Спријечен терористички напад на Дечане

Четворица наоружаних исламиста ухапшени синоћ испред главне капије манастира Високи Дечани, саопштио игуман манастира Сава Јањић.

Србија 31.01.2016 | 14:00
Спријечен терористички напад на Дечане

"Инцидент се догодио око 21 часа. Ухапшени су дошли пред улаз у манастир у белом голфу регистрације Урошевца (05). У заједничкој акцији косовске полиције и Кфора након легитимисања и претреса возила пронађено је да су ухапшени (четворица косовских Албанаца из четири различита дела Косова: Гњилана, Урошевца, Призрена и Ђаковице) поседовали наоружање (калашњиков са три оквира муниције и пиштољ). У возилу је такође нађена и литература исламистичке садржине", наводи се у саопштењу Саве Јањића.

Двојица од ухапшених су имали браду и обријану главу као и панталоне са кратким ногавицама, што је карактеристично за вахабисте. Истрага је у току.

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава је потврдио да се монаси и особље које ради у манастиру осећају сигурно и да је овај инцидент још један показатељ да је присуство снага КФОР-а који обезбеђује манастир од суштинског значаја за безбедност овог објекта, светске културне баштине Унеска.

У октобру 2014. године на две капије и на помоћним објектима манастира Високи Дечани исписани су графити ИСИС и АКСХ, а само четири месеца пре тога и графити УЧК.

Истрага полиције до сада није дала никакве резултате али је присуство КФОР-а од тада вишеструко повећано као и контрола целог простора око манастира који је зона високог безбедносног ризика.

Манастир Високи Дечани је оружано нападан четири пута након завршетка рата. Само један од напада је истражен и један косовски Албанац је 2007. године осуђен због напада на манастир на две и по године затвора.

Извор: РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

милан

31.01.2016 13:08

Да се зна ко је договорио да ЕУ преузме Косово од Кфор-а то је гдин.Борис Тадић. А сад је хвала богу Кфор ту па осташе живи у манастиру.Еулекс је ту да помогне Арбанасима а не да неког штити. И замисли тај Борис има образа да се бави још политиком и замисли има у Србији још оних који му вјерују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРПЉЕЈЊА И СЛОГЕ

31.01.2016 14:01

ЗНАМО СВИ ДА СУ ЈЕВРЕЈИ СВАКУ НОВУ ГОДИНУ ЦЕСТИТАЛИ ЈЕДНИ ДРУГИМА, У ЗАДЊИХ ХИЉАДУ ГОДИНЕ СА, ДОГОДИНЕ У ЈЕРУСАЛИМУ, И УСПЈЕЛИ СУ, СТРПЉЕЊА И СЛОГЕ, ДА ВРАТИМО СТО ЈЕ НАСЕ С БОЖИЈОМ ПОМОЋИ.

ОДГОВОРИТЕ