АО - финале, најава: Ђоковић и Мареј - за историју!

Велико финале Отвореног првенства Аустралије игра се у недељу (9.30) између Новака Ђоковића и Ендија Мареја, а ми вас питамо ко ће победити. Новаку шеста или Мареју прва титула?

Тенис 31.01.2016 | 00:30
АО - финале, најава: Ђоковић и Мареј - за историју!

Све је спремно за велико финале!

Као што су "букмејкери" предвидели на почетку Отвореног првенства Аустралије, финалисти првог гренд слем турнира године су Новак Ђоковић (1) и Енди Мареј (2). Једини сценарио по ком се ово финале не би "остварило" јесте то да је Британац одустао од турнира због рођења детета, па су два тенисера остварили победе тамо где су сви и очекивали.

Велико финале Аустралијан Опена игра се у јутарњим часовима у недељу (9.30), а ако је поново веровати људима који одређују фаворите у мечевима, онда је српски тенисер поново ближи трофеју. Питамо и вас, ко је ближи трофеју, и на који начин ће освојити овај турнир?

Два тенисера су се до сада састала тачно 30 пута, а далеко успешнији је Новак Ђоковић. Српски тенисер је против Мареја "уписао" 21 победу, док Британац има 9. Ђоковић је нарочито доминантан на тврдој подлози где има скор 18:7, успешнији је и на шљаци (3:0), док је Мареј био бољи у оба сусрета који су они одиграли на трави.
Новак је посебно доминантан у последње две године, пошто од пораза на Вимблдону (2013. година) против Мареја има скор 11:1.

У новој сезони Ђоковић за сада нема пораз (11:0) и до финала Аустралије је дошао преко победа над Ченгом (3:0), Алисом (3:0), Сепијем (3:0), Симоном (3:2), Нишикоријем (3:0) и Федерером (3:1), па се може рећи да је једини лош дан имао против Жила Симона када је направио 100 неизнуђених грешака.

Када је у питању Мареј он је до финала испустио сет више. Победио је Зверева и Грота резултатом 3:0, па је од Соузе био бољи у четири сета. Лако је потом савладао Бернарда Томића (3:0), да би у четвртфиналу био бољи од Ферера 3:1. Најтежи меч одиграо је против Милоша Раонића и после преокрета и повреде Канађанина славио 3:2.

И када је Аустралија у питању, и ту је историја на Новаковој страни.

Српски тенисер јури свој једанаести гренд слем трофеј, односно чак шести у Аустралији. Једини тенисер који је више пута био шампион на овом континенту јесте Рој Емерсон (пре опен ере), а Ђоковић би се овим тријумфом изједначио и са њим.

Такође, Новак Ђоковић никада није изгубио финале Аустралијан Опена.

Маре, са друге стране, има "негативан" скор у Аустралији пошто је финале играо четири пута и четири пута био поражен. Три пута је то било од Новака Ђоковића...

"Амели Морезмо мора са њим да прича о гренд слем финалима у којима је Мареј победио Ђоковића. Никако не смеју да причају о поразима. Морају да извуку позитивне ствари из тога, ако је већ једном успео да га победи, може поново. Многи ће га отписати уочи меча, а он то воли", каже бивши британски тенисер Џон Лојд.

Британски тенисер је поручио да не постоји један разлог зашто он сутра не би победио.

"То је само један тениски меч. Није битно шта се десило у прошлости, заиста није битно. битно је само оно што се деси у недељу".

Новак Ђоковић и Енди Мареј никада нису крили да су велики пријатељи, а српски тенисер поновио је да се њих двојица добро познају и на терену, те да није нека предност по њега то што је Мареј у петак играо пет сетова.

"Очекујем велику борбу са Ендијем, као што то сваки пут и буде у нашим мечевима. Мучка, захтевна борба, са дугим разменама удараца. Није тајна да ми знамо како да играмо један против другога. Наше игре су врло сличне, све се своди на то ко ће кога надиграти са основне линије", казао је Ђоковић.

Новака нарочито радује писање историје.

"Имам шансу да сутра променим историју, што је само још један императив да одиграм сјајан меч. Ово су мечеви због којих играш тенис", поручио је за крај.

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

др Дабиц

31.01.2016 07:51

КРАЉУ ТЕНИСА ЗЕЛИМ ТИ ДАНАС СРЕЦУ ЈА И МОИХ ПЕТЕРО ДЈЕЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

31.01.2016 09:05

ДОЛЕ ТИ СИ ПОНОС СРБИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС СРПСКО САРАЈЕВО!

31.01.2016 13:44

Новаце Краљу. Од срца цеститам НОЛЕ НОЛЕ СВИ ТЕ СРБИ ВОЛЕ, од Уне до Дрине и Русије фине. Браво Новаце, ја мислим да це сада да знају ко је првак света и краљ тениса. Бог те благосовио и добро здравље дао теби и твојој породици и Стефан да има брата да заједно са краљем тренирају и наставе татиним успонима. СРЕЦНООООО-НОООООЛЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православни Србин Републике СРПСКЕ!

31.01.2016 13:50

БРАВО, непобедиви СРБИН опет сломио срце ЕНДИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ