Српску дјецу усвајају странци

Иако велики број напуштене деце у Србији чека на усвајење, неки од њих породицу никада не пронађу у нашој земљи. Само у току 2015. осамамнесторо српске деце усвојили су странци, наводи РТС. Усвојење је бесплатно, а процедуре ригорозне, кажу у надлежном Министарству и додају да су највише заинтересовани усвојитељи из Шведске и Америке.

Србија 30.01.2016 | 14:50
Српску дјецу усвајају странци

Метју је полицијски детектив из Детроита, а његова супруга Кристин медицинска сестра. Хиљаде километара од Америке до Србије, кажу, нису им биле препрека да дођу у Београд и усвоје петогодишњу девојчицу.

"У самом почетку нисмо одмах изабрали Србију. Али када смо видели девојчицу која чека родитеље и све њене особине, одмах смо се одлучили да дођемо. Изабрали смо Србију само због мале, лепе, специфичне девојчице", каже Кристин Ван Рахпрост, усвојитељка.

Странци усвајају српску децу према нашим правилима, а њих диктира Породични закон. За разлику од домаћих усвојитеља, странци често узимају и децу са посебним потребама.

"Наш закон каже да ниједно дете не може да оде на међународно усвојење, ако претходно орган који одлучује о томе, а то је Центар за социјални рад, није исцрпео све могућности да му пронађе адекватне усвојитеље међу домаћим усвојитељима", каже Весна Текић психолошкиња - саветница у Министарству за рад и запошљавање.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар