Ратни команданти упутили писмо Додику

Пуковник Милоја Мисирача и потпуковник Раде Пралица упутили су отворено писмо предједнику Републике Српске Милораду Додику. Писмо преносимо у цјелости:

Република Српска 29.01.2016 | 20:40
Ратни команданти упутили писмо Додику

“Господине предсједниче Републике Српске !

Нас двојица команданта ратних бригада Војске Републике Српске, и то 11. дубичке лаке пјешадиске бригаде, Козарска Дубица и 11, пјешадијске бригаде Козарска Дубица, које су прошле ратишта, Славоније, Посавине, Добојског, Бихаћког, Озренског, и Сарајевског ратишта, и на крају самог рата септембра 1995. године чврсто држећи дијелом јединица положаје на најосјетљивијем и најрањивијем дијелу Републике Српске у одлучујућој офанзиви непријатељских снага 1995. године, на коридору у Посавини, између 3. Корпуса Зеница и 2. Корпуса Тузла тзв. Армије БиХ и 4. Зборног подручја Орашје ХВО, и са дијелом јединица и становништва општине Козарске Дубице, снажно стале на браник западних граница Републике Срспке у Хрватској агресији на Републику Српску, на ријеци Уни и Сави, испред 1. и 2. Гардијске бригаде хрватске војске, и дијелова најелитнијих специјалних јединица Зборног подручја Загреб „Тигрови“ и „Громови“, на том дијелу, успјешно одбранивши западне границе Републике Срспке и сломивши нападну моћ најелитнијих јединица Хрватске војске, одлучили смо, са разлогом, да Вам се обратимо овим писмом.

Пошто мислимо да се може десити, да ово писмо буде негдје заустављено на путу до Вас, предсједниче Републике Срспке, одлучили смо да буде отворено, и да га објавимо и у неким средствима јавног информисања, како би ипак били упознати са његовим садржајем.

Дакле ради се о отвореном писму, за чији садржај, то јест истиност својих навода, спремни смо морално одговарати, иако данас морал изгледа и није нека врлина, а ако неко оцијени да има основа, спремни смо да за исто одговарамо и кривично.
За све ово што пишемо, ми немамо чега да се стидимо, а што се тиче бојања и страха, давно смо престали да се бојимо било чега.

На директно Вам обраћање, потакла су нас наша размишљања и ставови о нашој стварности и животу у Републици Српској 20 година након рата, за коју смо и нас двојица дали неки скроман допринос, али сигурно далеко већи него поједини, тзв. ствараоци Републике Српске, који се данас појављују и промовишу, а ми имамо једног и из наше средине који је међу њима још и најгласнији, а ми најбоље знамо његов допринос стврању Републике Српске, а мјерећи по њему знамо допринос и осталих.

Наиме, ми смо става када се тиче ствараоца Републике Срспске, да је некоректно да се сада појављују и замјењују тезе, јер смо мишљења да су нас, управо они, једним дијелом свог политичког понашања, у том времену, увели у рат, а ако су претендовали да буду ствараоци Републике Срспске, гдје им је била дипломатија и мудра национална политика и да Републику Српску створе без рата и сачувају многе животе, многа радна мјеста, створе Републику Српску, без инвалида и породица погинулих, без двадесетак хиљада погинулих борац и цивила, и сачувају материјална средства и ресурсе Републике Срспке.

Не бусамо се ми у груди да смо ми ствараоци Републике Срспке, али смо поносни на то, да смо током отаџбинског рата, часно обављали своје дужности, предводили у оружаној борби људе, наше борце, у борби за опстанак наше Републике и заштиту националних интреса, прије свега српског народа,  наше православне вјере, културе и историјског наслијеђа, који су једини били угрожени у тим временима на простроима БиХ.

Вјерујемо и убијеђени смо, да сте и Ви свјесни да то није било нимало лако, и да знате да је за такав посао потребно прије свега доста знања, умијешности, сналажљивости, стрпљења, а нада све и храбрости и одлучности, када у извршавању борбених задатака губите и људске животе, што је нажалост била неумитна чињеница.

Требало је носити одговорност за сваку одлуку и њену посљедицу, требало је за извршење сваког борбеног задатка обезбиједити, све потребно од матријалног до организационог и моралног елемента, што ни у миру није лако, а камо ли у рату, и то у условима у којима смо ми водили отаџбински рат.

Требало је трпјети и стишавати незадовољство бораца, којег је у јединицама било и превише, произашло из тога што појединци, војно способни, нису у ратним јединицама војске, већ се баве другим пословима, тргују и богате се, док припадници јединица, наравно заједно и са нама, извршавају часно своје борбене задатке, и у таквој ситуацији, требало је мотивисати борачки састав јединица, које су некада бројале и до 5000 људи у борбеном строју јединице, да се посвете извршавању борбених задатака и одбрани Републике Срспке.

Требало је понекад и кажњавати, недисциплиноване, приводити дезертере, и чинити још много тога да јединица буде у стању да извршава борбене задатке.

Требало је сахранити погинулог борца, обићи му породицу и саопштити да је породица у борби изгубила члана своје породице, која је губитком свога најмиљег (оца, сина или брата), изгубила све, којој у тим тренуцима, нису више били важни ни држава, ни народ, ни предсједник, а најкривљи је био командант. Мислимо да се слажете, требало је имати снаге да се све то поднесе и никад не клонути духом.

Зато нас, најблаже речено, да и на овогодишњој централној прослави Дана Републике Срспке, нисмо позвани и ми, то јест и нас двојица, а и остали команданти ратних бригада, самосталних батаљона и дивизиона Војске Републике Срспке, који су, хтио то неко или не признати, са својим борцима са пушком у руци створили, одбранили и сачували Републику Срспку, и предали је политичком руководству Републике Српске, слободно смијемо рећи, у бољем и организованијем стању, и бољој политичкој позицији него што је данас након 20 година рата.

Нама ништа није фалило да смо ту свечаност пратили и путем ТВ екрана, што смо и чинили, али нас зачуђује тај (не)осјећај и (не)захвалност наше Републике, коју Ви и сада представљате, као њен предсједник. Било је примјерено, што су ранији предсједници Републике Српске, скоро редовно чинили, да нас команданте окупите на овај дан, да испред себе изнесмо ратне заставе наших ратних јединица, које негде чаме тамо у некој забити, и као да се стиде и нас и наше борбе, или постављају питање, па гдје сте сада ратни команданти, зашто смо ми у овом ћошку и самоћи, да ли се и ви стидите нашег отаџбинског рата, те да укратко евоцирамо наше ратне успомене испред својих ратних застава, и да испред истих одамо пошту нашим погинулим саборцима за Републику Српско под тим заствама.

Ако је то било неизводљиво, а мислимо да није, већ напротив, тада сматрамо да се поред тих свих гостију које сте звали на обиљежавање нам Дана Републике Српске, присутних  на свечаности тог дана, требало наћи пар мјеста и за нас, ратне старјешине, барем нивоа команданата бригада, пукова и самосталних батаљона и дивизона ВРС, којих данас живих нема више од 100.

Како се свечаност одвијала у дворани Борик, могло нам се наћи мјесто барем у задњим редовима на трибинама, ако нас се већ стидите да се видимо нешто ближе политичкој и осталој државној елити, не би се ми љутили и то би била за нас част и признање.

Тиме не само  да би нам лично, као појединцима, била указана част и признање, већ би ти команданти у правом смислу представљали борце својих јединица, те би на тај начин и њиховим борцима била указана част и признање.

Нажалост морамо констатоватии то да није само за Дан Републике Српске, био такав однос, према командантима бригада, већ је то можемо слободно констатовати и приликом обиљежавања и других важних датума из наше новије историје, било да су организатори са нивоа Републике или органи на локалним нивоу.

Примјер тога је и непозвање нас на програм обљежавања 18. септембра, дана посвећеног одбрани западних граница Републике Срспке од агресије Хрватске регуларне војске на Републику Српску септембра 1995. године, а за ту одбрану, нас двојица, смо дали конкретан, и слободно смијемо свакоме аргументовано рећи немјерљив допринос.

Ето, господуине Предсједниче, овај пут од нас толико, а на Вама је да ово схватите, како Ви сматрате да треба да буде схваћено, са нашом жељом да и о томе размислите, што смо Вам изнијели у овом нашем писму.

С` поштовањем,

Поздрав!

У Козарској Дубици, јануара 2016. године.

пуковник Милоја Мисирача, 
потпуковник Раде Пралица”.

Коментари / 89

Оставите коментар
Name

треф

29.01.2016 20:05

Како да вас зове када председник и не зна да ви постојите,у то време кад сте ви ратовали овај је сверцовао па и није имао контакта са војском.После 20 година видимо да све сверцери и лопови бране РС који пуску после војног рока никад висе нису ни узели у руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуковниче и потпуковниче

29.01.2016 22:04

Нисте ви баш толико заслужни, ваљда су борци са линије заслужнији да оду на пријеме поводом било ког празника, они су носили главни терет рата,а и сјећам се добро како су се хранили официри,а како војска...официрима печени кромпир са печеним месом,а нама један дан рижа, други дан пасуљ и ви би још на пријеме...како вас није срамота...што не рекосте моји војници нека иду на пријеме, а не ми? Тада би вас више цијенили,овако падате у очима правих патриота јер само на себе мислите...Нек' вам је на част и "образ"...

Name

Мислим ја

29.01.2016 22:27

Па као шверцер крио се у рату од вас, па је нормално да се крије и данас. Страх је остао, а стидео се није никада, тако да је све то 'нирмално'...

Name

Михаило Милаковиц

30.01.2016 07:35

Дуго сам избјегавао да отварам и цитам ово отворено писмо. Мислио сам да је једно од оних које пису класицни увлакаци властодрсцима који на тај нацин хоце да скрену пазњу и несто усицаре. Као Цургуз и компанија. Медјутим, кад сам га процитао, остао сам запањен и у невјерици. Стицајем околности нисам могао директно стварати Републику (био сам превисе мали), али зато сви моји у фамилији јесу. Многи су и изгинули. Ово сто писе у писму, а ја људима потпуно вјерујем, је БРУКА И СРАМОТА за друаву РС односно оне који је, на залост, представљају. Ово писмо је одраз правог стања у једној дрзави и једном друству и редакција РТВБН ТРЕБА ДА ГА МЈЕСЕЦИМА НЕ СКИДА СА ПРВЕ СТРАНИЦЕ портала. Да људи виде какав је однос дрзаве према својим ствараоцима. БРУКА И СРАМОТА. То се и десава кад дрзаву воде они који и не знају ста је стварање дрзаве осим сто су у скупстинским клупама за вријеме рата сједили да би преко тадасњег (углавном лоповског) руководства ститили своје ратне послове и ратни профит. Зна се вец ко. Кад процитам неке негативне коментаре на ово отворено писмо додје ми да се згрозим. Или су их писали наруцени дезурни блогери, или они који се препознају као дезертери и ратни профитери. Другог објасњења нема. Медјутим, правда је спора али достизна. Све це лагано доци на своје мјесто, и сваком це припасти према заслугама. На залост, не знам да ли це то господа Мисираца и Пралица дозивјети, али њихови потомци сигурно хоце. Пуковнику Мисираци и Потпуковнику Пралици захваљујем на овим информацијама, и цеститам на храбрости, и предлазем да се активирају (ако вец нису) у политицкој борби за правду и постење. Такви це на крају ипак побиједити.

Name

РЕ

30.01.2016 07:54

Ти, треба да цутис. Оцигледно си провокатор и плацени блогер. Гдје си видио да се на такве пријеме позивају сви борци. Немогуце извести. Не мозес њих двојицу сврставати у исти кос са једним дијелом командног кадра који се сигурно у рату одвајао од војске. Нису, друзе, сви били исти. Ако имас ста да на ту тему приговорис Пуковнику и Потпуковнику, то уради, али аргументовано. Не би се они "потуривали" са овим отвореним писмом да су такви како ти описујес командни кадар у војсци. Прво размисли, па онда написи и посаљи оно сто хоцес да казе. Овако, иако си мозда борац (ако јеси свака ти за то цаст) оваквим писањем само си нанио стету правим борцима.

Name

рођо

30.01.2016 17:30

Свака част официрима пуковника лично Мисирачу познајем који је био са војском ми смо стварали Републику Српску а не политичари

Name

драган

31.01.2016 14:55

Ајде да кажем да се слажем са већином садржаја овог отвореног оисма (обзиром да сам био под командом једног од ова два официра). Предсједник вас је заборавио као и сви ранији предсједници што је срамотно, али да ли сте ви заборавили нас, своје борце, подофицире и официре. Да ли сте икада иницирали да се построји ратна бригада, да се видимо, пребројим, да видимо коме треба помоћ и коме можемо помоћи. Мој одговор је НИСТЕ. На крају господо официри дараго ми је да сте живи јер од рата до данас је прошло много времена. ПОздрав обојици, и пуно здравља.

Name

ВРС РВИ

31.01.2016 16:57

Ако човјек мало завири између редова највећи дио овога је лична промоција, понижавање и подаништво главоњи. Замислите они би сједили и у задњим редовима!? Колико само ту има "поноса"?! Боље је не сједити никако него тако. Доста је тога написано у једнини што је потврда овога што пишем. Једини прави командант и свијетла личност је био наш Генерал Ратко Младић. Довољна је била његова појава па да добијемо мотив за оно што треба да се уради и много више. Није то зато што је био војнички строг него што смо га сви цјенили као човјека. Смета ми доста чињеница из овога писма. Имам на моменте утисак да и они хоће да уђу у дрштво "сваралаца РС-а" због мјесечне накнаде. Од ових "стваралаца" колико се сјећам само је један и једном обукао маскирну униформу и мало се прошетао на Палама. Не знам тачно како је било са њиховим командовањем али у Фочи је само пар команданата било са борцима. Ми смо изваличили рањене и мртве из сукоба, носили њихове сандуке и ишли њиховим родитељима, сестрама, браћи, супругама и дјеци да кажемо оно што не пролази без суза код свих. Сви су други команданти имали неке важне састанке у команди и како неко рече хранили се прженим кромпиром и месом у торлим просторијама. Војска је обично добијала СДО и конзерве. Ваљда што је борцимана линији било"лакше" да подгрију онај буф како смо га звали да би излили силни конзерванс из њега а нама из интервентних јединица да се можемо боље борити и скакати по чукама и шумама јер је лаган. Чуди ме што нема више обољелих обољелих од карцинома шта нам је све ушло у желудац. Што се шверцера тиче, зашто нису именом и презименом написали о коме се ради када је ово ОТВОРЕНО писмо?! У Фочи је чувени "бизнисмен" Гордан Павловић јавно рекао да је за 2 пакета цигара ослобођен мјесец дана линије! Зато је и ово писмо сољење памети нама који смо главу држали у торби сваки дан а свачија је глава исто скупа. За Раку, ако не дао Бог опет дође до пушке могућност да би је узео је 1% а ако би се то којом несрећом догодило не знам да ли би била окренута у истом смјеру као 92 па надаље.

Name

Рака

29.01.2016 20:06

И ја сам бранио Републику Српску,нисам позван и не љутим се. Немогуце је позвати све. Поносан сам на моју Републику Српску и ако затреба, опет сам ту..То ми је обавеза..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо

29.01.2016 20:19

Е Рако црни Рако,поносни смо ми сви на Републику Српску,али нисмо на руководство,ни на једно од 1995-2016.Знаци ни на СНСД,СДС,ДНС,ПДП,СРС,СП,НДП,СНС....

Name

Серес

29.01.2016 20:19

Друзе не буди поклопац

Name

сомун

29.01.2016 20:54

Одакле си је, јадо један, бранио? Са пијацних стандова, продавајуци ронхил и кратки партнер?!

Name

Брле

29.01.2016 21:22

Ко си ти био у том рату, да те трбало звати, чуди ме да ниси шверцовао гориво, а морао те позвати.

Name

Ре

29.01.2016 21:49

Е сретно ти било ако затреба опет , ја никад више док живим нечу узети пушку у руке. Једном се живи.

Name

@Рака

29.01.2016 22:16

Не сикирај се. На прослави је умјесто тебе био Перо Дјокиц. И он је исто поносан на РС и ако буде требало, опет це бити дезертер.

Name

мирко

29.01.2016 20:09

Вазно да је БУдо Станковиц ту, Скрбиц дзелат , Цубиц, Борко Ђуриц, Богданиц, сељанка Цвијановиц ...све мој до мојега...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

29.01.2016 21:00

И Емир Кустурица, њега заборависте.

Name

Филип

30.01.2016 03:45

И Обрен- Зоран Вукоје.

Name

ДНК

31.01.2016 13:46

ДОДИКУ СУ ВАЖНИЈИ ГАЛИЈАШЕВИЋ,ЛАЗАНСКИ И ЋЕРАНИЋ КАО БРАНИОЦИ РС А ЈАВНА ЈЕ ТАЈНА ДА ТИ ЉУДИ РАДЕ НА ПРОЦЕНАТ И ПО ДАТОМ ИНТЕРВЈУУ ИЛИ ОБЈАВЉЕНОМ ТЕКСТУ И ДА ИХ ЗА ТО ДОДИК МАСНО ПЛАЋА!

Name

Не разумем ништа

29.01.2016 20:16

Када читаш српске новине Срби водили отаџбински рат,када читаш босанске новине Бошњаци водили отаџбински рат а када читаш хрватске Хрвати водили отаџбински рат !Ништа не разумем !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРАДИСКА

29.01.2016 20:20

Опрости Хрвати су водили домовински рат.

Name

херц

29.01.2016 20:17

Свака вам поштена част наши неустрашви Команданти,хрбри борци праве патриоте!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

свитање

30.01.2016 06:39

@херц: Придрузујем се коментару! Хвала вам!

Name

приједор

29.01.2016 20:21

Постовање цијењени саборци. Нека му слузи на цаст,ако је има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.01.2016 20:26

Никад је није имао! Ни образа ни цасти!

Name

Гордана

29.01.2016 22:20

Изгубио и цаст и образ, сад да бранимо његов капитал!

Name

рви

29.01.2016 20:22

Они су сад национални хероји, а ови сто су ратовали и гинули су кримоси и сверцери, тако изгледа, а Додо се хвалио како није пуску у руке узео, а сад се буца српством у прса!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја не

29.01.2016 20:24

Ја не схватам да ли су они озбиљни у овоме кад казу ''гдје им је била дипломатија да избјегну рат и створе Српску без рата'' !!!??? Па да ли ико нормалан мисли да су Срби могли избјеци наметнути рат? Па да смо имали све свјетске дипломате на услузи, дајте молим Вас! Па зна се ко је зелио рат и ко је посто пото Алију пресирао да повуце потписе са свих могуцих договора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

29.01.2016 22:28

Наметнути рат је некоме био наметнут а некоме није!У том грму лежи зец.Док је нама наметнуто било да трулимо по теренима и рововима некима је,"ствараоцима"било "наметнуто" да уживају,може се слободно рећи јер како другачије описати њихов стил живота 92-95.Хвала и нек има је на част.

Name

ре ЈА не

30.01.2016 05:08

Рат је поцео у Словенији...

Name

драго

29.01.2016 20:26

Јос нек се јаве и они заставници и бице све у реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари ратник

29.01.2016 20:27

Оно сто ме највисе боли сто ни 20 и кусур година од рата, ратни ветерани ниста немају, а данас су то махом људи треце зивотне доби.Како је могуце да зена палог борца прима по 600 КМ, наравно не зелим да ме ико погресно свати,а да ратни ветеран нема ни писљиву марку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

29.01.2016 21:56

Одлицно рецено брате по орузју! Ми смо ето имали ту срецу да смо остали зиви и ваљда због тога дрзава сматра да нема ама бас никакву обавезу према нама

Name

Борац-ВБ

30.01.2016 22:45

Свака част мој саборче,у цјелости подржавам твој коментар и слажем се са истим!!!

Name

Србацки пилици

29.01.2016 20:29

Ниста цудно,да се борци црвене а десертери и тајкуни поносе неким српством,само њима знаним и званим-пљацка и глума.Ти ствараоци проблема српске,боље да нас оставе на миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац ВРС

29.01.2016 20:41

Постовани ратни команданти, свака Вам цаст, прије свега на доприносу у борби за стварање РС, а потом И на храбрости да отворено написете ово писмо,јер на залост свих постених бораца, зивимо у времену, кад дезертери, профитери, донатори И остали људски олос, који се обогатио на крви цеститих бораца, одлуцује у Републици Српској, ко је И колико заслузан за њено стварање. Умјесто да је Дан Републике, обиљезен у Славу погинулих И презивелих бораца ВРС, И да се помогло породицама борацке популације, који дословце гладују, милиони су утросени на крканлук, коме су могли присуствовати само политицки подобни,а медју њима назалост И један број Васих колега. Прицу о оцувању Републике Српске, могу прицати само они који су је стварали са пуском у руци, И они исти, це увијек бити спремни да је цувају И одбране, јер богатство није сацувао ко је наслиједио, вец онај ко га је стицао. Вама постовани команданти, није било мјесто, не на прослави Дана Републике, вец медју онима који су тог дана били присутни на прослави, И вјерујте мозете бити поносни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свитање

30.01.2016 06:42

@БорацВРС: Браво за коментар.

Name

Саборац

29.01.2016 20:56

Е моји команданти вазно је да је био позван Бранислав Дукиц полтрон и припадник тзв. Армије БиХ лазни логорас и лопина који се увукао у дупе дезертеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његош

30.01.2016 05:52

И ратни командант тзв. Армије БиХ Дзевад Галијасевиц је био медју позванима.

Name

ДрАган

29.01.2016 20:58

Уцесник сам рата од '91 господо официри и сто казу просао сито и ресето и није ме Миле звао на ту прославу. Највеци страдалници у последњем рату су бас као и у свим ратовим обицни борци.Команданти су нас и довели у овајав полозај и није ми вас уопсте зао.Зао ми је нас ибицних људи којима је звиздало око усију, падали гелери по нама, сваког дана страховали за зивот. Ниста ви нисте бољи него ти ствараоци и вецина вас је материјално обезбиједјена а многима од нас је и кило хљеба проблем данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

29.01.2016 21:00

Свака част! Ви сте у праву 100%. Предсједник никог не цијени и не зна шта је морал. То и птице на гранама знају. Јадни смо ми са овом багром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

29.01.2016 21:01

Нисте вас двојица сами бранили,ако вас позову хоцемо и ми сто смо били у Рововима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

симке

29.01.2016 21:03

Није Додик крив борци су криви сто не изадју на улице и полупају главе овима сто су се богатили преко њихових ледја изгледа да једино силом мозе се несто ријесити извињавам се борцима савјетујем им да крену а за њима це и остали они су стварали ову дрзаву и они имају право у име сви нас одлуцују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

29.01.2016 21:05

Овдје врви од бораца,стваралаца,хероја итд.Био сам уцесник у овом рату,није ми напамет падало како це бити послије рата а камоли да "стварам" несто.Гледо сам да останем зив са фамилијом.Није ми падала напамет каква це дрзава бити.Сва ова прица...стваро ово оно...је бесмислица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Икона

29.01.2016 21:16

Е јадници, колико сте се срозали, кад се њему обраћате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја да

29.01.2016 21:18

Са ким је била ЈНА и коме је оставила сво наорузање, а сад сви исто имају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

генерал

29.01.2016 21:21

Ту пјесадију господин Додик треба постројит и добро исамарат каква је то војска сто се буни. Команда је команда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свитање

30.01.2016 06:44

@Генерал: А ти се сад фино сам исамарај безумни цовјеце!

Name

зумба

29.01.2016 21:40

Не разумије Миле РАТ на тај нацин.Он конта..скраценица Ронхилл А То.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

29.01.2016 21:48

Свака част господо генерали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

29.01.2016 21:54

ДОДИК ВАС НИЈЕ НИ УВЕО У РАТ НИЈЕ ВАС ДОДИК НИ ПЉАЦКО ТОКОМ РАТА НИЈЕ ВАС ДОДИК НИ ПРОДАВО ТОКОМ РАТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиша

29.01.2016 22:36

А, шта је ово него рат? Ко нас је увео у овај рат? Српско-српски. Ко други него Додик! На једној страни он са режимом, с друге стране, сиротиња, незапослени, борци, инвалиди,,,, - како нас он назва издајницима и плаћеницима. А, у овом рату, као у сваком рату, избјеглиштво,свакодневно стотине бјеже борећи се за опстанак, привреда сравњена, кредити огромни, . Деедесетих смо се надали бољем животу, сада у овом рету не надамо се ничему.

Name

Ре

29.01.2016 23:57

Ајде попиј своју дозу. Узми дуплу

Name

Брле

29.01.2016 21:57

Овај у своје друштво не зове, писмене, паметне, поштене итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесиње

29.01.2016 22:13

Е МОЈ РАДЕ И МИЛОЈА КО ДА СТЕ ВИ ЈЕДИНИ ВИ СТЕ И ДОНЕКЛЕ ПРИЗНАТИ БЛИЖЕ СТЕ ЛАКТАША,А ШТА ЈЕ С НАМА У ИСТОЧНОХЕРЦЕГОВАЧКИМ ЗАБИТИМА ГДЈЕ НАС ЈЕДВА НАЂУ И КАД СУ ИЗБОРИ ОТКАКО ЈЕ СНСД НА ВЛАСТИ НА ТО СМО СЕ И НАВИКЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

29.01.2016 22:34

"ДОДИК ВАС НИЈЕ НИ УВЕО У РАТ НИЈЕ ВАС ДОДИК НИ ПЉАЦКО ТОКОМ РАТА НИЈЕ ВАС ДОДИК НИ ПРОДАВО ТОКОМ РАТА" У праву си,није имао тада ни утјецаја ни моци да то уцини. Изгледа да је сада одлуцио да те све три ствари уради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТАР

29.01.2016 22:59

Предсједник Додик је ишао свједочити као свједок одбране у поступку против вашег команданта Ратка Младића који је осумњичен за ратне злочине, а нешто нисам видио ове из СЗП да су исти ишли да свједоче. Странке СДА, ХДЗ и СДС су били на власти 1992.исто као што су и сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одбацени

30.01.2016 05:28

Нисте ви разумјели.Додик је позвао ствараоце овакве опљацкане ,осиромасене,задузене РС.Они су је створили овакву јадну.А Доди је војска само сметала са пунктовима за пролаз слепера Ронхила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

x.x.

30.01.2016 06:12

Имали сте ви и прије Додика предсједнике РС па се нисте јављали. Смијесно за све вам је крив Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.01.2016 06:12

Е бас си насао па Бају нису борци интересовали ни у току рата, а камо ли сад насупрот скинуо је борацке пензије, а то у знак да борци и нису толико вазни бивсим лидерима обецава пензије да би их сврстао у папке јер му недостаје гласова фино сте то написали, али као и да нисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ

30.01.2016 06:39

Хахаха, ал се наприцасе ова двојица. И ја сам бранио РС, инвалид рата сам, Милоја ми је био комадант, а никад га нисам видио нити га знам, никада ни близу линије није био, бар код нас. Знам само да су у команди имали цовјека који је слузио пице и остало, наравно у позадини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрак

30.01.2016 07:09

Баја је изгубио равнотежу у сваком смислу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гарда

30.01.2016 07:33

Свака цаст генерали....Назалост пресједник зна боље ону другу страну људи профитере.Дјеца погинулих бораца не могу доци до посла и након двадесет и једну годину после рата. Српска је једино угрозена од тајкуна који су покрали паре и постали тајкуни после 1995 године...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесиње

30.01.2016 07:44

Припаднице ратних војних јединица војске Републике Српске ви сте били на првим борбеним линијама, учестовали у офанзивама, одбијали непријатељске нападе итд што је доста достаје је. Сада пустите мало и ове једне напаћене људе што 1991 или 1993 одоше далеко одавде у иностраство да и они учестују мало у "стварању" "брањењу" Републике Српске. Треба браски и љуски подјелити, ви од 1991-1995 а они сада. У Невесињу главну ријеч води Вељо Самарџић велики патриота. '92 побјегао у гепеку за Њемачку али као велико Србин '98 се вратио у своје родно Невесиње. Данас власник пола града, стални учесник обиљежавања дана и славе Невесињске бригаде итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране

30.01.2016 07:46

Драги комаданти, ви сте сами нарушили институцију комаданта јер сте дозволили да дезертери и профитери одлучују о вама а не ви о њима. Требали сте након рата узети власт и похапсити говна која су у рату почела пљачкати сопствени народ. Ни сада није касно да се сви окупимо и да одемо пред институције које штите лопове и да их похапсимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

30.01.2016 08:09

Вала нам је и свима доста ових неких надобудних команданата који се у прса бусају да су једино они екскузивно били створитељи и бранитељи РС.Саљу којекаква отворена писма,трте се у маси и буцу рицу и галаме ко говеда.....Мисле да се народ јос пали на та срања......Пола,ма и висе од пола су бјелосвјетске сељацине,лопови,којекакви приуцени странацки кадрови и улизице,политицки полтрони који се окрецу како вјетар дува......Сад сатро пису против СНСДа,сад кад виде да је Возд готов.....Лафо критикују,а само оцима звјерају и вагају ко це на политицкој сцени бити јаци, и за цији рацун це по сеоским сатрама галамити, и улизиват се ко курве.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

тихомир

30.01.2016 08:21

Када будете на рацуну имали које милионце зваце вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКАН

30.01.2016 09:22

СТВАРНО СТЕ БОЛЕСНИ ВИ КОЈИ ЈАВНО ТРАЗИТЕ ДА ИДЕТЕ НА ПРОСЛАВЕ. А НЕМА РАТИШТА ГДЈЕ НИСТЕ ПОБЈЕГЛИ А НАЈГОРЕ ЈЕ БИЛО КАД СТЕ ПОБЈЕГЛИ СА Орашја па оставили простор да Хрвати уђу и пресјеку коридор за који смо просули младе животе ,ја лично сам првоборац тек прије годину дана сам добио првих сто и нешто марака некакве милостиње, ако ме питате зашто, па морам исто одговорити, зато што је код нас неки РОГИЋ ИЗГЛЕДА ЈЕДИНИ БИО БОРАЦ 20 ГОДИНА ЧОВЈЕК ПРЕДСЕДНИК БОРАЧКЕ ОКУПИО НЕКЕ ПОЛТРОНЕ ПА ГЛАСАЈУ, А И ЊИМА ЛИЈЕПО. НЕМА АКЦИЈЕ У КОЈОЈ НИСАМ БИО ОД СЛАВОНИЈЕ ПА НАДАЉЕ ТО ЗНАЈУ ОНИ КОЈИ СУ БИЛИ СА МНОМ ПА НИКО МИ НЕ ДАДЕ НИ ОРДЕН НИ ХВАЛА А КАД САМ ВИДЈЕО КАКО СЕ ДОБИЈАЈУ ОРДЕНИ И ПИШТОЉИ ОДМАХ ДРУГИ ДАН САМ НАПУСТИО ЈЕДИНИЦУ И РАТИШТЕ. ПОЗ ИЗ В 16

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комуњаре воле само паре

30.01.2016 10:12

Читајући ове коментаре, стварно се човјек пита какви смо ми то људи. Како може неко да хвали дезертере и лопове а преставља се као борац ВРС, а тако се не односи према истинитим ствараоцима - борцима Републике СрБске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рокy

30.01.2016 10:26

Врло добро господо официри!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шефик Парић Бугојно

30.01.2016 10:33

Читајући овај текст нисам могао одолити да исти не коментаришем. Господо комаданти са већином ових ваших навода се слажем да сте током рата своје јединице водили квалитетно и успјешно извршавали своје војне задатке што мени као припаднику АР БиХ да будем потпуно искрен и није драго. Писмо коментаришем из тог разлога што се из истог види да сте ви по завршетку рата заборавили на своје војнике и да сте се бринули само о себи, а то потврђује и ваша изјава да би сте били почаствовани да сиједите у задњим редовима на некој церемонији. Господо к-данти да бих вас неко поштовао ви морате поштовати прво сами себе, а неког тога свакако ваше подћињене, а никако ратни профитери који нсу се на крви недужних људи обогатили. На крају да да само кажем ово да ја као К-дир чете АР БиХ" НИКАД НЕ БИХ НЕКОГ МОЛИО ДА МЕ ПОЗОВЕ НА НЕКУ СВЕЧАНОСТ ИЛИ НЕ ДАЈ БОЖЕ ШТО ЈЕ ЈОШ ГОРЕ ДА БИХ НЕПОЗВАН САМ ОТИШАО НА ИСТУ".Г-до к-данти ви сте заборавили своје подћињене своју највећу снагу у рату а то је требала бити и највећа снага ваша у миру јер ваша снага није у ријешавању само вашег статуса већ и статуса тих којима сте командовали у рату.Ви сте то заборавили и били сте и сами заборављени. Поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛАН

30.01.2016 11:54

Једини прави ствараоци РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ су само њени борци, на челу са ђенералом РАТКОМ МЛАДИЋЕМ и РАДОВАНОМ КАРАЏИЋЕМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сестра 3 борца

30.01.2016 12:05

Сефик свака цаст коментар је праведан. Ја се слазем са тобом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ретреф

30.01.2016 12:40

КОМАДАНТ 11ДУБИЦКЕ ЈЕ БИО ЈЕДИНИ АКТИВНИ ОФИЦИР ПАНТЕЛИЈА ЦУРГУЗ А ПИСМО 2ОФИЦИРА КОЈЕ САЉУ НЕ ОДРАЗАВА МИСЉЕЊЕ СВИХ ПОГОТОВО СТО ИХ ЗНАМ ИЗ РАТА-КРЕПСИЦ 1ОКЛОПНА БРИГАДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

30.01.2016 22:08

ТАКО ЈЕ САБОРЦИ,УСТАЈМО ДА СКИНЕМО ЈАРАМ СВРАТА,ДОЛЕ ЦРВЕНИ КМЕРИ'ЦАСТ ИСТИНСКИМ БОРЦИМА

Name

нормалан

30.01.2016 12:48

За Михајило Милаковиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦНН

30.01.2016 12:55

Ех ја помислио смогли снаге па послали вехабијском вођи исламисту Бакиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА ПАЦЕНИК

30.01.2016 13:11

Ма не могу а да се не јавим ,мада то не циним цесто.Не спорим допринос писаца овог писма,али гдје смо ми--***ОБИЦНИ ПРАСИНАРИ**--.Бојим се да и ови, као и онај командант из Зворника сто је протестовао у оном парку у Б.Луци...мислим да се презивао ВУКОВИЦ(или тако некако),не тразе на овај нацин подрску сире борацке популације за рјесење својих властитих планова,па се послије тога прицуте ко П...е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

30.01.2016 15:24

@паћеник Баш си прави паћеник. Тај кога ти прозиваш а знаш одлично како де презива бије и даље битке у интересу правих бораца. Није престао да "галами" него је добио и легитимно право да представља борце. Ветерани РС су сваког дана све јачи и тренутно раде на закону о питању бораца јер је ивај који је још увијек на снази катастрофалан.Распитај се у свом мјесту о Ветерани РС, види ко је ту и шта раде.

Name

Кома

30.01.2016 19:15

Драги команданти,свака Вам цаст на зртвовању и залагању. Стицајем околности нисам био у васој јединици али знам за сва васа залагања и све васе хумане активности. Знам да нисте окрвавили руке и да ста се цасно понасали до задњег дана, сто и данас показује Вас рејтинг у народу а посебно господина Раде Пралице који вази за цеститог и скромног цовјека. А сто се тице садрзаја писма,ја сам схватио да се Ви команданданти не борите ни сада за себе вец за цаст и признање свим борцима. За све сто сте рекли-написали у овом писму,зелим да Вам дам подрску. Свака Вам цаст и камо среце да је јос бар мало оваквих људи нq било којој страни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бранимир јурдановиц

30.01.2016 22:27

ВРС је била велика одбрана Реп.Српске то знамо ми који смо тада били дјеца и насе породице а политика која нас је одселила из Сарајева и његових опстина, ми ту политику и данас не волимо јер смо морали да напустимо нас завицај и многи су дали своје зивоте за Реп.Српску нек им је лака земља кад се сетим колико је мојих комсија дало зивоте за Реп.Српску били смо прва одбрана Реп.Српске Високо Илијас

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

31.01.2016 08:18

Ово писмо ратних комаданата, ови коментари на писмо, наш живот након рата и све аномалије у друштвима земаља бивше Југославије, је доказ да су ратна дешавања 90-тих била непотребна. И није само непотребна него срамотна, једноставно здраворазумно неприхватљива. Шта је мали обични човјек, било које нације у бившој Југославији, па тако и у РС, добио ратом? Одговор је ништа. Али ми сад имамо проблем да признамо сами себи срамоту, па стално покушавамо да све што је везано за рат дигнемо у висине и претворимо ратну срамоту у национални интерес. Тако раде и мисле и Срби и Хрвати и Бошњаци, покушавају од срамоте направити узвишени национални интерес. Нико не каже да смо у првим такозваним демократским изборима управо гласали за рат и злочин. Очекивати од националиста , шовиниста и профашиста које смо изабрали 90-тих,да у име демократије направе потребне реформе у државама бивше СФРЈ, је очигледно била тешка заблуда. Јесу они направили реформе али саби и својим послушницима у корист, вратили нас на стандард живота који смо имали у краљевини Југославији. То им у ствари,нациналистима и јест био циљ да анулирају сав социјални напредак социјалистичке Југославије и након тог да успоставе поредак гдје ће сиротиња радити за националистичку елиту. Јесам учесник рата и никад нећу себи опроститит што сам себи дозволио да учествујем у оваквој нечасној работи као што је био рат 90-тих. А шта ћемо са поратним годинама, ни макац напријед, јад, биједа, дугови,тајкуни,непоштовање права радника,уништена привреда. Да ли то све треба да покрије национални интерес?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНА

31.01.2016 08:20

Требали су их позвати,наравно.Ти људи су крварили да створе РС.Наравно да је немогуце позвати све,али симболицно је требало 5-6 старјесина,мислим војних лица позвати да им се ода захвалност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питац

31.01.2016 08:47

За пуковника и подпуковника Колико сте могли својим дјеловање сачувати људских живота и колико сте својим дјеловањем наивно изгубили људских живота-војника? Да ли на својој савјести носите смрт стотина војника који су узалуд изгубили главе?Било је ситуације гдје то није морало бити а јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

31.01.2016 09:18

На прославу је требало позвати породице погинулих, њих посјести у прве редове и реци им Ви сте за ово најзаслузнији. Али ста це Баја кад је он тад дилао цигаре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комуналац

31.01.2016 10:01

Тешко је поред смрада кад се почне ширити на све стране опстати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

31.01.2016 12:21

ДОДО,ОДЛАЗИ,БОРЦИ УЈЕДИНИМО СЕ ПРОТИВ ДЕЗЕРТЕРА,ДОСТА СУ НАМ КРОЈИЛИ СУДБИНУ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ронхил

31.01.2016 21:41

Ма шта очекивати од шверцера цигара....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мистер Бин

31.01.2016 22:19

Свака част храбрим крајипким пуковницима. Апсолутно су у праву и сигурно су дали вечи допринос стварању Републике Српске него сви ови заједно које Баја назива ствараоцима. Све је то лоповија која је у току рата гледала како да се што више обогати. Нису џабе били окружени шверцерима, "донаторима",дезертерима и осталим шљамом који су ух чували. Главни Баја се некад хвалио како није био у рату и то му је био главни понос. Како и не би кад се вјероватно и обогатио шверцом цигарета и горива, а и данас је уз њега онај папак Митровић из октан промета БН којем је било мало крађе по БН па га ено сада краде и по БЛ нормално, уз подршку врхушке. Борци, Ово не смијете дозволити.

ОДГОВОРИТЕ