"Surčinski klan" vode vehabije iz Bečmena

Bezbednosne službe Srbije evidentirale su nadomak Beograda, u Surčinu, grupu vehabija za koju sumnjaju da bi mogla da bude ekstremistička. Nju predvode dvojica braće Jetis i Naser S., koji su se u ovo beogradsko naselje doselili iz Bečmena.

Srbija 30.01.2016 | 06:55
"Surčinski klan" vode vehabije iz Bečmena

U grupi je, prema poslednjim informacijama, desetak vehabija, i većina radi i boravi u Nemačkoj, ali svaki slobodan trenutak koriste da dođu u Srbiju i šire svoje učenje. Prema izvorima "Novosti", u jednoj od njihovih kuća u Surčinu obavljaju i klanjanje. Reč je o objektu koji su pretvorili u mesdžid (džamiju bez minareta). Evrima sa kojima dolaze iz zapadne Evrope, pokušavaju da vrbuju nove sledbenike, mahom Rome.

"Policija i bezbednosne službe budno prate sve aktivnosti ove grupe i imaju njihove fotografije, kako bi se izbegli mogući incidenti, eventualno povezani sa poslednjim terorističkim aktivnostima u svetu", navodi naš sagovornik.

Neki od ovih "surčinskih" vehabija odlaze i u Maoču, a imaju kontakte i sa novopazarskim "Furkanom".

Prema jednoj verziji, "Furkan" važi za ispostavu vehabijske kolonije iz Gornje Maoče, a prema drugoj, podređen je dvojici Albanaca sa KiM.

U Beogradu su službe bezbednosti do sada identifikovale više od 200 vehabija, od kojih najveći broj živi i klanja na Ledinama i Zemunu. Uglavnom je reč o izbeglicama sa Kosmeta, i povezani su sa mesdžidima u Prizrenu, Bujanovcu i Gračanici. U celoj Srbiji je oko 500 pobornika vehabizma, od kojih je najmanje iskrenih posvećenika. Veliki broj njih se samo karakteristično oblači (kraće pantalone, duga brada).

Među domaćim vehabijama jedan broj je takođe ozbiljno ogrezao u kriminal i uključen je u ilegalno prebacivanje migranata, trgovinu drogom i regrutovanje boraca za Siriju. Ovo je, za "Novosti", pre izvesnog vremena potvrdio i jedan beogradski selefija, koji se protivi odlascima u Siriju, pogrešnim tumačenjima islama i ne prihvata za sebe naziv vehabija. Po njegovim rečima, osim u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Beogradu, sve više vehabija ima u Novom Sadu, Loznici i širom Šumadije.

Jeftin heroin

Među potencijalnim regrutima već duže vreme se smišljeno puštaju glasine da svako ko ide da ratuje u Siriju dobija 5.000 evra mesečno. Ovo, tvrde naši izvori, nije istina, jer jedini koji zarađuju na odlascima jesu organizatori. Dobrovoljci sa Balkana u Siriji (tekfirovci) mahom su locirani blizu sirijsko-turske granice, u oblasti poznatoj po najjeftinijem heroinu na svetu.

Beogradske vehabije godinama, prema proceni bezbednosnih službi, predvodi Goran Pavlović, zvani Abdulah, koji je poslednji put lociran u Siriji. On je živeo i u Gornjoj Maoči, kraj Brčkog, gde je bio i u vreme velike akcije na vehabije, 2010, ali tada nije uhapšen. Ime mu se u medijima ponovo pojavilo pre dve godine, kada je u kući njegovog oca Tomislava, u Bosuti kod Aranđelovca, nađeno ilegalno oružje, a meštani su prijavili da se tu okupljaju vehabije.

U Maoči mu je komšija bio Mevlid Jašarević, koji je 2011. pucao na američku ambasadu u Sarajevu i nedavno javno rekao da mu je žao što tom prilikom nikog nije ubio!

Veliki uticaj na ovdašnje vehabije, prema nekim svedočenjima, ima dr Safet Kuduzović, šejh od ugleda, koji po Balkanu drži predavanja. U njegovim propovedima može se čuti i: "Treba ubiti onog ko uvredi Poslanika (Proroka) bez obzira da li se pokajao ili nije. Bog neka oprosti, mi nećemo." Redovno iz Beča šalje versku literaturu, posebno u zatvore, gde se regrutuju nove vehabije.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ipak se kreće

30.01.2016 07:14

Normalnom i trezvenom čovjeku kad ukažeš na nešto da nije u redu i kad on to uvidi, onda nastoji da stvar popravi. Mesar niti uviđa , niti popravlja, već naprotiv, inati se, podiže tenzije i manipuliše narodom. Al i tome Bogu hvala sigurno dolazi kraj.

ODGOVORITE