Srpsku djecu usvajaju stranci

Iako veliki broj napuštene dece u Srbiji čeka na usvajenje, neki od njih porodicu nikada ne pronađu u našoj zemlji. Samo u toku 2015. osamamnestoro srpske dece usvojili su stranci, navodi RTS. Usvojenje je besplatno, a procedure rigorozne, kažu u nadležnom Ministarstvu i dodaju da su najviše zainteresovani usvojitelji iz Švedske i Amerike.

Srbija 30.01.2016 | 14:50
Srpsku djecu usvajaju stranci

Metju je policijski detektiv iz Detroita, a njegova supruga Kristin medicinska sestra. Hiljade kilometara od Amerike do Srbije, kažu, nisu im bile prepreka da dođu u Beograd i usvoje petogodišnju devojčicu.

"U samom početku nismo odmah izabrali Srbiju. Ali kada smo videli devojčicu koja čeka roditelje i sve njene osobine, odmah smo se odlučili da dođemo. Izabrali smo Srbiju samo zbog male, lepe, specifične devojčice", kaže Kristin Van Rahprost, usvojiteljka.

Stranci usvajaju srpsku decu prema našim pravilima, a njih diktira Porodični zakon. Za razliku od domaćih usvojitelja, stranci često uzimaju i decu sa posebnim potrebama.

"Naš zakon kaže da nijedno dete ne može da ode na međunarodno usvojenje, ako prethodno organ koji odlučuje o tome, a to je Centar za socijalni rad, nije iscrpeo sve mogućnosti da mu pronađe adekvatne usvojitelje među domaćim usvojiteljima", kaže Vesna Tekić psihološkinja - savetnica u Ministarstvu za rad i zapošljavanje.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar