Шампионка БиХ са хиџабом!

Амина Адиловић (21) једина је дјевојка са хиџабом у Сениорској карате репрезентацији Босне и Херцеговине која титулу државне првакиње у каратеу поносно носи осам година.

Остали спортови 01.02.2016 | 21:40
Шампионка БиХ са хиџабом!

Њени вишегодишњи резултати одликовани су прије пар ноћи на манифестацији Избор спортисте године БиХ гдје је Амина проглашена најбољом студенткињом спортисткињом у земљи.

Адиловићева истиче како је такво одликовање прижељкивала али га није очекивала.

"За мене је та ноћ заиста значајна, првенствено зато што ми је то прва награда Спортског савеза БиХ. Добила сам награду на најуспјешнију спортисткињу студенткињу за 2015. годину. Била сам номинована али се нисам толико баш надала. Два дана прије избора најбољег спортисте тренер ми је јавио и била сам пресрећна", истиче Амина.

Карате, борилачку вјештину која користи све дијелове људског тијела у сврху самоодбране завољела је прије 13 година када је у карате клубу "Младост Витез" под водством брата тренера, започела своје прве карате кораке. Као деветогодишња дјевојчица, како каже, није вјеровала да ће тај спорт убрзо постати њен неодвојив животни дио.

"Када сам почињала имала сам осјећај да баш и нисам талентована за то али сам била упорна и заиста сам много тренирала као дјевојчица и жељела сам да будем што боља. Тај мој напор и труд су ме четири године касније довели до тога да будем државна првакиња БиХ у дјечијој конкуренцији, од тада има већ осам година како сам државна првакиња БиХ и репрезентативка БиХ", говори Амина.

За 13 година тренирања најбољи резултат остварила је освојивши треће мјесто на Медитеранском првенству у Италији 2011. године што је уједно и прва таква медаља у БиХ икада. Златну серију медаља наставила је низати и годинама касније.

"Протекла 2015. година за мене је била заиста јако успјешна, издвојила бих резултате са седмог Европског универзитетског првенства гдје сам освојила треће мјесто појединачно у катама и прво мјесто са клупским колегиницама у борбама екипно. Имали смо велику конкуренцију тада. Те медаље су биле заиста велики резултат. Осим тих успјеха, била сам на посљедњем државном првенству за сениоре у Мостару прва у борбама до 55 килограма", наглашава она.

Без обзира на изванредне резултате који је прате, Амина тврди како јој најбољи резултати тек предстоје. Свакодневно тренира у универзитетском клубу Босна са још четири дјевојке и 15 мушкараца. Већ почетком фебруара наступа на изборном такмичењу гдје ће се покушати изборити за мјесто у репрезентацији који јој гарантује наступ на Балканском првенству у Истанбулу.

"Након тога имаћу државно првенство које ће бити одлучујуће за избор репрезентативаца за наступ на Европском првенству у Француској у мају ове године. Касније у јулу и августу имаћу Свјетске универзитетске игре у Загребу и Ријеци након чега слиједи Свјетско универзитетско првенство у Португалу“, причала је Амина.

Карате, како каже Амина, ни по чему није "мушки спорт" како га многи називају чему у прилог иде чињеница да се за њега одлучује све више дјевојака.

"За дјевојке карате је јако лијеп спорт, првенствено због ката, лако се науче напади и одбрана и то без повреде. То је примамљив спорт за дјевојке које све чешће данас траже да уче самоодбрану".

Иако од почетка тренирања каратеа није носила хиџаб, додаје како је то одувијек жељела. Подсјетила је да је Свјетска карате федерација (WКФ) 2011. године донијела правило забране наступа на такмичењима такмичаркама са хиџабом што је повучено крајем 2012. када је на свим такмичењима у оквиру WКФ-а одобрено ношење јединственог модела хиџаба за све такмичарке исламске вјероисповијести.

"Што се тиче каратеа и дјевојака са хиџабом, јесте нас мало али на нашу срећу и у нашу корист прије пар година Свјетска карате федерација ријешила је питање такмичења дјевојака са хиџабом и немамо препрека. У то вријеме нисам била покривена, иако сам тежила томе и било ми је драго кад се та одлука донијела. Било ми је то и олакшавајуће да дођем до те одлуке да носим хиџаб", истакла је додајући да је хиџаб никада није омео у испуњавању било какве обавезе.

Хиџаб је не истиче и не разликује од других у друштвеном или спортском животу, рекла је.

"Искрено, нисам имала никад лоших ситуација. Вјероватно да има неких негативних коментара али заиста никакви нису стизали до мене. Били су то само позитивни коментари. Видјела сам на лицима мојих другарица, каратисткиња да су заиста искрено срећне због мене што сам таква каква јесам", закључила је Амина.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

НЕК

01.02.2016 21:17

СЕ ЗНА У СРЦУ НОСИМ БиХ.

ОДГОВОРИТЕ