Neću sa fronclama iz DOS-a protiv Vučića!

Iracionalno je danas smatrati da je moguće da socijalisti prave koaliciju sa strankama DOS koje su, zbog sujeta i liderskih frustracija, uspele da se atomizuju do te mere da maltene postoje samo u fragmentima, i liderski i programski i ideološki.

Srbija 30.01.2016 | 09:20
Neću sa fronclama iz DOS-a protiv Vučića!

To u intervjuu za "Novosti" poručuje Ivica Dačić, lider SPS, čija stranka je opet upala u rov sukoba s naprednjacima, koji ga optužuju da priprema novi pakt sa DS i ostatkom opozicije.

"Nemoguć je savez sa strankama DOS koje su postale simbol neuspeha, izneverenih očekivanja i političke impotencije. Kako bih sa njima uklopio pobedu u Unesko, predsedavanje OEBS-u, pregovore od kojih su godinama bežali?! To je nonsens. Ušao sam u ovu vladu zbog zajedničkih ciljeva i programa, i mislim da sam radom i rezultatima pokazao i svoj odnos prema reformama i prema samom premijeru i prema političkoj budućnosti zemlje. Mi u SPS ne podilazimo Vučiću, iako to opozicija propagira, ali jesmo strateški partneri, u interesu Srbije i njenih građana, i tim zdravim ciljem se možemo samo ponositi".

* Da li je stav Mrkonjića oko "Prokopa" bio njegovo soliranje ili stav partije?

"Emocije i olako date izjave nisu dobre u politici. Uspeh Vlade je uspeh i svih nas, a "Prokop" je svakako jedna od najlepših stvari koje su se dogodile u poslednje vreme. Zadovoljan sam što je stanica započeta u vreme SPS, a završena u vreme SNS".

* Ali nije završena debata. Visoki funkcioneri iz SNS i dalje tvrde da rušite Vučića i da šurujete sa DS...

"Nadam se da će moj prijatelj Vučić manje slušati te "dobronamerne" suflere koji se utrkuju da ga tobož odbrane od mene. Znam da u vrhu i SNS i SPS ima ljudi koji su od početka bili otvoreno protiv naše saradnje, što je legitiman politički stav, ali su ih naš zajednički rad i nesumnjivi rezultati ove vlade apsolutno razuverili.

Uostalom, neka glasno i jasno kažu gde sam se, kada i sa kim iz DS ili s bilo kim iz tog gubitničkog tabora tajno sastajao da bih kovao zaveru protiv Vučića. Bilo kakvo dogovaranje sa DOS fronclama ili sa promoterima opasne politike desničarskih stranaka, za nas bi bio pakt sa đavolom i truli kompromis, a ne nastavak reformskih procesa i borba za socijalno pravednu, ekonomski razvijenu, patriotsku i evropsku Srbiju".

* Zašto to mislite? Zar niste sa DS potpisali deklaraciju o pomirenju?

"Svaki savez sa raznim Pajtićima, Tadićima i Jovanovićima, manekenima jedne propale politike, ili sa desničarskim strankama, bio bi politička trgovina, a ne nastavak realizacije Vučićeve i moje vizije Srbije. SPS je na levoj strani političkog centra. Na toj strani ćemo tražiti i protivnike.

SNS je na drugom polu. Nemamo iste birače, a imamo iste ciljeve. To je razlog zbog kojeg se, na ovim izborima, i nećemo takmičiti s njima. A ako mi jedni druge budemo prepoznali kao protivnike, što su neki već uradili, plašim se da ćemo napraviti grešku i da ćemo izgubiti vreme na jurnjavu za zamišljenim protivnikom".

* Čaršija je posle prošlih izbora brujala da su vas u Vladu "ubacili" Rusi. Ko bi sada mogao da vas pogura?

"Možda mi ovog puta pomogne moj drug Bata Živojinović preko Kineza. Vidite kako se svet ubrzano menja. Šalu na stranu. Po toj čaršijskoj logici mogli bi da me proguraju i Amerikanci jer imam dobru saradnju i sa Kerijem. Ovde se ne odlučuje ni o evropskom ni o proruskom putu, već o srpskom putu. I nova vlada treba da sledi trag aktuelne, a to je put ka Evropi, uz tesnu saradnju sa Rusijom, Kinom i ostalim prijateljskim državama".

* Očekujete li da ćete i posle izbora biti u Vladi?

"Cilj nam je da osvojimo više glasova nego prošlog puta. Očekujem da partije aktuelne vladajuće koalicije osvoje više od 60 odsto glasova. Što znači, idemo dalje".

* Hoćete li zadržati PUPS? Spekuliše se da će ići na listu sa naprednjacima...

"Moj stav je da ne treba menjati tim koji dobija, a naša koalicija to zaista jeste. Voleo bih da ostanemo na okupu i ne vidim nijedan razlog da tako ne bude".

* Je li tačno da ćete im ovog puta ponuditi manje mandata nego 2014?

"Nismo još pričali o tome. U narednim danima organizovaćemo sastanak lidera koalicije, kako bismo utvrdili prioritete za dalje delovanje".

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

POCELO JE

30.01.2016 10:15

HAJD DA VIDIMO I TO G.DACICU NE IGRAJ SE GLAVOM AKO PROMENIS STRANU TI SI VEC U ZATVORU JEDVA CEKAJU DA TE VIDE U NJIHOVOJ SOBI U SILEROVOJ U ZEMUNU.

ODGOVORITE
Name

POLAKO ALI SIGURNO

30.01.2016 10:18

SKUPLJA SE DRUSTVO IZ SILEROVE U ZEMUNU SAMO SAD NE ZNAMO SEDISTE .

ODGOVORITE
Name

N1 ODNOSNO CNN

30.01.2016 10:29

KAZE DA CETE SA SESELJOM CEDOM I PAJTICEM PA SAD TI VIDI.

ODGOVORITE