Spriječen teroristički napad na Dečane

Četvorica naoružanih islamista uhapšeni sinoć ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani, saopštio iguman manastira Sava Janjić.

Srbija 31.01.2016 | 14:00
Spriječen teroristički napad na Dečane

"Incident se dogodio oko 21 časa. Uhapšeni su došli pred ulaz u manastir u belom golfu registracije Uroševca (05). U zajedničkoj akciji kosovske policije i Kfora nakon legitimisanja i pretresa vozila pronađeno je da su uhapšeni (četvorica kosovskih Albanaca iz četiri različita dela Kosova: Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Đakovice) posedovali naoružanje (kalašnjikov sa tri okvira municije i pištolj). U vozilu je takođe nađena i literatura islamističke sadržine", navodi se u saopštenju Save Janjića.

Dvojica od uhapšenih su imali bradu i obrijanu glavu kao i pantalone sa kratkim nogavicama, što je karakteristično za vahabiste. Istraga je u toku.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava je potvrdio da se monasi i osoblje koje radi u manastiru osećaju sigurno i da je ovaj incident još jedan pokazatelj da je prisustvo snaga KFOR-a koji obezbeđuje manastir od suštinskog značaja za bezbednost ovog objekta, svetske kulturne baštine Uneska.

U oktobru 2014. godine na dve kapije i na pomoćnim objektima manastira Visoki Dečani ispisani su grafiti ISIS i AKSH, a samo četiri meseca pre toga i grafiti UČK.

Istraga policije do sada nije dala nikakve rezultate ali je prisustvo KFOR-a od tada višestruko povećano kao i kontrola celog prostora oko manastira koji je zona visokog bezbednosnog rizika.

Manastir Visoki Dečani je oružano napadan četiri puta nakon završetka rata. Samo jedan od napada je istražen i jedan kosovski Albanac je 2007. godine osuđen zbog napada na manastir na dve i po godine zatvora.

Izvor: RTS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

милан

31.01.2016 13:08

Да се зна ко је договорио да ЕУ преузме Косово од Кфор-а то је гдин.Борис Тадић. А сад је хвала богу Кфор ту па осташе живи у манастиру.Еулекс је ту да помогне Арбанасима а не да неког штити. И замисли тај Борис има образа да се бави још политиком и замисли има у Србији још оних који му вјерују.

ODGOVORITE
Name

STRPLJEJNJA I SLOGE

31.01.2016 14:01

ZNAMO SVI DA SU JEVREJI SVAKU NOVU GODINU CESTITALI JEDNI DRUGIMA, U ZADNJIH HILJADU GODINE SA, DOGODINE U JERUSALIMU, I USPJELI SU, STRPLJENJA I SLOGE, DA VRATIMO STO JE NASE S BOŽIJOM POMOĆI.

ODGOVORITE