"Сурчински клан" воде вехабије из Бечмена

Безбедносне службе Србије евидентирале су надомак Београда, у Сурчину, групу вехабија за коју сумњају да би могла да буде екстремистичка. Њу предводе двојица браће Јетис и Насер С., који су се у ово београдско насеље доселили из Бечмена.

Србија 30.01.2016 | 06:55
"Сурчински клан" воде вехабије из Бечмена

У групи је, према последњим информацијама, десетак вехабија, и већина ради и борави у Немачкој, али сваки слободан тренутак користе да дођу у Србију и шире своје учење. Према изворима "Новости", у једној од њихових кућа у Сурчину обављају и клањање. Реч је о објекту који су претворили у месџид (џамију без минарета). Еврима са којима долазе из западне Европе, покушавају да врбују нове следбенике, махом Роме.

"Полиција и безбедносне службе будно прате све активности ове групе и имају њихове фотографије, како би се избегли могући инциденти, евентуално повезани са последњим терористичким активностима у свету", наводи наш саговорник.

Неки од ових "сурчинских" вехабија одлазе и у Маочу, а имају контакте и са новопазарским "Фурканом".

Према једној верзији, "Фуркан" важи за испоставу вехабијске колоније из Горње Маоче, а према другој, подређен је двојици Албанаца са КиМ.

У Београду су службе безбедности до сада идентификовале више од 200 вехабија, од којих највећи број живи и клања на Лединама и Земуну. Углавном је реч о избеглицама са Космета, и повезани су са месџидима у Призрену, Бујановцу и Грачаници. У целој Србији је око 500 поборника вехабизма, од којих је најмање искрених посвећеника. Велики број њих се само карактеристично облачи (краће панталоне, дуга брада).

Међу домаћим вехабијама један број је такође озбиљно огрезао у криминал и укључен је у илегално пребацивање миграната, трговину дрогом и регрутовање бораца за Сирију. Ово је, за "Новости", пре извесног времена потврдио и један београдски селефија, који се противи одласцима у Сирију, погрешним тумачењима ислама и не прихвата за себе назив вехабија. По његовим речима, осим у Новом Пазару, Сјеници, Тутину и Београду, све више вехабија има у Новом Саду, Лозници и широм Шумадије.

Јефтин хероин

Међу потенцијалним регрутима већ дуже време се смишљено пуштају гласине да свако ко иде да ратује у Сирију добија 5.000 евра месечно. Ово, тврде наши извори, није истина, јер једини који зарађују на одласцима јесу организатори. Добровољци са Балкана у Сирији (текфировци) махом су лоцирани близу сиријско-турске границе, у области познатој по најјефтинијем хероину на свету.

Београдске вехабије годинама, према процени безбедносних служби, предводи Горан Павловић, звани Абдулах, који је последњи пут лоциран у Сирији. Он је живео и у Горњој Маочи, крај Брчког, где је био и у време велике акције на вехабије, 2010, али тада није ухапшен. Име му се у медијима поново појавило пре две године, када је у кући његовог оца Томислава, у Босути код Аранђеловца, нађено илегално оружје, а мештани су пријавили да се ту окупљају вехабије.

У Маочи му је комшија био Мевлид Јашаревић, који је 2011. пуцао на америчку амбасаду у Сарајеву и недавно јавно рекао да му је жао што том приликом никог није убио!

Велики утицај на овдашње вехабије, према неким сведочењима, има др Сафет Кудузовић, шејх од угледа, који по Балкану држи предавања. У његовим проповедима може се чути и: "Треба убити оног ко увреди Посланика (Пророка) без обзира да ли се покајао или није. Бог нека опрости, ми нећемо." Редовно из Беча шаље верску литературу, посебно у затворе, где се регрутују нове вехабије.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ипак се креће

30.01.2016 07:14

Нормалном и трезвеном човјеку кад укажеш на нешто да није у реду и кад он то увиди, онда настоји да ствар поправи. Месар нити увиђа , нити поправља, већ напротив, инати се, подиже тензије и манипулише народом. Ал и томе Богу хвала сигурно долази крај.

ОДГОВОРИТЕ