Све малверзације Чичића и Додика

На Чичићеву подршку Додик рачуна у свим предизборним кампањама, а челник СНСД-а му то враћа повлаштеним третманом у добијању послова.

Босна и Херцеговина 30.01.2016 | 13:10
Све малверзације Чичића и Додика

Контроверзни бизнисмен Миленко Чичић, којег је Тужилаштво БиХ позвало у четвртак на салушање, по свему судећи не би могао постати мултимилионер да нема јаку политичку залеђину.

Иза његових леђа, већ годинама, стоји Милорад Додик с којим га веже дугогодишње пријатељство и пословна сарадња. Миленко Чичић, познат као Мића Калдера, власник је Додиковог омиљеног хотела Калдера у Александровцу у којем предсједник Српске често прима стране делегације, али и држи састанке са најужим страначким руководством.

Бизнисмен Чичић, поред тога што је власник "Калдера цомпанy", један је од највећих акционара ГП-а Крајина, фирме која је изградила десетине зграда у Бања Луци не плативши дажбине. Своје дугове ГП Крајина је поравнала изградивши гараже које је по високој цијени откупио град Бања Лука. На Чичићеву подршку Додик рачуна у свим предизборним кампањама, а челник СНСД-а му то враћа повлаштеним третманом у добијању послова.

Тако је прије пет година Мића Калдера у насељу Борик изградио пословну зграду са којом није знао шта да ради, па је на брзину продао Влади Српске која ју је купила за новоформирани Привредни суд Републике Српске. Додик је Чичића окитио и орденом Његоша првог реда у Републици Српској.

Како Влада Српске послује са Калдером

“Калдера цомпанy“, која добија милионске послове од Владе Српске и милионске кредите од ИРБ-а, сувласник је и “ГП Крајине“, фирме која биљежи невјероватне пословне резултате. Према финансијским извјештајима, чиста добит је чак око 50 одсто укупног пословног прихода.

Тако је “ГП Крајина“ инкасирала 2008. године чак 27 милиона КМ нето добити, годину касније 14 милиона, а 2011. године 11,5 милиона марака. Упућени извори сматрају да је Додик, индиректно, сувласник ГП “Крајине“ и то преко “Калдере цомпанy“, што објашњава лакоћу с којом ова фирма добија послове.

Успон “ГП Крајине“ почиње крајем октобра 2000. године и крајем првог Додиковог премијерског мандата, када им тадашњи министар одбране у влади Републике Српске Манојло Миловановић мимо закона продаје 175 дунума земље, са припадајућим објектима, која се налази у центру Бања Луке.

Заузврат је “ГП Крајина“ имала обавезу да за потребе војске изгради 84 стана. Цијена квадрата била је чак 1.600 марака, а укупна вриједност станова 9,5 милиона. Војска Републике Српске је тада своје објекте, који су касније порушени, процијенила на, такође, 9,5 милиона, па је огромна парцела дата “ГП Крајини“ бесплатно.

Правобранилаштво је одмах указало на незаконитости, али узалуд: кренуло се у реализацију пројекта. Већ на том првом кораку, Крајина је зарадила више од 40 милиона марака, јер је стварна вриједност земљишта у једном комаду износила 50 милиона. Да је испарцелисано и продато лицитацијом, његова цијена би, како тврде стручњаци, достигла астрономских 210 милиона марака.

Битно је поменути ко су власници “ ГП Крајине“. Највећи пакет акција, 38,2 посто посједује Миленко Чичић. Ту је и Борко Ђурић, директор фирме, који посједује 13,9 посто акција, Мирослав Вујатовић, са 12,5 посто, колико има и Бране Јанковић, власник пола Господске улице у Бања Луци и сувласник хотела Босна.

Ђурић је и предсједник Привредне коморе Републике Српске. Пословање ГП “Крајине” коштало је грађане Бања Луке најмање 80 милиона марака. Након што су инкасирали 40 милиона на земљишту, ГП “Крајина” од бившег градоначелника Давидовића добија повлаштен положај па већ 11 година не плаћају трошкове уређења градског земљишта, као ни ренту.

На тај начин је, према процјенама стручњака, градски буџет оштећен за најмање 35 милиона марака. Градски оци уговором из јула 2003. године ослободили су “Крајину” плаћања, истичући да су “стварни трошкови уређења земљишта на којима гради ово предузеће већи од просјечних”.

Неплаћене дажбине преломили изградњом пута

Бивши градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић и водство “Крајине” су 35 милиона неплаћених дажбина покрили изградњом пута фугог 500 метара, иако је реална вриједност изградње тог пута готово пет пута мања.

Пола километра пута који је изградила ГП “Крајина” у насељу које, такође, она гради кошта најмање 35 милиона марака, што је чак три пута скупље од пола километра прве дионице Бања Лука - Градишка, у изведби Слободана Станковића, који је коштао нешто изнад 11 милиона. У срцу Бање Луке тако се налази најскупљи пут на свијету.

Док се усвајао бу џет Републике Српске за 2013., Влада Републике Српске је на Бањалучкој берзи преко ИРБ-а купила обвезнице Калдере у вриједности од 6,6 милиона марака, које је раније купила Балкан инвестмент банка, а сад је ризик њихове наплате прузела “државна” банка.

По истом принципу како је Калдера профитирала у претходно описаном послу, Влада Републике Српске је одлучла да прода Фабрику алатних машина Јелшинград Бања Лука крајем 2011. године.

Прича је пуна нелогичности, јер је Влада само годину раније купила Јелшинград. У реорганизацију новог предузећа, симболично названог Нови Јелшинград, Влада је уложила додатних 300.000 марака, што је цијену којом је Јелшинград плаћен новцем из буџета заокружило на 8,5 милиона марака.

Одлуком Владе, предузеће Нови Јелшинград продато је за 6,5 милиона КМ односно за 2 милиона марака јефтиније него што га је Влада платила! Власник Јелшинграда прије пет година постао је Миленко Чичић. Међутим, Зоран Тегелтија, министар финансија, образлажио је да је Јелшинград дат за мање новца “јер је Влада одлучила да земљиште на којем се фабрака налази није на продају“. Ради се о 50.000 метара квадратних грађевинског земљишта које за сада остаје у власништву Републике Српске.

И док се приватним предузећима поклањају милиони, Расклопна опрема у Источном Сарајеву (приватизована 2006. од стране предузећа ‘Југотрејд’ из Београда непосредно по повратку СНСД-а на власт) једина је фабрика која је на домаћем и регионалном тржишту производила опрему за енергетска постројења. Ово предузеће никада није могло добити посао у Републици Српској иако се на годишњем нивоу у електроенергетски систем улажу милиони марака.

Миленко Чичић у интервјуу који је дао за лист "Дом Инфо" говорио је како је Калдера од сеоске радионице до модерне фабрике прешла трновит и тежак пут, уз пуно препрека и одрицања.

“Калдера ради све оно што човјек може да сретне у енергетици. Имамо потписане уговоре са великим и значајним корпорацијама, међу којима су три из Њемачке. Један смо од три лиценцирана “Сиеменсова” произвођача у свијету. Сада имамо око 250 радника, од којих су многи моји стипендисти, а многи ће по завршетку студија бити запослени у компанији `Калдера`“, казао је Чичић.

Извор: Слободна Босна

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

на ново

30.01.2016 12:15

Бла бла бла прицам ти прице ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колега конобар

30.01.2016 12:37

Јеси ли и ти конобарисао са Цицицем? Али за разлику од тебе он је милионер а ти лузер.

Name

ПА СТА

30.01.2016 13:16

Ово није висе вијест све се зна и опет ниста ово је само мрвица ста се све десавало, али ко и како да истјера на цистац прљавстине ???????

Name

борис

30.01.2016 13:47

Лупате глупости ... Крајина је те станове са војском поцела да гради јос прије рата ... Ко је зивио у БЛ прије рата зна да је локација стара пекара јос тада поцета са градњом. Ал да је Цициц лопов лопов је ...

Name

Драган

30.01.2016 14:00

Свака фирма из Додикивог крими клана мора да плаца по једног играца Игокее.Овог муценика запало да плаца тренера.Казе Цициц,зао ми дати му паре,ови бар некад дају кос он јос није ни један дао...цова везе нема са спортом.Али кад се мора.

Name

Борка

30.01.2016 14:41

Само конфисковати без суда. Рачуне такодје вани претрести.

Name

Хомо сапиенс

30.01.2016 12:23

Преко преце, наоколо близе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СелманКРИМИ

30.01.2016 13:00

Посао са "Привредним судом" је "одрадио" Џери Селман и за "награду" добио 2 велика стана за 2 кћерке...

Name

Градиска

30.01.2016 12:28

Заборавили сте у тексту споменути 16 милиона КМ за улицну расвјету у Градисци која стварно коста бар дупло мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.01.2016 13:25

И наравно редовно не ради вец је стално несто у квару или ради наизмјеницно по улицама. Битно да је прелетац Љубо Суботиц добио расвјету у цијелој улици код куце у селу Ламинци...

Name

мозак

30.01.2016 12:30

Рече Чичић на АТВ-у :" Па звали су ме у тужитељство БиХ ...., блааа , блааа ...., не знам нису ми ништа рекли ..., блаааа ...." ! Један велики филозоф је рекао ; " И највеће рибе су биле пред судом најмањи мишеви , јер кад закон махне својом метлом нема те громаде која се неће истопити и затрести .

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Бн

30.01.2016 12:30

А ко стоји иза Мице Мицица и његове мафије

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Бн

30.01.2016 12:57

Стоји Додик и републицка власт. Сви криминалци су добро увезани.

Name

нн

30.01.2016 12:36

Све надувано отприлике. Човјек је у годинама, радио у Њемачкој. Можде није све тако црно како се преставља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

30.01.2016 12:37

Поново новинарска истрага прије тужилачке.Новинарска пресуда прије судске. Ја, обичан грађанин ћу у све ово вјеровати када актери буду правоснажно пресуђени пред надлежним судом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сараје'о

30.01.2016 12:38

Код нас је лоповлук, а брате код вас је криминал....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

30.01.2016 12:50

Ако су тацни сви досад наведени слуцајеви малверзације од Баје, у нормалним развијеним дрзавама би он вец био у затвору. Па он ради ста хоце, а народ као народ је био увијек овца за сисање, па му даје поново мандат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вуна је битна,

30.01.2016 13:15

Па овце се сисају јер имају вуну, а народ нико не сиса јер нема на себи вуне.

Name

сале

30.01.2016 13:05

Има ли ико да напише о пословању калдере на руднику у Гацку. Да се ту виде махинације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

30.01.2016 13:23

Испитајте улогу Милорада Михајловића власника фирме Хигат из Граза његова улога је велика код Додика и Снсд-а..Сива еминенција за криминал !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

30.01.2016 14:05

Тај цовјек је у све упетљан од сверца нафте па до цигара, хапсен у рату па пустан на захтјев Радована...Хапсен у Хрватској такодје за сверц па пустен од стране Хрвата... Тако да ме нечуди да је сад са Милом...

Name

циганин Дуле

01.02.2016 05:47

Познати сверцер цигаретама Ром Дуле из села Змиње код Сабца за вријеме рата ради је у просторијама под закупом Цистоца,гдје је био директор данас предсједник Скупстине Цубриловиц,а главни ортак у послу Цигану Дулету код сверца цигара био главни,а ви сконтајте ко.

Name

Њемацка

30.01.2016 13:32

Скоро је изјавио да би највисе волио кад би могао све послати до дјавола и вратити се у Њемацку да конобарисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

30.01.2016 13:38

Славко Митровић ће то све да сакрије и правно одбрани...без бриге знају то ови из Јахорина осигурања...ха,ха,ха,ха...3000Км мјесечно...мало ли је....

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

30.01.2016 13:48

Не требају нам успесни, људи.Него само голсци.

Name

марво

30.01.2016 17:06

То су криминалци а не успјешни људи.

Name

бабилон

30.01.2016 13:40

Провјерити му банковни и трансакциски рацун и пословање са Њемацком уплате из Српске за Њемацку.....Многи од њих не врацају кредите ИРБ-у, и ИРБ, це дозивјети исту судбину Бобар банке и Банке Српске....

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxxxx

30.01.2016 14:03

Цициц нема дјеце па се питам ко це остати његова империја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђан Луиђи.

30.01.2016 14:35

Треба довести мафију из Сицилије код ових наших да их ови школују.

Name

вијагра

30.01.2016 14:37

Вец одавно је онемоцо и за ту бољку нема лијека.Вјерујте ко кад се има само мало да помилки и мало погледа зна да поклони стан и ауто.Има се,мозе,се све покрадено па му није ни зао..

Name

кицун

30.01.2016 14:54

Империја која је супља. Засновано на преварама и поткрадању дрзаве и радника. Све је он то појео и попио. Стари себицњак и преварант. Ици це му имање на добос .

Name

Мила

30.01.2016 15:32

Трла баба длан да јој продје дан. Досадило ми је висе цитати о корупцији и криминалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

30.01.2016 15:43

И мени, јавите ми кад их похапсе и осуде на доживотне.

Name

кум

30.01.2016 15:50

Добро упамтите! Како је сијао тако це да зање! Сви! И опозиција и "позиција". Тако да је само питање времена. Залосно је само сто су униставали људске зивоте својом похлепом и неспособносцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

озренац

30.01.2016 16:07

Попусте и ви и слободна босна

ОДГОВОРИТЕ
Name

гео

30.01.2016 18:08

Мени ово изгледа нестварно. Зар се у толиком обиму може заобићи закон? Ови људи као да су сигурни били да их закон никад неће стићи и вјероватно и неће. Толико у Бл и околини незаконитог пословања а источни дио изумире(ако изузмемо политичке прваке). Ови људи су труло богати и никад им није доста. Све већи анимозитет осјећам према нашем главном граду кад видим колико се новца расипа и како се појединци бахате. Да ли је господин заиста конобар, имамо ли иког школованог на функцији и на положају. Мислим, истински школованог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иии

30.01.2016 19:05

И шта сад ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нота бене

30.01.2016 22:41

Овој двојици ће разна судјења трајати бар 10 година и неће бити обухваћен сав њихов криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само пендрек

31.01.2016 08:27

Предуго траје прича о криминалу, аферама, неморалу, уопште лоповлуку људи на власти. Дајте већ једном крените ту багру хапсити , приведите то крају, да се не вртимо стално у круг. Овај урадио ово, онај оно, а нигдје резултата. Приведите их и завршите са њима. Свако, ал свако ко се дрзнуо да злоупотријеби свој положај, да нас основу положаја тлачи и омаловажава друге, да прибавља с еби добити на штету друштва и институција треба бити ЖИГОСАН и иза решетака. Свима одузети, конфисковати покрадено, имовину која је енормна, док са друге стране имамо ситуацију да народ гладује, пати, нема посла. И онда се лоповска багра позива на план за рушење Републике Српске, маму им лоповску у власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трагови

31.01.2016 17:04

Концесије за мини хидроелектране, послови са Електропривредом Пале, Електрокрајином за вријеме Жељка Ковачевића, преплаћено постављање семафора, поправак рударских багера за руднике преко договорених тендера, препродаја кабловске Елнет, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

31.01.2016 17:29

Мића=Миле!Дуо из снова за "бољу" Српску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марсал

03.02.2016 09:14

Овај кретен сто се у коментарима гласи под именом градиска зелим поруцити да мијења тај назив јер овај његов коментар даје рузну слику о градисци јер це људи помислити да смо сви као он неупуцени довољно и глупи...п.с.да није снсд и Калдере градиска никад неби расвјету ни имала....боље би било да УМЈЕСТО СТО ПИСЕС КОМЕНТАРЕ изадјес испред опстине па писес петицију да се склони она будала сто неце да напусти мјесто предсједника скупстине градиске. АХАХАХАХААХАХАХААХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКТАСИ

05.02.2016 10:02

МАРСХАЛ МОРА ДА СИ СЕ И ТИ НАКРАО С ЊИМА ЗАЈЕДНО ЈБТ СНСД ДЈАВОЛИИИ ИСС СОТОНЕЕЕ МАЗЕТЕ ОЦИ ЈАВНОСТИИИИ

ОДГОВОРИТЕ