AO - finale, najava: Đoković i Marej - za istoriju!

Veliko finale Otvorenog prvenstva Australije igra se u nedelju (9.30) između Novaka Đokovića i Endija Mareja, a mi vas pitamo ko će pobediti. Novaku šesta ili Mareju prva titula?

Tenis 31.01.2016 | 00:30
AO - finale, najava: Đoković i Marej - za istoriju!

Sve je spremno za veliko finale!

Kao što su "bukmejkeri" predvideli na početku Otvorenog prvenstva Australije, finalisti prvog grend slem turnira godine su Novak Đoković (1) i Endi Marej (2). Jedini scenario po kom se ovo finale ne bi "ostvarilo" jeste to da je Britanac odustao od turnira zbog rođenja deteta, pa su dva tenisera ostvarili pobede tamo gde su svi i očekivali.

Veliko finale Australijan Opena igra se u jutarnjim časovima u nedelju (9.30), a ako je ponovo verovati ljudima koji određuju favorite u mečevima, onda je srpski teniser ponovo bliži trofeju. Pitamo i vas, ko je bliži trofeju, i na koji način će osvojiti ovaj turnir?

Dva tenisera su se do sada sastala tačno 30 puta, a daleko uspešniji je Novak Đoković. Srpski teniser je protiv Mareja "upisao" 21 pobedu, dok Britanac ima 9. Đoković je naročito dominantan na tvrdoj podlozi gde ima skor 18:7, uspešniji je i na šljaci (3:0), dok je Marej bio bolji u oba susreta koji su oni odigrali na travi.
Novak je posebno dominantan u poslednje dve godine, pošto od poraza na Vimbldonu (2013. godina) protiv Mareja ima skor 11:1.

U novoj sezoni Đoković za sada nema poraz (11:0) i do finala Australije je došao preko pobeda nad Čengom (3:0), Alisom (3:0), Sepijem (3:0), Simonom (3:2), Nišikorijem (3:0) i Federerom (3:1), pa se može reći da je jedini loš dan imao protiv Žila Simona kada je napravio 100 neiznuđenih grešaka.

Kada je u pitanju Marej on je do finala ispustio set više. Pobedio je Zvereva i Grota rezultatom 3:0, pa je od Souze bio bolji u četiri seta. Lako je potom savladao Bernarda Tomića (3:0), da bi u četvrtfinalu bio bolji od Ferera 3:1. Najteži meč odigrao je protiv Miloša Raonića i posle preokreta i povrede Kanađanina slavio 3:2.

I kada je Australija u pitanju, i tu je istorija na Novakovoj strani.

Srpski teniser juri svoj jedanaesti grend slem trofej, odnosno čak šesti u Australiji. Jedini teniser koji je više puta bio šampion na ovom kontinentu jeste Roj Emerson (pre open ere), a Đoković bi se ovim trijumfom izjednačio i sa njim.

Takođe, Novak Đoković nikada nije izgubio finale Australijan Opena.

Mare, sa druge strane, ima "negativan" skor u Australiji pošto je finale igrao četiri puta i četiri puta bio poražen. Tri puta je to bilo od Novaka Đokovića...

"Ameli Morezmo mora sa njim da priča o grend slem finalima u kojima je Marej pobedio Đokovića. Nikako ne smeju da pričaju o porazima. Moraju da izvuku pozitivne stvari iz toga, ako je već jednom uspeo da ga pobedi, može ponovo. Mnogi će ga otpisati uoči meča, a on to voli", kaže bivši britanski teniser Džon Lojd.

Britanski teniser je poručio da ne postoji jedan razlog zašto on sutra ne bi pobedio.

"To je samo jedan teniski meč. Nije bitno šta se desilo u prošlosti, zaista nije bitno. bitno je samo ono što se desi u nedelju".

Novak Đoković i Endi Marej nikada nisu krili da su veliki prijatelji, a srpski teniser ponovio je da se njih dvojica dobro poznaju i na terenu, te da nije neka prednost po njega to što je Marej u petak igrao pet setova.

"Očekujem veliku borbu sa Endijem, kao što to svaki put i bude u našim mečevima. Mučka, zahtevna borba, sa dugim razmenama udaraca. Nije tajna da mi znamo kako da igramo jedan protiv drugoga. Naše igre su vrlo slične, sve se svodi na to ko će koga nadigrati sa osnovne linije", kazao je Đoković.

Novaka naročito raduje pisanje istorije.

"Imam šansu da sutra promenim istoriju, što je samo još jedan imperativ da odigram sjajan meč. Ovo su mečevi zbog kojih igraš tenis", poručio je za kraj.

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

dr Dabic

31.01.2016 07:51

KRALJU TENISA ZELIM TI DANAS SRECU JA I MOIH PETERO DJECE

ODGOVORITE
Name

car

31.01.2016 09:05

DOLE TI SI PONOS SRBIJE

ODGOVORITE
Name

SDS SRPSKO SARAJEVO!

31.01.2016 13:44

Novace Kralju. Od srca cestitam NOLE NOLE SVI TE SRBI VOLE, od Une do Drine i Rusije fine. Bravo Novace, ja mislim da ce sada da znaju ko je prvak sveta i kralj tenisa. Bog te blagosovio i dobro zdravlje dao tebi i tvojoj porodici i Stefan da ima brata da zajedno sa kraljem treniraju i nastave tatinim usponima. SRECNOOOOO-NOOOOOLE!!!

ODGOVORITE
Name

Pravoslavni Srbin Republike SRPSKE!

31.01.2016 13:50

BRAVO, nepobedivi SRBIN opet slomio srce ENDIJU.

ODGOVORITE