Sve malverzacije Čičića i Dodika

Na Čičićevu podršku Dodik računa u svim predizbornim kampanjama, a čelnik SNSD-a mu to vraća povlaštenim tretmanom u dobijanju poslova.

Bosna i Hercegovina 30.01.2016 | 13:10
Sve malverzacije Čičića i Dodika

Kontroverzni biznismen Milenko Čičić, kojeg je Tužilaštvo BiH pozvalo u četvrtak na salušanje, po svemu sudeći ne bi mogao postati multimilioner da nema jaku političku zaleđinu.

Iza njegovih leđa, već godinama, stoji Milorad Dodik s kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo i poslovna saradnja. Milenko Čičić, poznat kao Mića Kaldera, vlasnik je Dodikovog omiljenog hotela Kaldera u Aleksandrovcu u kojem predsjednik Srpske često prima strane delegacije, ali i drži sastanke sa najužim stranačkim rukovodstvom.

Biznismen Čičić, pored toga što je vlasnik "Kaldera company", jedan je od najvećih akcionara GP-a Krajina, firme koja je izgradila desetine zgrada u Banja Luci ne plativši dažbine. Svoje dugove GP Krajina je poravnala izgradivši garaže koje je po visokoj cijeni otkupio grad Banja Luka. Na Čičićevu podršku Dodik računa u svim predizbornim kampanjama, a čelnik SNSD-a mu to vraća povlaštenim tretmanom u dobijanju poslova.

Tako je prije pet godina Mića Kaldera u naselju Borik izgradio poslovnu zgradu sa kojom nije znao šta da radi, pa je na brzinu prodao Vladi Srpske koja ju je kupila za novoformirani Privredni sud Republike Srpske. Dodik je Čičića okitio i ordenom Njegoša prvog reda u Republici Srpskoj.

Kako Vlada Srpske posluje sa Kalderom

“Kaldera company“, koja dobija milionske poslove od Vlade Srpske i milionske kredite od IRB-a, suvlasnik je i “GP Krajine“, firme koja bilježi nevjerovatne poslovne rezultate. Prema finansijskim izvještajima, čista dobit je čak oko 50 odsto ukupnog poslovnog prihoda.

Tako je “GP Krajina“ inkasirala 2008. godine čak 27 miliona KM neto dobiti, godinu kasnije 14 miliona, a 2011. godine 11,5 miliona maraka. Upućeni izvori smatraju da je Dodik, indirektno, suvlasnik GP “Krajine“ i to preko “Kaldere company“, što objašnjava lakoću s kojom ova firma dobija poslove.

Uspon “GP Krajine“ počinje krajem oktobra 2000. godine i krajem prvog Dodikovog premijerskog mandata, kada im tadašnji ministar odbrane u vladi Republike Srpske Manojlo Milovanović mimo zakona prodaje 175 dunuma zemlje, sa pripadajućim objektima, koja se nalazi u centru Banja Luke.

Zauzvrat je “GP Krajina“ imala obavezu da za potrebe vojske izgradi 84 stana. Cijena kvadrata bila je čak 1.600 maraka, a ukupna vrijednost stanova 9,5 miliona. Vojska Republike Srpske je tada svoje objekte, koji su kasnije porušeni, procijenila na, takođe, 9,5 miliona, pa je ogromna parcela data “GP Krajini“ besplatno.

Pravobranilaštvo je odmah ukazalo na nezakonitosti, ali uzalud: krenulo se u realizaciju projekta. Već na tom prvom koraku, Krajina je zaradila više od 40 miliona maraka, jer je stvarna vrijednost zemljišta u jednom komadu iznosila 50 miliona. Da je isparcelisano i prodato licitacijom, njegova cijena bi, kako tvrde stručnjaci, dostigla astronomskih 210 miliona maraka.

Bitno je pomenuti ko su vlasnici “ GP Krajine“. Najveći paket akcija, 38,2 posto posjeduje Milenko Čičić. Tu je i Borko Đurić, direktor firme, koji posjeduje 13,9 posto akcija, Miroslav Vujatović, sa 12,5 posto, koliko ima i Brane Janković, vlasnik pola Gospodske ulice u Banja Luci i suvlasnik hotela Bosna.

Đurić je i predsjednik Privredne komore Republike Srpske. Poslovanje GP “Krajine” koštalo je građane Banja Luke najmanje 80 miliona maraka. Nakon što su inkasirali 40 miliona na zemljištu, GP “Krajina” od bivšeg gradonačelnika Davidovića dobija povlašten položaj pa već 11 godina ne plaćaju troškove uređenja gradskog zemljišta, kao ni rentu.

Na taj način je, prema procjenama stručnjaka, gradski budžet oštećen za najmanje 35 miliona maraka. Gradski oci ugovorom iz jula 2003. godine oslobodili su “Krajinu” plaćanja, ističući da su “stvarni troškovi uređenja zemljišta na kojima gradi ovo preduzeće veći od prosječnih”.

Neplaćene dažbine prelomili izgradnjom puta

Bivši gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović i vodstvo “Krajine” su 35 miliona neplaćenih dažbina pokrili izgradnjom puta fugog 500 metara, iako je realna vrijednost izgradnje tog puta gotovo pet puta manja.

Pola kilometra puta koji je izgradila GP “Krajina” u naselju koje, takođe, ona gradi košta najmanje 35 miliona maraka, što je čak tri puta skuplje od pola kilometra prve dionice Banja Luka - Gradiška, u izvedbi Slobodana Stankovića, koji je koštao nešto iznad 11 miliona. U srcu Banje Luke tako se nalazi najskuplji put na svijetu.

Dok se usvajao bu džet Republike Srpske za 2013., Vlada Republike Srpske je na Banjalučkoj berzi preko IRB-a kupila obveznice Kaldere u vrijednosti od 6,6 miliona maraka, koje je ranije kupila Balkan investment banka, a sad je rizik njihove naplate pruzela “državna” banka.

Po istom principu kako je Kaldera profitirala u prethodno opisanom poslu, Vlada Republike Srpske je odlučla da proda Fabriku alatnih mašina Jelšingrad Banja Luka krajem 2011. godine.

Priča je puna nelogičnosti, jer je Vlada samo godinu ranije kupila Jelšingrad. U reorganizaciju novog preduzeća, simbolično nazvanog Novi Jelšingrad, Vlada je uložila dodatnih 300.000 maraka, što je cijenu kojom je Jelšingrad plaćen novcem iz budžeta zaokružilo na 8,5 miliona maraka.

Odlukom Vlade, preduzeće Novi Jelšingrad prodato je za 6,5 miliona KM odnosno za 2 miliona maraka jeftinije nego što ga je Vlada platila! Vlasnik Jelšingrada prije pet godina postao je Milenko Čičić. Međutim, Zoran Tegeltija, ministar finansija, obrazlažio je da je Jelšingrad dat za manje novca “jer je Vlada odlučila da zemljište na kojem se fabraka nalazi nije na prodaju“. Radi se o 50.000 metara kvadratnih građevinskog zemljišta koje za sada ostaje u vlasništvu Republike Srpske.

I dok se privatnim preduzećima poklanjaju milioni, Rasklopna oprema u Istočnom Sarajevu (privatizovana 2006. od strane preduzeća ‘Jugotrejd’ iz Beograda neposredno po povratku SNSD-a na vlast) jedina je fabrika koja je na domaćem i regionalnom tržištu proizvodila opremu za energetska postrojenja. Ovo preduzeće nikada nije moglo dobiti posao u Republici Srpskoj iako se na godišnjem nivou u elektroenergetski sistem ulažu milioni maraka.

Milenko Čičić u intervjuu koji je dao za list "Dom Info" govorio je kako je Kaldera od seoske radionice do moderne fabrike prešla trnovit i težak put, uz puno prepreka i odricanja.

“Kaldera radi sve ono što čovjek može da sretne u energetici. Imamo potpisane ugovore sa velikim i značajnim korporacijama, među kojima su tri iz Njemačke. Jedan smo od tri licencirana “Siemensova” proizvođača u svijetu. Sada imamo oko 250 radnika, od kojih su mnogi moji stipendisti, a mnogi će po završetku studija biti zaposleni u kompaniji `Kaldera`“, kazao je Čičić.

Izvor: Slobodna Bosna

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

na novo

30.01.2016 12:15

Bla bla bla pricam ti price ...

ODGOVORITE
Name

Kolega konobar

30.01.2016 12:37

Jesi li i ti konobarisao sa Cicicem? Ali za razliku od tebe on je milioner a ti luzer.

Name

PA STA

30.01.2016 13:16

Ovo nije vise vijest sve se zna i opet nista ovo je samo mrvica sta se sve desavalo, ali ko i kako da istjera na cistac prljavstine ???????

Name

boris

30.01.2016 13:47

Lupate gluposti ... Krajina je te stanove sa vojskom pocela da gradi jos prije rata ... Ko je zivio u BL prije rata zna da je lokacija stara pekara jos tada poceta sa gradnjom. Al da je Cicic lopov lopov je ...

Name

Dragan

30.01.2016 14:00

Svaka firma iz Dodikivog krimi klana mora da placa po jednog igraca Igokee.Ovog mucenika zapalo da placa trenera.Kaze Cicic,zao mi dati mu pare,ovi bar nekad daju kos on jos nije ni jedan dao...cova veze nema sa sportom.Ali kad se mora.

Name

Borka

30.01.2016 14:41

Samo konfiskovati bez suda. Račune takodje vani pretresti.

Name

Homo sapiens

30.01.2016 12:23

Preko prece, naokolo blize.

ODGOVORITE
Name

SelmanKRIMI

30.01.2016 13:00

Posao sa "Privrednim sudom" je "odradio" Džeri Selman i za "nagradu" dobio 2 velika stana za 2 kćerke...

Name

Gradiska

30.01.2016 12:28

Zaboravili ste u tekstu spomenuti 16 miliona KM za ulicnu rasvjetu u Gradisci koja stvarno kosta bar duplo manje.

ODGOVORITE
Name

Re

30.01.2016 13:25

I naravno redovno ne radi vec je stalno nesto u kvaru ili radi naizmjenicno po ulicama. Bitno da je preletac Ljubo Subotic dobio rasvjetu u cijeloj ulici kod kuce u selu Laminci...

Name

mozak

30.01.2016 12:30

Reče Čičić na ATV-u :" Pa zvali su me u tužiteljstvo BiH ...., blaaa , blaaa ...., ne znam nisu mi ništa rekli ..., blaaaa ...." ! Jedan veliki filozof je rekao ; " I najveće ribe su bile pred sudom najmanji miševi , jer kad zakon mahne svojom metlom nema te gromade koja se neće istopiti i zatresti .

ODGOVORITE
Name

Za Bn

30.01.2016 12:30

A ko stoji iza Mice Micica i njegove mafije

ODGOVORITE
Name

za Bn

30.01.2016 12:57

Stoji Dodik i republicka vlast. Svi kriminalci su dobro uvezani.

Name

nn

30.01.2016 12:36

Sve naduvano otprilike. Čovjek je u godinama, radio u Njemačkoj. Možde nije sve tako crno kako se prestavlja.

ODGOVORITE
Name

kameleon

30.01.2016 12:37

Ponovo novinarska istraga prije tužilačke.Novinarska presuda prije sudske. Ja, običan građanin ću u sve ovo vjerovati kada akteri budu pravosnažno presuđeni pred nadležnim sudom.

ODGOVORITE
Name

saraje'o

30.01.2016 12:38

Kod nas je lopovluk, a brate kod vas je kriminal....

ODGOVORITE
Name

Iskreno

30.01.2016 12:50

Ako su tacni svi dosad navedeni slucajevi malverzacije od Baje, u normalnim razvijenim drzavama bi on vec bio u zatvoru. Pa on radi sta hoce, a narod kao narod je bio uvijek ovca za sisanje, pa mu daje ponovo mandat.

ODGOVORITE
Name

vuna je bitna,

30.01.2016 13:15

Pa ovce se sisaju jer imaju vunu, a narod niko ne sisa jer nema na sebi vune.

Name

sale

30.01.2016 13:05

Ima li iko da napiše o poslovanju kaldere na rudniku u Gacku. Da se tu vide mahinacije.

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

30.01.2016 13:23

Ispitajte ulogu Milorada Mihajlovića vlasnika firme Higat iz Graza njegova uloga je velika kod Dodika i Snsd-a..Siva eminencija za kriminal !!!

ODGOVORITE
Name

rs

30.01.2016 14:05

Taj covjek je u sve upetljan od sverca nafte pa do cigara, hapsen u ratu pa pustan na zahtjev Radovana...Hapsen u Hrvatskoj takodje za sverc pa pusten od strane Hrvata... Tako da me nečudi da je sad sa Milom...

Name

ciganin Dule

01.02.2016 05:47

Poznati svercer cigaretama Rom Dule iz sela Zminje kod Sabca za vrijeme rata radi je u prostorijama pod zakupom Cistoca,gdje je bio direktor danas predsjednik Skupstine Cubrilovic,a glavni ortak u poslu Ciganu Duletu kod sverca cigara bio glavni,a vi skontajte ko.

Name

Njemacka

30.01.2016 13:32

Skoro je izjavio da bi najvise volio kad bi mogao sve poslati do djavola i vratiti se u Njemacku da konobarise.

ODGOVORITE
Name

don Kihot

30.01.2016 13:38

Slavko Mitrović će to sve da sakrije i pravno odbrani...bez brige znaju to ovi iz Jahorina osiguranja...ha,ha,ha,ha...3000Km mjesečno...malo li je....

ODGOVORITE
Name

brzi

30.01.2016 13:48

Ne trebaju nam uspesni, ljudi.Nego samo golsci.

Name

marvo

30.01.2016 17:06

To su kriminalci a ne uspješni ljudi.

Name

babilon

30.01.2016 13:40

Provjeriti mu bankovni i transakciski racun i poslovanje sa Njemackom uplate iz Srpske za Njemacku.....Mnogi od njih ne vracaju kredite IRB-u, i IRB, ce dozivjeti istu sudbinu Bobar banke i Banke Srpske....

ODGOVORITE
Name

xxxxxx

30.01.2016 14:03

Cicic nema djece pa se pitam ko ce ostati njegova imperija

ODGOVORITE
Name

Đan Luiđi.

30.01.2016 14:35

Treba dovesti mafiju iz Sicilije kod ovih naših da ih ovi školuju.

Name

vijagra

30.01.2016 14:37

Vec odavno je onemoco i za tu boljku nema lijeka.Vjerujte ko kad se ima samo malo da pomilki i malo pogleda zna da pokloni stan i auto.Ima se,moze,se sve pokradeno pa mu nije ni zao..

Name

kicun

30.01.2016 14:54

Imperija koja je suplja. Zasnovano na prevarama i potkradanju drzave i radnika. Sve je on to pojeo i popio. Stari sebicnjak i prevarant. Ici ce mu imanje na dobos .

Name

Mila

30.01.2016 15:32

Trla baba dlan da joj prodje dan. Dosadilo mi je vise citati o korupciji i kriminalu.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

30.01.2016 15:43

I meni, javite mi kad ih pohapse i osude na doživotne.

Name

kum

30.01.2016 15:50

Dobro upamtite! Kako je sijao tako ce da zanje! Svi! I opozicija i "pozicija". Tako da je samo pitanje vremena. Zalosno je samo sto su unistavali ljudske zivote svojom pohlepom i nesposobnoscu.

ODGOVORITE
Name

ozrenac

30.01.2016 16:07

Popuste i vi i slobodna bosna

ODGOVORITE
Name

geo

30.01.2016 18:08

Meni ovo izgleda nestvarno. Zar se u tolikom obimu može zaobići zakon? Ovi ljudi kao da su sigurni bili da ih zakon nikad neće stići i vjerovatno i neće. Toliko u Bl i okolini nezakonitog poslovanja a istočni dio izumire(ako izuzmemo političke prvake). Ovi ljudi su trulo bogati i nikad im nije dosta. Sve veći animozitet osjećam prema našem glavnom gradu kad vidim koliko se novca rasipa i kako se pojedinci bahate. Da li je gospodin zaista konobar, imamo li ikog školovanog na funkciji i na položaju. Mislim, istinski školovanog.

ODGOVORITE
Name

Iii

30.01.2016 19:05

I šta sad ?

ODGOVORITE
Name

nota bene

30.01.2016 22:41

Ovoj dvojici će razna sudjenja trajati bar 10 godina i neće biti obuhvaćen sav njihov kriminal.

ODGOVORITE
Name

Samo pendrek

31.01.2016 08:27

Predugo traje priča o kriminalu, aferama, nemoralu, uopšte lopovluku ljudi na vlasti. Dajte već jednom krenite tu bagru hapsiti , privedite to kraju, da se ne vrtimo stalno u krug. Ovaj uradio ovo, onaj ono, a nigdje rezultata. Privedite ih i završite sa njima. Svako, al svako ko se drznuo da zloupotrijebi svoj položaj, da nas osnovu položaja tlači i omalovažava druge, da pribavlja s ebi dobiti na štetu društva i institucija treba biti ŽIGOSAN i iza rešetaka. Svima oduzeti, konfiskovati pokradeno, imovinu koja je enormna, dok sa druge strane imamo situaciju da narod gladuje, pati, nema posla. I onda se lopovska bagra poziva na plan za rušenje Republike Srpske, mamu im lopovsku u vlasti.

ODGOVORITE
Name

Tragovi

31.01.2016 17:04

Koncesije za mini hidroelektrane, poslovi sa Elektroprivredom Pale, Elektrokrajinom za vrijeme Željka Kovačevića, preplaćeno postavljanje semafora, popravak rudarskih bagera za rudnike preko dogovorenih tendera, preprodaja kablovske Elnet, itd.

ODGOVORITE
Name

dnk

31.01.2016 17:29

Mića=Mile!Duo iz snova za "bolju" Srpsku!

ODGOVORITE
Name

Marsal

03.02.2016 09:14

Ovaj kreten sto se u komentarima glasi pod imenom gradiska zelim poruciti da mijenja taj naziv jer ovaj njegov komentar daje ruznu sliku o gradisci jer ce ljudi pomisliti da smo svi kao on neupuceni dovoljno i glupi...p.s.da nije snsd i Kaldere gradiska nikad nebi rasvjetu ni imala....bolje bi bilo da UMJESTO STO PISES KOMENTARE izadjes ispred opstine pa pises peticiju da se skloni ona budala sto nece da napusti mjesto predsjednika skupstine gradiske. AHAHAHAHAAHAHAHAAH

ODGOVORITE
Name

LAKTASI

05.02.2016 10:02

MARSHAL MORA DA SI SE I TI NAKRAO S NJIMA ZAJEDNO JBT SNSD DJAVOLIII ISS SOTONEEE MAZETE OCI JAVNOSTIIII

ODGOVORITE