samostalno. Za zakon o zabrani pušenja u institucijama, pa i školi, nadležno je Ministarstvo zdravlja", kažu u Ministarstvu prosvete Srbije.

Čak i u Osnovnoj školi „Stari grad“ nije iznenađujuće zateći decu koja puše u školskom dvorištu.

"Trudimo se da decu kontrolišemo koliko možemo, ali u našoj školi nastavu imaju i učenici Srednje baletske škole „Lujo Davičo“ sa kojima ponekad imamo problema", kaže direktorka Osnovne škole „Stari grad“ Sanja Radmilović.

U Tehničkoj školi u Ivanjici zakon se u okviru ustanove poštuje, ali van nje nema ograničenja ni zabrana, kaže direktor Boško Mojsilović.

Iako su, kako tvrde direktori srednjih škola u Kraljevu, uspeli da suzbiju pušenje u školskim dvorištima, teško se može reći da su u tome i u potpunosti uspeli.

Biljana Bojanić, direktorka Medicinske škole, rekla nam je da pušenje strogo zabranjeno i da se sankcioniše.

"Nekim učenicima smo smanjili ocene iz vladanja i odmah obavestili roditelje. To je imalo uticaja, jer je skoro svedeno na minimum, ali nemamo dovoljno ljudi da stalno motrimo", kaže direktorka Bojanić.

Slična je slika i ispred gotovo svih srednjih škola u Nišu.

"Znam da je pušenje loša navika, ali mnogo srednjoškolaca puši, pa me teši da nisam jedina. Profesori nam govore da ne pušimo, ali ih ne slušamo", kaže učenica prvog razreda Škole mode i lepote.

Porazni podaci

Svaki drugi novosadski srednjoškolac je probao cigarete, dok svaki četvrti redovno puši, pokazuju istraživanja. Novosadske srednje škole same donose pravila ponašanja, među kojima je i razdaljina na kojoj sme da se puši. „Čim đaci izađu iz škole, smeju da puše, a isto važi i za profesore”, kaže Jelena Gruba, psiholog u Gimnaziji „Isidora Sekulić“.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

nek ista valja,

01.02.2016 07:02

Od radosti nek se pesma ori, puse djaci, puse prifesori.

ODGOVORITE
Name

isti

01.02.2016 07:39

i mame i tate su isto radili nista to nije novo,ja sam isti bio.

ODGOVORITE