Путин наредио: Пронађите лијек за Зику

Руски предсједник Владимир Путин издао је наређење научницима у овој земљи да пронађу вакцину за вирус Зика.

Свијет 30.01.2016 | 18:00
Путин наредио: Пронађите лијек за Зику

Иако Русија није у опасности од контаминације, предсједник Путин је изразио забринутост да људи и даље имају могућност да људи авионом допутују из Јужне и Централне Америке и на тај начин донесу вирус у земљу, преносе британски медији.

Вирус Зика шире комарци у појединим дијеловима Африке и Америке. Симптоми болести су благи и попут прехладе, али вирус може изазвати озбиљне проблеме код трудница и њихових беба. Према посљедњим подацима Свјетске здравствене организације (WХО) вирус Зика се „експлозивно шири“.

„Знамо да нас епидемија не угрожава, јер немамо природну фауну у којој се преноси инфекција“, рекла је Вероника Скворстова, руска министрица здравља за државну новинску агенцију.

Руски научници се надају да ће до марта имати патент спреман за тестирање, а планирају да вакцину извозе у земље погођене вирусом Зика.

Према мишљењу докторице Маргарет Цхан, директорице WХО-а вирус Зика је из благе опасности прерастао у опасност забрињавајући размјера. Путницима, посебно трудницама, савјетују се да избјегавају путовања у Америку.

НН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јоза

30.01.2016 23:38

Путин наредио?????? Хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

31.01.2016 09:54

Како никоме до сада није требала застита од ЗИКА? Сигурно та врста комараца постоји вец дузе времена на овој земаљској кугли. Није ли опет (не)цовек лабораторијски покусао да "обогати" природу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

31.01.2016 11:19

Јој цијеним Путина, далеко од тога, ал некад помислим да се у неким ситуацијама пресерава. Ето толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

01.02.2016 11:57

Поента је у томе што се редовно измишљају вируси да би смањили број ставнока. То је план тренутно 10 најбогатијих "људи" на свијету који практично из сјенке управљају њеним већим дјелом.У највећем броју случајева користе мале и слабо развијене државе за то. Једино им се сида добрим дјелом отела контроли. Доказ је и то да овај вирус највише последица оставља на трудницама. Због тога је ова "наредба" изречена да се то покуша осујетити. Познато је да Руси имају врхунске научнике. Није ово нимало наивна ситуација како се чини на први поглед.

ОДГОВОРИТЕ