Нећу са фронцлама из ДОС-а против Вучића!

Ирационално је данас сматрати да је могуће да социјалисти праве коалицију са странкама ДОС које су, због сујета и лидерских фрустрација, успеле да се атомизују до те мере да малтене постоје само у фрагментима, и лидерски и програмски и идеолошки.

Србија 30.01.2016 | 09:20
Нећу са фронцлама из ДОС-а против Вучића!

То у интервјуу за "Новости" поручује Ивица Дачић, лидер СПС, чија странка је опет упала у ров сукоба с напредњацима, који га оптужују да припрема нови пакт са ДС и остатком опозиције.

"Немогућ је савез са странкама ДОС које су постале симбол неуспеха, изневерених очекивања и политичке импотенције. Како бих са њима уклопио победу у Унеско, председавање ОЕБС-у, преговоре од којих су годинама бежали?! То је нонсенс. Ушао сам у ову владу због заједничких циљева и програма, и мислим да сам радом и резултатима показао и свој однос према реформама и према самом премијеру и према политичкој будућности земље. Ми у СПС не подилазимо Вучићу, иако то опозиција пропагира, али јесмо стратешки партнери, у интересу Србије и њених грађана, и тим здравим циљем се можемо само поносити".

* Да ли је став Мркоњића око "Прокопа" био његово солирање или став партије?

"Емоције и олако дате изјаве нису добре у политици. Успех Владе је успех и свих нас, а "Прокоп" је свакако једна од најлепших ствари које су се догодиле у последње време. Задовољан сам што је станица започета у време СПС, а завршена у време СНС".

* Али није завршена дебата. Високи функционери из СНС и даље тврде да рушите Вучића и да шурујете са ДС...

"Надам се да ће мој пријатељ Вучић мање слушати те "добронамерне" суфлере који се утркују да га тобож одбране од мене. Знам да у врху и СНС и СПС има људи који су од почетка били отворено против наше сарадње, што је легитиман политички став, али су их наш заједнички рад и несумњиви резултати ове владе апсолутно разуверили.

Уосталом, нека гласно и јасно кажу где сам се, када и са ким из ДС или с било ким из тог губитничког табора тајно састајао да бих ковао заверу против Вучића. Било какво договарање са ДОС фронцлама или са промотерима опасне политике десничарских странака, за нас би био пакт са ђаволом и трули компромис, а не наставак реформских процеса и борба за социјално праведну, економски развијену, патриотску и европску Србију".

* Зашто то мислите? Зар нисте са ДС потписали декларацију о помирењу?

"Сваки савез са разним Пајтићима, Тадићима и Јовановићима, манекенима једне пропале политике, или са десничарским странкама, био би политичка трговина, а не наставак реализације Вучићеве и моје визије Србије. СПС је на левој страни политичког центра. На тој страни ћемо тражити и противнике.

СНС је на другом полу. Немамо исте бираче, а имамо исте циљеве. То је разлог због којег се, на овим изборима, и нећемо такмичити с њима. А ако ми једни друге будемо препознали као противнике, што су неки већ урадили, плашим се да ћемо направити грешку и да ћемо изгубити време на јурњаву за замишљеним противником".

* Чаршија је после прошлих избора брујала да су вас у Владу "убацили" Руси. Ко би сада могао да вас погура?

"Можда ми овог пута помогне мој друг Бата Живојиновић преко Кинеза. Видите како се свет убрзано мења. Шалу на страну. По тој чаршијској логици могли би да ме прогурају и Американци јер имам добру сарадњу и са Керијем. Овде се не одлучује ни о европском ни о проруском путу, већ о српском путу. И нова влада треба да следи траг актуелне, а то је пут ка Европи, уз тесну сарадњу са Русијом, Кином и осталим пријатељским државама".

* Очекујете ли да ћете и после избора бити у Влади?

"Циљ нам је да освојимо више гласова него прошлог пута. Очекујем да партије актуелне владајуће коалиције освоје више од 60 одсто гласова. Што значи, идемо даље".

* Хоћете ли задржати ПУПС? Спекулише се да ће ићи на листу са напредњацима...

"Мој став је да не треба мењати тим који добија, а наша коалиција то заиста јесте. Волео бих да останемо на окупу и не видим ниједан разлог да тако не буде".

* Је ли тачно да ћете им овог пута понудити мање мандата него 2014?

"Нисмо још причали о томе. У наредним данима организоваћемо састанак лидера коалиције, како бисмо утврдили приоритете за даље деловање".

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ПОЦЕЛО ЈЕ

30.01.2016 10:15

ХАЈД ДА ВИДИМО И ТО Г.ДАЦИЦУ НЕ ИГРАЈ СЕ ГЛАВОМ АКО ПРОМЕНИС СТРАНУ ТИ СИ ВЕЦ У ЗАТВОРУ ЈЕДВА ЦЕКАЈУ ДА ТЕ ВИДЕ У ЊИХОВОЈ СОБИ У СИЛЕРОВОЈ У ЗЕМУНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОЛАКО АЛИ СИГУРНО

30.01.2016 10:18

СКУПЉА СЕ ДРУСТВО ИЗ СИЛЕРОВЕ У ЗЕМУНУ САМО САД НЕ ЗНАМО СЕДИСТЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н1 ОДНОСНО ЦНН

30.01.2016 10:29

КАЗЕ ДА ЦЕТЕ СА СЕСЕЉОМ ЦЕДОМ И ПАЈТИЦЕМ ПА САД ТИ ВИДИ.

ОДГОВОРИТЕ