Ко је “Једноруки” Чечен - мозак "ИД"?

Руске специјалне службе откриле су да је главни организатор логистике и организовања терористичких активности у Русији и Европи Чечен Ахмед Чатајева, звани Једноруки.

Свијет 30.01.2016 | 18:20
Ко је “Једноруки” Чечен - мозак "ИД"?

Ахмед Чатајев, са надимком Једноруки, прије 12 година сакрио се од руске полиције у иностранство, а сада је у оквиру ИД-а задужен за Русију. Тренутно се налази у Турској. Он је познат и европским властима: у октобру прошле године нашао се међу шест Руса против којих су биле уведене санкције.

„Комерсант“, позивајући се на представника Националног антитерористичког комитета, саопштио је да Чатајев има водећу улогу у припреми извршиоца терористичких напада и у Русији и у Европи. Извор у руским специјалним службама рекао је да у европске групе обично улазе они који су дошли у камп из западних земаља, из емигрантских породица: они знају стране језике и добро се оријентишу у европским градовима.

Читајев је био ухапшен током другог Чеченског рата, али је убрзо успио да побјегне и 2003. године се пребацио у Аустрију, гдје је добио статус избјеглице. У марту 2008. године њега су заједно са другим Чеченима ухапсили на броду који је упловио у шведски град Трелеборг. У возилу, регистрованом на име Чатајева, пронађени су били аутомати „калашњиков“, експлозивне направе и муниција. Сам Једноруки је тврдио да му је оружје било подметнуто.

Након годину дана у шведском затвору, Чатајев прелази у Украјину, гдје је опет бива ухапшен на захтјев руске полиције. Међутим, до изручења није дошло: за Чечена су се заузели заштитници људских права, подсјетивши украјинске власти да је Чатајев добио статус избјеглице у Аустрији и да се налази под заштитом те државе.

Годину дана касније Ахмед Чатајев је био ухапшен у Грузији након сукоба одреда милитаната и грузијске полиције. Чатајев је изјавио да није имао никакве веза са том бандом и суд га је пустио на слободу. Након тога је отишао у Сирију и сада је, према подацима руских специјалних служби, главни у оквиру ИД-а за Русију.

Према ријечима савјетника представника Националног антитерористичког комитета Андреја Пржездомског, у ИД-у су активне јединице које спремају напад на Русију и европске земље. Њима руководи Ахмет Четајев, под надимком Једноруки.

Специјалне службе Русије прекинуле су пребацивање неколико група ИД-а и спречиле терористички напад у Русији, саопштио је савјетник.

„Прије неког времена из Сирије је пребачена милитантна група од четворо људи, чији задатак је било извођење терористичких напада у једном од градова“, рекао је на прес-конференцији савјетник представника Националног антитерористичког комитета Андреј Пржездомски.

Према ријечима представника НАК-а, обезбјеђен им је легалан улазак у Русију. Милитанти су изнајмили кућу и набавили материјал за прављење експлозивних направа.

„Оперативна контрола за њих је била успостављена од самог почетка. Они су ухапшени и чекају суђење“, рекао је Пржездомски.

Осим тога, додао је он, недавно је спријечен покушај да се пребаци група од десет људи који су се наводно бавили бизнисом у Турској, а затим превозили аутомобиле из Пољске.

„У сарадњи са колегама из неколико држава, пратили смо пут прве групе и спречили њену дјелатност“, саопштио је он.

Замјеник шефа НАК-а Јевгениј Иљин изјавио је да су терористи покушали да уђу у Русију преко Украјине.

„Специјалне службе Руске Федерације добијају дојаве о припремама покушаја уласка терориста у Русију из разних земаља, укључујући Украјину“, изјавио је Иљин. По његовим ријечима, друге групе терориста покушавају да уђу у Русију преко земаља Средње Азије.

Први замјеник шефа НАК-а рекао је да је 2015. године у Русији било ликвидирано више од 150 милитаната, укључујући 40 вођа.

НН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кандидат је он

30.01.2016 18:51

Идеалан за министра. Под истрагом а пропутово цио свијет. И наси министри и политицари константно под истрагом. Био по затворима то му је екстра плус,способан да муља до максимума. Кандидат за највисе функције малте не за новог Бају

ОДГОВОРИТЕ