Пописни материјал лежи у нелегалном простору

Почетком седмице очекује се долазак међународног мониторинг тима који ће провјерити активности обраде података пописа, али и статус пописне грађе. Прије почетка посла установиће неправилности.

Босна и Херцеговина 31.01.2016 | 14:02
Пописни материјал лежи у нелегалном простору

Уговор за складиштење пописног материјала који је потписан између Агенције за статистику БиХ и компаније Томашевић д.о.о. у Источном Сарајеву истекао је 31.12.2015.године. На овај начин већ пуних мјесец дана пописни материјал налази се у нелегалном простору.

Након двије године, уговор о складиштењу пописне грађе између Агенције за статистику БиХ и приватне компаније Томашевић.д.о.о. више не важи. Нови директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић потврдио је за Журнал да је наведени уговор истекао, те да се тренутно тражи рјешење за ову ситуацију.

У игри су двије опције. Прва је да се обнови уговор са компанијом Томашевић д.о.о., а друга да се распише нови конкурс за складиштење пописне грађе. У међувремену, подаци БХ становника и даље се налазе у простору компаније Томашевић д.о.о. који није закупљен, и самим тим нелегалан.

Евентуални нови уговор за складиштење материјала захтјеват ће и додатне трошкове. Није познато да ли је осигуран новац за те трошкове, као и из којих извора ће они бити финансирани. До сада је попис становништва коштао око 46 милиона марака. Из министарсва цивилних послова чији министар Адил Османовић је и координатор за попис у име Савјета министара, не знају много о новонасталој ситуацији.

Одговарају на сљедећи начин:
За све потребне информације о овој теми, молим да се обратите Агенцији за статистику БиХ.

ПРАВО НА ЖАЛБУ

Треба рећи и да је првобитна одлука да се потпише уговор са Младеном Томашевићем и да се пописни материјал складишти у просторијама компаније Томашевић д.о.о. донесена дан пред почетак пописа. И тада је било нелогичности. На одлуку о прихватању Томашевићевог простора за складиштење материјала могла се уложити жалба, међутим само неколико дана након, три статистичке агенције у БиХ доносе идентичну одлуку, само овај пут избрисана је ставка - право на жалбу. Разлог ове измјене до данашњег дана је непознат.

ПРОВЈЕРА

Почетком наредне седмице очекује се долазак међународног мониторинг тима, ангажованог према споразуму Савјета министара БиХ и Европске уније, који ће провјерити активности обраде података пописа, али и статус пописне грађе. Према свему судећи, на самом почетку посла мониторинг тим ће установити неправилности јер ће закорачити у нелегалне просторије.

Извор: Журнал.инфо

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

31.01.2016 11:23

То је Саровица клан простор,Томасевиц је најобицнија слуга!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

31.01.2016 16:33

Ја сам цуо да је простор од неког Марка Самардјица. Јбг не мозе свака зграда , свака бензнпинска, сваки хотел, сваки плац на доброј локацији бити Саровицево.

Name

Лукавица

31.01.2016 16:34

Саривиц није висе у моди. Сад наступају Бабаљ, Синиса Додик, Стаса Клосарац...

Name

ко зна

31.01.2016 11:27

Кад је вец тако складистен да се не деси или поплава или позар. Питање је коме не одговарају подаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

31.01.2016 13:51

Попис је заборављен. Обрада и објава висе нема смисла. Не вриједи уопсте да се писе и расправља о томе. Заврсено.

ОДГОВОРИТЕ