Осуђују одлуку о забрани обиљежја

Одлука Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине да се свим запосленим у правосуђу забрани ношење вјерских обиљежја, изазвала је мноштво реакција и полемике. На друштвеним мрежама појавиле су се групе у којима се овакви потези осуђују, а покренуте су и петиције за њено поништавање.

Босна и Херцеговина 30.01.2016 | 07:30
Осуђују одлуку о забрани обиљежја

Одлуку да свим упосленицима у правосуђу забрани ношење вјерских обиљежја, Високо судско и тужилачко вијеће БиХ оправдава позивањем на Закон о судовима донесен 2003. године.

“Регулатива је таква да имамо Закон о судовима који каже да је забрањено ношење вјерских националних и политичких обиљежја судијама и радницима и суду као и постављање таквих знакова у Суду и на зграду Суда дакле у канцеларијама у којим раде”, изјавила је Ружица Јукић, потпредсједница ВСТВ.

Грађани су реаговали на више начина. На друштвеним мрежама покренуте су акције подршке али и петиција против ове одлуке.

Петицију је потписало више од 3.000 особа, а међу њима и Уна Бејтовић. Сматра да се ова одлука противи основним људским правима.

"То говори да смо постали друштво у којем се свакоме може учинити да је нечије вјерско обиљежје, у нашем друштву је то његово име и презиме, може бити разлог да сумња у нечију непристрасност. Некоме данас се неће допасти хиџаб судије, сутра му се неће допасти име, а прекосутра може бити у питању боја нечијих очију", коментарисала је Уна Бејтовић.

Јавност мора показати своје незадовољство одлукама које се доносе без јавне дебате, истиче Уна. На исказивање подршке одлучила се и Амра, која је, симболично, на друштвениим мрежама објавила своју фотографију са хиџабом.

"Жељела сам да пошаљем поруку да хиџаб шаље поруку професионализма, поштења и повјерења, а исто тако и други религијски знаци. Да и муслимански, бошњачки народ препозна да крст носи повјерење, љубав и поштење и да ми почнемо да враћамо повјерење једни у друге", казала је Амра Панџо.

Вјерска обиљежја нису страна у државним институцијама. Славица Јосиповић, посланик у Представничком дому федералног парламента, не види ништа спорно у ношењу вјерских обиљежја која дефинишу идентитет особе. Наводи како то уствари помаже људима да се боље поштују и разумију.

"У 21. вијеку мислим да свако има право испољавати своју вјеру како то њему одговара нормално не правећи проблеме некоме другом у смислу да провоцира или изазива. Ја поштивам и цијеним све припаднике и припаднице других вјероиспвијсети имам колегицу у парламенту која своју вјеру изражава на начин има мараму на глави, јако смо у добрим односима и мислим да се на тај начин можда боље и разумијемо као вјернице", рекла је Славица Јосиповић, посланик у ПД ПФБиХ.

Бројна удружења али и грађани појединачно, позвали су на што скорије повлачење одлуке. Уколико њихов захтјев не буде усвојен, остаје да чекају ступање на снагу уговора Исламске заједнице са државом БиХ који дефинише вјерска права, обављање молитве, облачење, али који још није прошао парламентарну процедуру.

Извор: Н1

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

борац

30.01.2016 07:00

Потпуно у праву ко хоце обиљезја вјерска нека промијени радно мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

30.01.2016 08:45

И ти си био неки борац испод јорган планине. СРБи зар не видите шта ВАМА Турци раде. Донесу закон испод жита а затим се послије десет и више година за њега позивају! ПРОГЛЕДАЈТЕ! ПОСЛЕДЊИ ЈЕ ЧАС!

Name

за михајла

30.01.2016 10:51

Ето ваше толеранције, мржња вријеђање на сваки начин примјер турчин балија .Па кажу суживот наивни муслимани тако су и прије рата па настрадаше.

Name

Небојша

30.01.2016 12:37

Овај Микић је шовиниста прве класе. Више мржње у једног човјека тешко је наћи. Дакле, државне инстутуције,школе јавне установе, предузећа, ту религија нема шта тражити. Религија у цркве и џамије, зато су ваљда грађене.

Name

Михаило

30.01.2016 15:04

ИСТИНА није мржња нити може бити, већ само ИСТИНА која лажове вређа. Православни СРБи знају из искуства дугог пет вијекова шта значи живјети заједно са вехабијским ПОТУРИЦАМ!

Name

за михајла

30.01.2016 15:40

Шта ћеш и не знаш шта причаш једноставно бубаш ал тако те мама и тата код куће учили таки ти је одгој.

Name

xxл

30.01.2016 17:22

Истина је Микићу, да ти између осталих не волиш ни свој народ. Твој примитивизам је стварно забрињавајући. Ако ружиш и срамотиш себе као личност, немој срамотити свој народ. Видиш у што си ти и теби слични "генијални" српски, хрватски и бошњачки умови увалили овај народ. 25 година ми немамо напредка од кад сте ви нациналисти, шовинисти и профашисти на власти.

Name

босанац

30.01.2016 07:17

Мислим да овакве одредбе задиру у права појединца и да нису у реду. Ако се вец доносе морале би вазити за било коју јавну установу ако хоцемо бити секуларна дрзава. Бојим се да це ици теско. Погледајте за примјер просторије Опстине Дервента. Скоро су све искицене иконама и сликама "светих". Како се осјецају они који не припадају томе ако се надју нпр. у просторији дервентског нацелника...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борис

30.01.2016 08:29

И то си друзе управу ... Слазем се

Name

драган

30.01.2016 08:44

По мом мишљењу вјера се носи у срцу у свијести, а спољња обиљежја су дио накита, моде или обичаја. Неоспорно је то удар на људска права. Према твом коментару Ти желиш секуларну државу што је твоје људско право. Међутим, теби кога заболе нека ствар за вјеру, сметају неке слике на зидовима канцелрије начелника општине Дервента. Мој закључак је да Ти ниси секулариста него острашћени вјерник коме смета све што не припада твојој вјери. А да ли си се икада запитао смета ли коме езан (позив на молитву) који се понавља пет пута дневно. Ето видиш, ја сам Православац и мени то не смета. Преиспитај се мало. Да ли Србима смета млаћење ратним заставама РБиХ на утакмицама реперензентација БиХ у којима играју и Срби. Знаш ли како изгледа канцеларија Бакира Изетбеговића. Много је тога што смета једнима и другима ако је толеранција на нултој тачки. Преиспитај мало свој ниво толеранције. Запитај се какву ти психичку или физичку штету наноси икона на зиду начелника.

Name

за драгана

30.01.2016 14:59

Мени лицно не сметају ни иконе ни било која друга обиљезја. Али сам мисљења да им није мјесто у јавним установама. У мојој фамилији су 4 концесије заступљене као и у многим дтугим БХ фамилијама. Али ако свако своје на зидове стави, бојим се да неце бити довољно мјеста за нормалне умјетницке радове. Сто се тице езана и црквених звона, ја се тим заједниством поносим. Теби Драгане савјет, провозај се до главног града БИХ па осјети ту љепоту када са 4 ралицита вјерска објекта на раздаљини од 150-200 метара истовремену стизу позиви на молитву, езани и звона. То је Босна и Херцеговина коју ја волим. О национализму не бих с тобом дискутовао. У здравље.

Name

роб

30.01.2016 07:56

Зао ми ти млади босњакиња изгедају као неке бабе са тим марамама

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

30.01.2016 08:06

Мозда али како бих насе назвао онако разголицене и са килограмом сминке.

Name

роб

30.01.2016 09:39

Ко си ти да мозда неце муслимани тебе питати дал ти се свидја или не.Разгули !

Name

вјерник

30.01.2016 08:24

Ове примједбе нису вриједне коментара, у 21 вијеку свако има право да вјерује у сто он мисли треба да вјерује, само није добро да неко некога провоцира ,исмијава,наноси неке непријатности. Ниједан вјерник ако је искрени вјерник и савјесно обавља свој посао неби требао сметати , напротив то је добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајде

30.01.2016 09:31

Ако је неко вијерник нека иде у цркву или џамију па нека тамо носи шта хоће. Исто би то требало да важи за школство. Подржавам овај Закон.

Name

правник

30.01.2016 08:43

За стални посао у Суду БиХ, спреман сам се повиновати свим правилима која су прописана. Моју вјеру и икону светог Јована Крститеља држим у мојој кући и никада то не бих истицао ондје гдје му није мјесто, а посебно у институцији у којој бих зарађивао за егзистенцију моје породице и мене. Дефинитивно, вјеру у цркве и џамије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

30.01.2016 08:48

У праву сте обиљезје нека носи куци, а посао је посао није битно које је вјере то је суд није обданисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОДРЖАВАМ

30.01.2016 09:56

Вјеру и вјерске обичаје вратити у оквире и просторе вјерских објеката, па ко воли нек изволи од воље му.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Михаило

30.01.2016 10:03

Ја сам прогледао не слусајуци такве као сто си ти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драган

30.01.2016 10:07

Одлицно Драгане. А кази ми онда засто у скоро свакој сколи у РС има слика неког свеца? Вјеруј ми ја јос нигдје нисам видио у ФБ да има куран или несто друго, осима на цасовима вјеронауке. Сколе су градјанске, а не вјерске. КСЦ у Зеници, Сарајеву, Тузли постујем јер само име им тако казе. Нисам вјерник, нисам против вјере, напротив, али ми смета сто се вјерски обицаји уносе у сколе. Не знам да ли је прије 2 свје рата се славила Крсна Слава у сколама, волио бих да ми неко од старијих или исотицара јави у вези тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

30.01.2016 12:01

Колико ја знам у школама је икона Светог Саве(Растко Немањић) а он је као историјска личност забиљежен као просветитељ, књижевник и дипломата. Такође и Вук Караџић је био просветитељ.Већина школа у Српској носи имена писаца-књижевника, док то у ФБиХ није случај. Погледај мало па ћеш се сам увјерити. Ево и да се сложим са тобом да крсну славу школе не треба славити којс се слави једном годишње. Али како ћеш ми објаснити да српско дијете сваки дан пролази кроз школска врата изнад којих пише "308. славна брдска" (ако тамо уопште и има српске дјеце). Па зар и сам ниси свједок проблема са једним дјечијим вртићем у Сарајеви гдје се дјеца од малих ногу уче исламу. И на крају на исламску вјеронауку иду дјеца исламске вјероисповијести, док су друга дјеца у дворишту или у ходнику, на православној вјеронауци дешава се обрнуто.

Name

лале

30.01.2016 10:16

Болесна дрзава,,вријеме јој је да издахне..

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.01.2016 10:39

Михаило Па гдје би ја био кад би од такви савјете примао остави те глупасти за себе и такве као ти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

30.01.2016 10:39

Ако у вецини ЕУ И Британији мозес имати обиљезија вјерска наравно засто неби И у БиХ нека се изјасњавају људи како хоце али у складу са законом без вридјања других

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.01.2016 10:44

Назалост вецина данасњи вјерника (јуцерасњи комуниста) не вјерује због себе вец да би напакостио оним другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

30.01.2016 11:01

Није мјесто за вјеру на радном мјесту,ко хоће да упражњава вјеру нека иде где је за то мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЛЛ

30.01.2016 18:07

Сматрам да је вјера индивидуална ствар сваког појединца и да је трба упражњавати у својој кући. На радном мјесту је рад и професионализам, а не испољавање националног идентитета. Да напоменем да сам вјерник. Реално гледам на ово. Што се тиче хиџаба враћамо се уназад у примитивизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

30.01.2016 19:56

Гдје је демократија ?? Зар малите да ће се отим путем мир створити ? Народ је гладан и бјесан и сит је неправде и криминала у држави ( Хапсите и забрањујте националисте које праве мржњу меду народом )

ОДГОВОРИТЕ