Ratni komandanti uputili pismo Dodiku

Pukovnik Miloja Misirača i potpukovnik Rade Pralica uputili su otvoreno pismo predjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Pismo prenosimo u cjelosti:

Republika Srpska 29.01.2016 | 20:40
Ratni komandanti uputili pismo Dodiku

“Gospodine predsjedniče Republike Srpske !

Nas dvojica komandanta ratnih brigada Vojske Republike Srpske, i to 11. dubičke lake pješadiske brigade, Kozarska Dubica i 11, pješadijske brigade Kozarska Dubica, koje su prošle ratišta, Slavonije, Posavine, Dobojskog, Bihaćkog, Ozrenskog, i Sarajevskog ratišta, i na kraju samog rata septembra 1995. godine čvrsto držeći dijelom jedinica položaje na najosjetljivijem i najranjivijem dijelu Republike Srpske u odlučujućoj ofanzivi neprijateljskih snaga 1995. godine, na koridoru u Posavini, između 3. Korpusa Zenica i 2. Korpusa Tuzla tzv. Armije BiH i 4. Zbornog područja Orašje HVO, i sa dijelom jedinica i stanovništva opštine Kozarske Dubice, snažno stale na branik zapadnih granica Republike Srspke u Hrvatskoj agresiji na Republiku Srpsku, na rijeci Uni i Savi, ispred 1. i 2. Gardijske brigade hrvatske vojske, i dijelova najelitnijih specijalnih jedinica Zbornog područja Zagreb „Tigrovi“ i „Gromovi“, na tom dijelu, uspješno odbranivši zapadne granice Republike Srspke i slomivši napadnu moć najelitnijih jedinica Hrvatske vojske, odlučili smo, sa razlogom, da Vam se obratimo ovim pismom.

Pošto mislimo da se može desiti, da ovo pismo bude negdje zaustavljeno na putu do Vas, predsjedniče Republike Srspke, odlučili smo da bude otvoreno, i da ga objavimo i u nekim sredstvima javnog informisanja, kako bi ipak bili upoznati sa njegovim sadržajem.

Dakle radi se o otvorenom pismu, za čiji sadržaj, to jest istinost svojih navoda, spremni smo moralno odgovarati, iako danas moral izgleda i nije neka vrlina, a ako neko ocijeni da ima osnova, spremni smo da za isto odgovaramo i krivično.
Za sve ovo što pišemo, mi nemamo čega da se stidimo, a što se tiče bojanja i straha, davno smo prestali da se bojimo bilo čega.

Na direktno Vam obraćanje, potakla su nas naša razmišljanja i stavovi o našoj stvarnosti i životu u Republici Srpskoj 20 godina nakon rata, za koju smo i nas dvojica dali neki skroman doprinos, ali sigurno daleko veći nego pojedini, tzv. stvaraoci Republike Srpske, koji se danas pojavljuju i promovišu, a mi imamo jednog i iz naše sredine koji je među njima još i najglasniji, a mi najbolje znamo njegov doprinos stvranju Republike Srpske, a mjereći po njemu znamo doprinos i ostalih.

Naime, mi smo stava kada se tiče stvaraoca Republike Srspske, da je nekorektno da se sada pojavljuju i zamjenjuju teze, jer smo mišljenja da su nas, upravo oni, jednim dijelom svog političkog ponašanja, u tom vremenu, uveli u rat, a ako su pretendovali da budu stvaraoci Republike Srspske, gdje im je bila diplomatija i mudra nacionalna politika i da Republiku Srpsku stvore bez rata i sačuvaju mnoge živote, mnoga radna mjesta, stvore Republiku Srpsku, bez invalida i porodica poginulih, bez dvadesetak hiljada poginulih borac i civila, i sačuvaju materijalna sredstva i resurse Republike Srspke.

Ne busamo se mi u grudi da smo mi stvaraoci Republike Srspke, ali smo ponosni na to, da smo tokom otadžbinskog rata, časno obavljali svoje dužnosti, predvodili u oružanoj borbi ljude, naše borce, u borbi za opstanak naše Republike i zaštitu nacionalnih intresa, prije svega srpskog naroda,  naše pravoslavne vjere, kulture i istorijskog naslijeđa, koji su jedini bili ugroženi u tim vremenima na prostroima BiH.

Vjerujemo i ubijeđeni smo, da ste i Vi svjesni da to nije bilo nimalo lako, i da znate da je za takav posao potrebno prije svega dosta znanja, umiješnosti, snalažljivosti, strpljenja, a nada sve i hrabrosti i odlučnosti, kada u izvršavanju borbenih zadataka gubite i ljudske živote, što je nažalost bila neumitna činjenica.

Trebalo je nositi odgovornost za svaku odluku i njenu posljedicu, trebalo je za izvršenje svakog borbenog zadatka obezbijediti, sve potrebno od matrijalnog do organizacionog i moralnog elementa, što ni u miru nije lako, a kamo li u ratu, i to u uslovima u kojima smo mi vodili otadžbinski rat.

Trebalo je trpjeti i stišavati nezadovoljstvo boraca, kojeg je u jedinicama bilo i previše, proizašlo iz toga što pojedinci, vojno sposobni, nisu u ratnim jedinicama vojske, već se bave drugim poslovima, trguju i bogate se, dok pripadnici jedinica, naravno zajedno i sa nama, izvršavaju časno svoje borbene zadatke, i u takvoj situaciji, trebalo je motivisati borački sastav jedinica, koje su nekada brojale i do 5000 ljudi u borbenom stroju jedinice, da se posvete izvršavanju borbenih zadataka i odbrani Republike Srspke.

Trebalo je ponekad i kažnjavati, nedisciplinovane, privoditi dezertere, i činiti još mnogo toga da jedinica bude u stanju da izvršava borbene zadatke.

Trebalo je sahraniti poginulog borca, obići mu porodicu i saopštiti da je porodica u borbi izgubila člana svoje porodice, koja je gubitkom svoga najmiljeg (oca, sina ili brata), izgubila sve, kojoj u tim trenucima, nisu više bili važni ni država, ni narod, ni predsjednik, a najkrivlji je bio komandant. Mislimo da se slažete, trebalo je imati snage da se sve to podnese i nikad ne klonuti duhom.

Zato nas, najblaže rečeno, da i na ovogodišnjoj centralnoj proslavi Dana Republike Srspke, nismo pozvani i mi, to jest i nas dvojica, a i ostali komandanti ratnih brigada, samostalnih bataljona i diviziona Vojske Republike Srspke, koji su, htio to neko ili ne priznati, sa svojim borcima sa puškom u ruci stvorili, odbranili i sačuvali Republiku Srspku, i predali je političkom rukovodstvu Republike Srpske, slobodno smijemo reći, u boljem i organizovanijem stanju, i boljoj političkoj poziciji nego što je danas nakon 20 godina rata.

Nama ništa nije falilo da smo tu svečanost pratili i putem TV ekrana, što smo i činili, ali nas začuđuje taj (ne)osjećaj i (ne)zahvalnost naše Republike, koju Vi i sada predstavljate, kao njen predsjednik. Bilo je primjereno, što su raniji predsjednici Republike Srpske, skoro redovno činili, da nas komandante okupite na ovaj dan, da ispred sebe iznesmo ratne zastave naših ratnih jedinica, koje negde čame tamo u nekoj zabiti, i kao da se stide i nas i naše borbe, ili postavljaju pitanje, pa gdje ste sada ratni komandanti, zašto smo mi u ovom ćošku i samoći, da li se i vi stidite našeg otadžbinskog rata, te da ukratko evociramo naše ratne uspomene ispred svojih ratnih zastava, i da ispred istih odamo poštu našim poginulim saborcima za Republiku Srpsko pod tim zastvama.

Ako je to bilo neizvodljivo, a mislimo da nije, već naprotiv, tada smatramo da se pored tih svih gostiju koje ste zvali na obilježavanje nam Dana Republike Srpske, prisutnih  na svečanosti tog dana, trebalo naći par mjesta i za nas, ratne starješine, barem nivoa komandanata brigada, pukova i samostalnih bataljona i divizona VRS, kojih danas živih nema više od 100.

Kako se svečanost odvijala u dvorani Borik, moglo nam se naći mjesto barem u zadnjim redovima na tribinama, ako nas se već stidite da se vidimo nešto bliže političkoj i ostaloj državnoj eliti, ne bi se mi ljutili i to bi bila za nas čast i priznanje.

Time ne samo  da bi nam lično, kao pojedincima, bila ukazana čast i priznanje, već bi ti komandanti u pravom smislu predstavljali borce svojih jedinica, te bi na taj način i njihovim borcima bila ukazana čast i priznanje.

Nažalost moramo konstatovatii to da nije samo za Dan Republike Srpske, bio takav odnos, prema komandantima brigada, već je to možemo slobodno konstatovati i prilikom obilježavanja i drugih važnih datuma iz naše novije istorije, bilo da su organizatori sa nivoa Republike ili organi na lokalnim nivou.

Primjer toga je i nepozvanje nas na program oblježavanja 18. septembra, dana posvećenog odbrani zapadnih granica Republike Srspke od agresije Hrvatske regularne vojske na Republiku Srpsku septembra 1995. godine, a za tu odbranu, nas dvojica, smo dali konkretan, i slobodno smijemo svakome argumentovano reći nemjerljiv doprinos.

Eto, gospoduine Predsjedniče, ovaj put od nas toliko, a na Vama je da ovo shvatite, kako Vi smatrate da treba da bude shvaćeno, sa našom željom da i o tome razmislite, što smo Vam iznijeli u ovom našem pismu.

S` poštovanjem,

Pozdrav!

U Kozarskoj Dubici, januara 2016. godine.

pukovnik Miloja Misirača, 
potpukovnik Rade Pralica”.

Komentari / 89

Ostavite komentar
Name

tref

29.01.2016 20:05

Kako da vas zove kada predsednik i ne zna da vi postojite,u to vreme kad ste vi ratovali ovaj je svercovao pa i nije imao kontakta sa vojskom.Posle 20 godina vidimo da sve sverceri i lopovi brane RS koji pusku posle vojnog roka nikad vise nisu ni uzeli u ruke.

ODGOVORITE
Name

Pukovniče i potpukovniče

29.01.2016 22:04

Niste vi baš toliko zaslužni, valjda su borci sa linije zaslužniji da odu na prijeme povodom bilo kog praznika, oni su nosili glavni teret rata,a i sjećam se dobro kako su se hranili oficiri,a kako vojska...oficirima pečeni krompir sa pečenim mesom,a nama jedan dan riža, drugi dan pasulj i vi bi još na prijeme...kako vas nije sramota...što ne rekoste moji vojnici neka idu na prijeme, a ne mi? Tada bi vas više cijenili,ovako padate u očima pravih patriota jer samo na sebe mislite...Nek' vam je na čast i "obraz"...

Name

Mislim ja

29.01.2016 22:27

Pa kao švercer krio se u ratu od vas, pa je normalno da se krije i danas. Strah je ostao, a stideo se nije nikada, tako da je sve to 'nirmalno'...

Name

Mihailo Milakovic

30.01.2016 07:35

Dugo sam izbjegavao da otvaram i citam ovo otvoreno pismo. Mislio sam da je jedno od onih koje pisu klasicni uvlakaci vlastodrscima koji na taj nacin hoce da skrenu paznju i nesto usicare. Kao Curguz i kompanija. Medjutim, kad sam ga procitao, ostao sam zapanjen i u nevjerici. Sticajem okolnosti nisam mogao direktno stvarati Republiku (bio sam previse mali), ali zato svi moji u familiji jesu. Mnogi su i izginuli. Ovo sto pise u pismu, a ja ljudima potpuno vjerujem, je BRUKA I SRAMOTA za druavu RS odnosno one koji je, na zalost, predstavljaju. Ovo pismo je odraz pravog stanja u jednoj drzavi i jednom drustvu i redakcija RTVBN TREBA DA GA MJESECIMA NE SKIDA SA PRVE STRANICE portala. Da ljudi vide kakav je odnos drzave prema svojim stvaraocima. BRUKA I SRAMOTA. To se i desava kad drzavu vode oni koji i ne znaju sta je stvaranje drzave osim sto su u skupstinskim klupama za vrijeme rata sjedili da bi preko tadasnjeg (uglavnom lopovskog) rukovodstva stitili svoje ratne poslove i ratni profit. Zna se vec ko. Kad procitam neke negativne komentare na ovo otvoreno pismo dodje mi da se zgrozim. Ili su ih pisali naruceni dezurni blogeri, ili oni koji se prepoznaju kao dezerteri i ratni profiteri. Drugog objasnjenja nema. Medjutim, pravda je spora ali dostizna. Sve ce lagano doci na svoje mjesto, i svakom ce pripasti prema zaslugama. Na zalost, ne znam da li ce to gospoda Misiraca i Pralica dozivjeti, ali njihovi potomci sigurno hoce. Pukovniku Misiraci i Potpukovniku Pralici zahvaljujem na ovim informacijama, i cestitam na hrabrosti, i predlazem da se aktiviraju (ako vec nisu) u politickoj borbi za pravdu i postenje. Takvi ce na kraju ipak pobijediti.

Name

RE

30.01.2016 07:54

Ti, treba da cutis. Ocigledno si provokator i placeni bloger. Gdje si vidio da se na takve prijeme pozivaju svi borci. Nemoguce izvesti. Ne mozes njih dvojicu svrstavati u isti kos sa jednim dijelom komandnog kadra koji se sigurno u ratu odvajao od vojske. Nisu, druze, svi bili isti. Ako imas sta da na tu temu prigovoris Pukovniku i Potpukovniku, to uradi, ali argumentovano. Ne bi se oni "poturivali" sa ovim otvorenim pismom da su takvi kako ti opisujes komandni kadar u vojsci. Prvo razmisli, pa onda napisi i posalji ono sto hoces da kaze. Ovako, iako si mozda borac (ako jesi svaka ti za to cast) ovakvim pisanjem samo si nanio stetu pravim borcima.

Name

rođo

30.01.2016 17:30

Svaka čast oficirima pukovnika lično Misiraču poznajem koji je bio sa vojskom mi smo stvarali Republiku Srpsku a ne političari

Name

dragan

31.01.2016 14:55

Ajde da kažem da se slažem sa većinom sadržaja ovog otvorenog oisma (obzirom da sam bio pod komandom jednog od ova dva oficira). Predsjednik vas je zaboravio kao i svi raniji predsjednici što je sramotno, ali da li ste vi zaboravili nas, svoje borce, podoficire i oficire. Da li ste ikada inicirali da se postroji ratna brigada, da se vidimo, prebrojim, da vidimo kome treba pomoć i kome možemo pomoći. Moj odgovor je NISTE. Na kraju gospodo oficiri darago mi je da ste živi jer od rata do danas je prošlo mnogo vremena. POzdrav obojici, i puno zdravlja.

Name

VRS RVI

31.01.2016 16:57

Ako čovjek malo zaviri između redova najveći dio ovoga je lična promocija, ponižavanje i podaništvo glavonji. Zamislite oni bi sjedili i u zadnjim redovima!? Koliko samo tu ima "ponosa"?! Bolje je ne sjediti nikako nego tako. Dosta je toga napisano u jednini što je potvrda ovoga što pišem. Jedini pravi komandant i svijetla ličnost je bio naš General Ratko Mladić. Dovoljna je bila njegova pojava pa da dobijemo motiv za ono što treba da se uradi i mnogo više. Nije to zato što je bio vojnički strog nego što smo ga svi cjenili kao čovjeka. Smeta mi dosta činjenica iz ovoga pisma. Imam na momente utisak da i oni hoće da uđu u drštvo "svaralaca RS-a" zbog mjesečne naknade. Od ovih "stvaralaca" koliko se sjećam samo je jedan i jednom obukao maskirnu uniformu i malo se prošetao na Palama. Ne znam tačno kako je bilo sa njihovim komandovanjem ali u Foči je samo par komandanata bilo sa borcima. Mi smo izvaličili ranjene i mrtve iz sukoba, nosili njihove sanduke i išli njihovim roditeljima, sestrama, braći, suprugama i djeci da kažemo ono što ne prolazi bez suza kod svih. Svi su drugi komandanti imali neke važne sastanke u komandi i kako neko reče hranili se prženim krompirom i mesom u torlim prostorijama. Vojska je obično dobijala SDO i konzerve. Valjda što je borcimana liniji bilo"lakše" da podgriju onaj buf kako smo ga zvali da bi izlili silni konzervans iz njega a nama iz interventnih jedinica da se možemo bolje boriti i skakati po čukama i šumama jer je lagan. Čudi me što nema više oboljelih oboljelih od karcinoma šta nam je sve ušlo u želudac. Što se švercera tiče, zašto nisu imenom i prezimenom napisali o kome se radi kada je ovo OTVORENO pismo?! U Foči je čuveni "biznismen" Gordan Pavlović javno rekao da je za 2 paketa cigara oslobođen mjesec dana linije! Zato je i ovo pismo soljenje pameti nama koji smo glavu držali u torbi svaki dan a svačija je glava isto skupa. Za Raku, ako ne dao Bog opet dođe do puške mogućnost da bi je uzeo je 1% a ako bi se to kojom nesrećom dogodilo ne znam da li bi bila okrenuta u istom smjeru kao 92 pa nadalje.

Name

Raka

29.01.2016 20:06

I ja sam branio Republiku Srpsku,nisam pozvan i ne ljutim se. Nemoguce je pozvati sve. Ponosan sam na moju Republiku Srpsku i ako zatreba, opet sam tu..To mi je obaveza..

ODGOVORITE
Name

Dejo

29.01.2016 20:19

E Rako crni Rako,ponosni smo mi svi na Republiku Srpsku,ali nismo na rukovodstvo,ni na jedno od 1995-2016.Znaci ni na SNSD,SDS,DNS,PDP,SRS,SP,NDP,SNS....

Name

Seres

29.01.2016 20:19

Druze ne budi poklopac

Name

somun

29.01.2016 20:54

Odakle si je, jado jedan, branio? Sa pijacnih standova, prodavajuci ronhil i kratki partner?!

Name

Brle

29.01.2016 21:22

Ko si ti bio u tom ratu, da te trbalo zvati, čudi me da nisi švercovao gorivo, a morao te pozvati.

Name

Ре

29.01.2016 21:49

Е сретно ти било ако затреба опет , ја никад више док живим нечу узети пушку у руке. Једном се живи.

Name

@Raka

29.01.2016 22:16

Ne sikiraj se. Na proslavi je umjesto tebe bio Pero Djokic. I on je isto ponosan na RS i ako bude trebalo, opet ce biti dezerter.

Name

mirko

29.01.2016 20:09

Vazno da je BUdo Stankovic tu, Skrbic dzelat , Cubic, Borko Đuric, Bogdanic, seljanka Cvijanovic ...sve moj do mojega...

ODGOVORITE
Name

Ana

29.01.2016 21:00

I Emir Kusturica, njega zaboraviste.

Name

Filip

30.01.2016 03:45

I Obren- Zoran Vukoje.

Name

DNK

31.01.2016 13:46

DODIKU SU VAŽNIJI GALIJAŠEVIĆ,LAZANSKI I ĆERANIĆ KAO BRANIOCI RS A JAVNA JE TAJNA DA TI LJUDI RADE NA PROCENAT I PO DATOM INTERVJUU ILI OBJAVLJENOM TEKSTU I DA IH ZA TO DODIK MASNO PLAĆA!

Name

Ne razumem ništa

29.01.2016 20:16

Kada čitaš srpske novine Srbi vodili otadžbinski rat,kada čitaš bosanske novine Bošnjaci vodili otadžbinski rat a kada čitaš hrvatske Hrvati vodili otadžbinski rat !Ništa ne razumem !

ODGOVORITE
Name

GRADISKA

29.01.2016 20:20

Oprosti Hrvati su vodili domovinski rat.

Name

herc

29.01.2016 20:17

Svaka vam poštena čast naši neustrašvi Komandanti,hrbri borci prave patriote!!!

ODGOVORITE
Name

svitanje

30.01.2016 06:39

@herc: Pridruzujem se komentaru! Hvala vam!

Name

prijedor

29.01.2016 20:21

Postovanje cijenjeni saborci. Neka mu sluzi na cast,ako je ima.

ODGOVORITE
Name

Ja

29.01.2016 20:26

Nikad je nije imao! Ni obraza ni casti!

Name

Gordana

29.01.2016 22:20

Izgubio i cast i obraz, sad da branimo njegov kapital!

Name

rvi

29.01.2016 20:22

Oni su sad nacionalni heroji, a ovi sto su ratovali i ginuli su krimosi i sverceri, tako izgleda, a Dodo se hvalio kako nije pusku u ruke uzeo, a sad se buca srpstvom u prsa!!!

ODGOVORITE
Name

ja ne

29.01.2016 20:24

Ja ne shvatam da li su oni ozbiljni u ovome kad kazu ''gdje im je bila diplomatija da izbjegnu rat i stvore Srpsku bez rata'' !!!??? Pa da li iko normalan misli da su Srbi mogli izbjeci nametnuti rat? Pa da smo imali sve svjetske diplomate na usluzi, dajte molim Vas! Pa zna se ko je zelio rat i ko je posto poto Aliju presirao da povuce potpise sa svih mogucih dogovora.

ODGOVORITE
Name

Dane

29.01.2016 22:28

Nametnuti rat je nekome bio nametnut a nekome nije!U tom grmu leži zec.Dok je nama nametnuto bilo da trulimo po terenima i rovovima nekima je,"stvaraocima"bilo "nametnuto" da uživaju,može se slobodno reći jer kako drugačije opisati njihov stil života 92-95.Hvala i nek ima je na čast.

Name

re JA ne

30.01.2016 05:08

Rat je poceo u Sloveniji...

Name

drago

29.01.2016 20:26

Jos nek se jave i oni zastavnici i bice sve u redu.

ODGOVORITE
Name

Stari ratnik

29.01.2016 20:27

Ono sto me najvise boli sto ni 20 i kusur godina od rata, ratni veterani nista nemaju, a danas su to mahom ljudi trece zivotne dobi.Kako je moguce da zena palog borca prima po 600 KM, naravno ne zelim da me iko pogresno svati,a da ratni veteran nema ni pisljivu marku.

ODGOVORITE
Name

DrAgan

29.01.2016 21:56

Odlicno receno brate po oruzju! Mi smo eto imali tu srecu da smo ostali zivi i valjda zbog toga drzava smatra da nema ama bas nikakvu obavezu prema nama

Name

Борац-ВБ

30.01.2016 22:45

Свака част мој саборче,у цјелости подржавам твој коментар и слажем се са истим!!!

Name

Srbacki pilici

29.01.2016 20:29

Nista cudno,da se borci crvene a deserteri i tajkuni ponose nekim srpstvom,samo njima znanim i zvanim-pljacka i gluma.Ti stvaraoci problema srpske,bolje da nas ostave na miru.

ODGOVORITE
Name

borac VRS

29.01.2016 20:41

Postovani ratni komandanti, svaka Vam cast, prije svega na doprinosu u borbi za stvaranje RS, a potom I na hrabrosti da otvoreno napisete ovo pismo,jer na zalost svih postenih boraca, zivimo u vremenu, kad dezerteri, profiteri, donatori I ostali ljudski olos, koji se obogatio na krvi cestitih boraca, odlucuje u Republici Srpskoj, ko je I koliko zasluzan za njeno stvaranje. Umjesto da je Dan Republike, obiljezen u Slavu poginulih I prezivelih boraca VRS, I da se pomoglo porodicama boracke populacije, koji doslovce gladuju, milioni su utroseni na krkanluk, kome su mogli prisustvovati samo politicki podobni,a medju njima nazalost I jedan broj Vasih kolega. Pricu o ocuvanju Republike Srpske, mogu pricati samo oni koji su je stvarali sa puskom u ruci, I oni isti, ce uvijek biti spremni da je cuvaju I odbrane, jer bogatstvo nije sacuvao ko je naslijedio, vec onaj ko ga je sticao. Vama postovani komandanti, nije bilo mjesto, ne na proslavi Dana Republike, vec medju onima koji su tog dana bili prisutni na proslavi, I vjerujte mozete biti ponosni.

ODGOVORITE
Name

svitanje

30.01.2016 06:42

@BoracVRS: Bravo za komentar.

Name

Saborac

29.01.2016 20:56

E moji komandanti vazno je da je bio pozvan Branislav Dukic poltron i pripadnik tzv. Armije BiH lazni logoras i lopina koji se uvukao u dupe dezerteru.

ODGOVORITE
Name

Njegoš

30.01.2016 05:52

I ratni komandant tzv. Armije BiH Dzevad Galijasevic je bio medju pozvanima.

Name

DrAgan

29.01.2016 20:58

Ucesnik sam rata od '91 gospodo oficiri i sto kazu prosao sito i reseto i nije me Mile zvao na tu proslavu. Najveci stradalnici u poslednjem ratu su bas kao i u svim ratovim obicni borci.Komandanti su nas i doveli u ovajav polozaj i nije mi vas uopste zao.Zao mi je nas ibicnih ljudi kojima je zvizdalo oko usiju, padali geleri po nama, svakog dana strahovali za zivot. Nista vi niste bolji nego ti stvaraoci i vecina vas je materijalno obezbijedjena a mnogima od nas je i kilo hljeba problem danas.

ODGOVORITE
Name

xy

29.01.2016 21:00

Svaka čast! Vi ste u pravu 100%. Predsjednik nikog ne cijeni i ne zna šta je moral. To i ptice na granama znaju. Jadni smo mi sa ovom bagrom.

ODGOVORITE
Name

RS

29.01.2016 21:01

Niste vas dvojica sami branili,ako vas pozovu hocemo i mi sto smo bili u Rovovima.

ODGOVORITE
Name

simke

29.01.2016 21:03

Nije Dodik kriv borci su krivi sto ne izadju na ulice i polupaju glave ovima sto su se bogatili preko njihovih ledja izgleda da jedino silom moze se nesto rijesiti izvinjavam se borcima savjetujem im da krenu a za njima ce i ostali oni su stvarali ovu drzavu i oni imaju pravo u ime svi nas odlucuju.

ODGOVORITE
Name

zumba

29.01.2016 21:05

Ovdje vrvi od boraca,stvaralaca,heroja itd.Bio sam ucesnik u ovom ratu,nije mi napamet padalo kako ce biti poslije rata a kamoli da "stvaram" nesto.Gledo sam da ostanem ziv sa familijom.Nije mi padala napamet kakva ce drzava biti.Sva ova prica...stvaro ovo ono...je besmislica.

ODGOVORITE
Name

Ikona

29.01.2016 21:16

E jadnici, koliko ste se srozali, kad se njemu obraćate.

ODGOVORITE
Name

ja da

29.01.2016 21:18

Sa kim je bila JNA i kome je ostavila svo naoruzanje, a sad svi isto imaju.

ODGOVORITE
Name

general

29.01.2016 21:21

Тu pjesadiju gospodin Dodik treba postrojit i dobro isamarat kakva je to vojska sto se buni. Кomanda je komanda.

ODGOVORITE
Name

svitanje

30.01.2016 06:44

@General: A ti se sad fino sam isamaraj bezumni covjece!

Name

zumba

29.01.2016 21:40

Ne razumije Mile RAT na taj nacin.On konta..skracenica Ronhill A To.

ODGOVORITE
Name

Пишите ћирилицом

29.01.2016 21:48

Свака част господо генерали.

ODGOVORITE
Name

pravda

29.01.2016 21:54

DODIK VAS NIJE NI UVEO U RAT NIJE VAS DODIK NI PLJACKO TOKOM RATA NIJE VAS DODIK NI PRODAVO TOKOM RATA

ODGOVORITE
Name

Siniša

29.01.2016 22:36

A, šta je ovo nego rat? Ko nas je uveo u ovaj rat? Srpsko-srpski. Ko drugi nego Dodik! Na jednoj strani on sa režimom, s druge strane, sirotinja, nezaposleni, borci, invalidi,,,, - kako nas on nazva izdajnicima i plaćenicima. A, u ovom ratu, kao u svakom ratu, izbjeglištvo,svakodnevno stotine bježe boreći se za opstanak, privreda sravnjena, krediti ogromni, . Deedesetih smo se nadali boljem životu, sada u ovom retu ne nadamo se ničemu.

Name

Re

29.01.2016 23:57

Ajde popij svoju dozu. Uzmi duplu

Name

Brle

29.01.2016 21:57

Ovaj u svoje društvo ne zove, pismene, pametne, poštene itd

ODGOVORITE
Name

Nevesinje

29.01.2016 22:13

E MOJ RADE I MILOJA KO DA STE VI JEDINI VI STE I DONEKLE PRIZNATI BLIŽE STE LAKTAŠA,A ŠTA JE S NAMA U ISTOČNOHERCEGOVAČKIM ZABITIMA GDJE NAS JEDVA NAĐU I KAD SU IZBORI OTKAKO JE SNSD NA VLASTI NA TO SMO SE I NAVIKLI

ODGOVORITE
Name

zumba

29.01.2016 22:34

"DODIK VAS NIJE NI UVEO U RAT NIJE VAS DODIK NI PLJACKO TOKOM RATA NIJE VAS DODIK NI PRODAVO TOKOM RATA" U pravu si,nije imao tada ni utjecaja ni moci da to ucini. Izgleda da je sada odlucio da te sve tri stvari uradi.

ODGOVORITE
Name

ПЕТАР

29.01.2016 22:59

Предсједник Додик је ишао свједочити као свједок одбране у поступку против вашег команданта Ратка Младића који је осумњичен за ратне злочине, а нешто нисам видио ове из СЗП да су исти ишли да свједоче. Странке СДА, ХДЗ и СДС су били на власти 1992.исто као што су и сада.

ODGOVORITE
Name

Odbaceni

30.01.2016 05:28

Niste vi razumjeli.Dodik je pozvao stvaraoce ovakve opljackane ,osiromasene,zaduzene RS.Oni su je stvorili ovakvu jadnu.A Dodi je vojska samo smetala sa punktovima za prolaz slepera Ronhila.

ODGOVORITE
Name

x.x.

30.01.2016 06:12

Imali ste vi i prije Dodika predsjednike RS pa se niste javljali. Smijesno za sve vam je kriv Dodik.

ODGOVORITE
Name

borac

30.01.2016 06:12

E bas si nasao pa Baju nisu borci interesovali ni u toku rata, a kamo li sad nasuprot skinuo je boracke penzije, a to u znak da borci i nisu toliko vazni bivsim liderima obecava penzije da bi ih svrstao u papke jer mu nedostaje glasova fino ste to napisali, ali kao i da niste.

ODGOVORITE
Name

RVI

30.01.2016 06:39

Hahaha, al se napricase ova dvojica. I ja sam branio RS, invalid rata sam, Miloja mi je bio komadant, a nikad ga nisam vidio niti ga znam, nikada ni blizu linije nije bio, bar kod nas. Znam samo da su u komandi imali covjeka koji je sluzio pice i ostalo, naravno u pozadini.

ODGOVORITE
Name

Mrak

30.01.2016 07:09

Baja je izgubio ravnotežu u svakom smislu.

ODGOVORITE
Name

garda

30.01.2016 07:33

Svaka cast generali....Nazalost presjednik zna bolje onu drugu stranu ljudi profitere.Djeca poginulih boraca ne mogu doci do posla i nakon dvadeset i jednu godinu posle rata. Srpska je jedino ugrozena od tajkuna koji su pokrali pare i postali tajkuni posle 1995 godine...

ODGOVORITE
Name

Невесиње

30.01.2016 07:44

Припаднице ратних војних јединица војске Републике Српске ви сте били на првим борбеним линијама, учестовали у офанзивама, одбијали непријатељске нападе итд што је доста достаје је. Сада пустите мало и ове једне напаћене људе што 1991 или 1993 одоше далеко одавде у иностраство да и они учестују мало у "стварању" "брањењу" Републике Српске. Треба браски и љуски подјелити, ви од 1991-1995 а они сада. У Невесињу главну ријеч води Вељо Самарџић велики патриота. '92 побјегао у гепеку за Њемачку али као велико Србин '98 се вратио у своје родно Невесиње. Данас власниk пола града, стални учесник обиљежавања дана и славе Невесињске бригаде итд.

ODGOVORITE
Name

Brane

30.01.2016 07:46

Dragi komadanti, vi ste sami narušili instituciju komadanta jer ste dozvolili da dezerteri i profiteri odlučuju o vama a ne vi o njima. Trebali ste nakon rata uzeti vlast i pohapsiti govna koja su u ratu počela pljačkati sopstveni narod. Ni sada nije kasno da se svi okupimo i da odemo pred institucije koje štite lopove i da ih pohapsimo.

ODGOVORITE
Name

Borac

30.01.2016 08:09

Vala nam je i svima dosta ovih nekih nadobudnih komandanata koji se u prsa busaju da su jedino oni ekskuzivno bili stvoritelji i branitelji RS.Salju kojekakva otvorena pisma,trte se u masi i bucu ricu i galame ko goveda.....Misle da se narod jos pali na ta sranja......Pola,ma i vise od pola su bjelosvjetske seljacine,lopovi,kojekakvi priuceni stranacki kadrovi i ulizice,politicki poltroni koji se okrecu kako vjetar duva......Sad satro pisu protiv SNSDa,sad kad vide da je Vozd gotov.....Lafo kritikuju,a samo ocima zvjeraju i vagaju ko ce na politickoj sceni biti jaci, i za ciji racun ce po seoskim satrama galamiti, i ulizivat se ko kurve.....

ODGOVORITE
Name

tihomir

30.01.2016 08:21

Kada budete na racunu imali koje milionce zvace vas.

ODGOVORITE
Name

MIKAN

30.01.2016 09:22

STVARNO STE BOLESNI VI KOJI JAVNO TRAZITE DA IDETE NA PROSLAVE. A NEMA RATIŠTA GDJE NISTE POBJEGLI A NAJGORE JE BILO KAD STE POBJEGLI SA Orašja pa ostavili prostor da Hrvati uđu i presjeku koridor za koji smo prosuli mlade živote ,ja lično sam prvoborac tek prije godinu dana sam dobio prvih sto i nešto maraka nekakve milostinje, ako me pitate zašto, pa moram isto odgovoriti, zato što je kod nas neki ROGIĆ IZGLEDA JEDINI BIO BORAC 20 GODINA ČOVJEK PREDSEDNIK BORAČKE OKUPIO NEKE POLTRONE PA GLASAJU, A I NJIMA LIJEPO. NEMA AKCIJE U KOJOJ NISAM BIO OD SLAVONIJE PA NADALJE TO ZNAJU ONI KOJI SU BILI SA MNOM PA NIKO MI NE DADE NI ORDEN NI HVALA A KAD SAM VIDJEO KAKO SE DOBIJAJU ORDENI I PIŠTOLJI ODMAH DRUGI DAN SAM NAPUSTIO JEDINICU I RATIŠTE. POZ IZ V 16

ODGOVORITE
Name

Комуњаре воле само паре

30.01.2016 10:12

Читајући ове коментаре, стварно се човјек пита какви смо ми то људи. Како може неко да хвали дезертере и лопове а преставља се као борац ВРС, а тако се не односи према истинитим ствараоцима - борцима Републике СрБске.

ODGOVORITE
Name

Roky

30.01.2016 10:26

Vrlo dobro gospodo oficiri!

ODGOVORITE
Name

Šefik Parić Bugojno

30.01.2016 10:33

Čitajući ovaj tekst nisam mogao odoliti da isti ne komentarišem. Gospodo komadanti sa većinom ovih vaših navoda se slažem da ste tokom rata svoje jedinice vodili kvalitetno i uspješno izvršavali svoje vojne zadatke što meni kao pripadniku AR BiH da budem potpuno iskren i nije drago. Pismo komentarišem iz tog razloga što se iz istog vidi da ste vi po završetku rata zaboravili na svoje vojnike i da ste se brinuli samo o sebi, a to potvrđuje i vaša izjava da bi ste bili počastvovani da sijedite u zadnjim redovima na nekoj ceremoniji. Gospodo k-danti da bih vas neko poštovao vi morate poštovati prvo sami sebe, a nekog toga svakako vaše podćinjene, a nikako ratni profiteri koji nsu se na krvi nedužnih ljudi obogatili. Na kraju da da samo kažem ovo da ja kao K-dir čete AR BiH" NIKAD NE BIH NEKOG MOLIO DA ME POZOVE NA NEKU SVEČANOST ILI NE DAJ BOŽE ŠTO JE JOŠ GORE DA BIH NEPOZVAN SAM OTIŠAO NA ISTU".G-do k-danti vi ste zaboravili svoje podćinjene svoju najveću snagu u ratu a to je trebala biti i najveća snaga vaša u miru jer vaša snaga nije u riješavanju samo vašeg statusa već i statusa tih kojima ste komandovali u ratu.Vi ste to zaboravili i bili ste i sami zaboravljeni. Pozdrav.

ODGOVORITE
Name

REALAN

30.01.2016 11:54

Једини прави ствараоци РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ су само њени борци, на челу са ђенералом РАТКОМ МЛАДИЋЕМ и РАДОВАНОМ КАРАЏИЋЕМ.

ODGOVORITE
Name

sestra 3 borca

30.01.2016 12:05

Sefik svaka cast komentar je pravedan. Ja se slazem sa tobom.

ODGOVORITE
Name

retref

30.01.2016 12:40

KOMADANT 11DUBICKE JE BIO JEDINI AKTIVNI OFICIR PANTELIJA CURGUZ A PISMO 2OFICIRA KOJE SALJU NE ODRAZAVA MISLJENJE SVIH POGOTOVO STO IH ZNAM IZ RATA-KREPSIC 1OKLOPNA BRIGADA

ODGOVORITE
Name

BORAC

30.01.2016 22:08

TAKO JE SABORCI,USTAJMO DA SKINEMO JARAM SVRATA,DOLE CRVENI KMERI'CAST ISTINSKIM BORCIMA

Name

normalan

30.01.2016 12:48

Za Mihajilo Milakovic.

ODGOVORITE
Name

CNN

30.01.2016 12:55

Eh ja pomislio smogli snage pa poslali vehabijskom vođi islamistu Bakiru.

ODGOVORITE
Name

JA PACENIK

30.01.2016 13:11

Ma ne mogu a da se ne javim ,mada to ne cinim cesto.Ne sporim doprinos pisaca ovog pisma,ali gdje smo mi--***OBICNI PRASINARI**--.Bojim se da i ovi, kao i onaj komandant iz Zvornika sto je protestovao u onom parku u B.Luci...mislim da se prezivao VUKOVIC(ili tako nekako),ne traze na ovaj nacin podrsku sire boracke populacije za rjesenje svojih vlastitih planova,pa se poslije toga pricute ko P...e.

ODGOVORITE
Name

Ветеран

30.01.2016 15:24

@paćenik Баш си прави паћеник. Тај кога ти прозиваш а знаш одлично како де презива бије и даље битке у интересу правих бораца. Није престао да "галами" него је добио и легитимно право да представља борце. Ветерани РС су сваког дана све јачи и тренутно раде на закону о питању бораца јер је ивај који је још увијек на снази катастрофалан.Распитај се у свом мјесту о Ветерани РС, види ко је ту и шта раде.

Name

Koma

30.01.2016 19:15

Dragi komandanti,svaka Vam cast na zrtvovanju i zalaganju. Sticajem okolnosti nisam bio u vasoj jedinici ali znam za sva vasa zalaganja i sve vase humane aktivnosti. Znam da niste okrvavili ruke i da sta se casno ponasali do zadnjeg dana, sto i danas pokazuje Vas rejting u narodu a posebno gospodina Rade Pralice koji vazi za cestitog i skromnog covjeka. A sto se tice sadrzaja pisma,ja sam shvatio da se Vi komandandanti ne borite ni sada za sebe vec za cast i priznanje svim borcima. Za sve sto ste rekli-napisali u ovom pismu,zelim da Vam dam podrsku. Svaka Vam cast i kamo srece da je jos bar malo ovakvih ljudi nq bilo kojoj strani.

ODGOVORITE
Name

branimir jurdanovic

30.01.2016 22:27

VRS je bila velika odbrana Rep.Srpske to znamo mi koji smo tada bili djeca i nase porodice a politika koja nas je odselila iz Sarajeva i njegovih opstina, mi tu politiku i danas ne volimo jer smo morali da napustimo nas zavicaj i mnogi su dali svoje zivote za Rep.Srpsku nek im je laka zemlja kad se setim koliko je mojih komsija dalo zivote za Rep.Srpsku bili smo prva odbrana Rep.Srpske Visoko Ilijas

ODGOVORITE
Name

xxl

31.01.2016 08:18

Ovo pismo ratnih komadanata, ovi komentari na pismo, naš život nakon rata i sve anomalije u društvima zemalja bivše Jugoslavije, je dokaz da su ratna dešavanja 90-tih bila nepotrebna. I nije samo nepotrebna nego sramotna, jednostavno zdravorazumno neprihvatljiva. Šta je mali obični čovjek, bilo koje nacije u bivšoj Jugoslaviji, pa tako i u RS, dobio ratom? Odgovor je ništa. Ali mi sad imamo problem da priznamo sami sebi sramotu, pa stalno pokušavamo da sve što je vezano za rat dignemo u visine i pretvorimo ratnu sramotu u nacionalni interes. Tako rade i misle i Srbi i Hrvati i Bošnjaci, pokušavaju od sramote napraviti uzvišeni nacionalni interes. Niko ne kaže da smo u prvim takozvanim demokratskim izborima upravo glasali za rat i zločin. Očekivati od nacionalista , šovinista i profašista koje smo izabrali 90-tih,da u ime demokratije naprave potrebne reforme u državama bivše SFRJ, je očigledno bila teška zabluda. Jesu oni napravili reforme ali sabi i svojim poslušnicima u korist, vratili nas na standard života koji smo imali u kraljevini Jugoslaviji. To im u stvari,nacinalistima i jest bio cilj da anuliraju sav socijalni napredak socijalističke Jugoslavije i nakon tog da uspostave poredak gdje će sirotinja raditi za nacionalističku elitu. Jesam učesnik rata i nikad neću sebi oprostitit što sam sebi dozvolio da učestvujem u ovakvoj nečasnoj raboti kao što je bio rat 90-tih. A šta ćemo sa poratnim godinama, ni makac naprijed, jad, bijeda, dugovi,tajkuni,nepoštovanje prava radnika,uništena privreda. Da li to sve treba da pokrije nacionalni interes?

ODGOVORITE
Name

ANA

31.01.2016 08:20

Trebali su ih pozvati,naravno.Ti ljudi su krvarili da stvore RS.Naravno da je nemoguce pozvati sve,ali simbolicno je trebalo 5-6 starjesina,mislim vojnih lica pozvati da im se oda zahvalnost.

ODGOVORITE
Name

Pitac

31.01.2016 08:47

Za pukovnika i podpukovnika Koliko ste mogli svojim djelovanje sačuvati ljudskih života i koliko ste svojim djelovanjem naivno izgubili ljudskih života-vojnika? Da li na svojoj savjesti nosite smrt stotina vojnika koji su uzalud izgubili glave?Bilo je situacije gdje to nije moralo biti a jeste.

ODGOVORITE
Name

Pravda

31.01.2016 09:18

Na proslavu je trebalo pozvati porodice poginulih, njih posjesti u prve redove i reci im Vi ste za ovo najzasluzniji. Ali sta ce Baja kad je on tad dilao cigare...

ODGOVORITE
Name

Komunalac

31.01.2016 10:01

Teško je pored smrada kad se počne širiti na sve strane opstati.

ODGOVORITE
Name

marko

31.01.2016 12:21

DODO,ODLAZI,BORCI UJEDINIMO SE PROTIV DEZERTERA,DOSTA SU NAM KROJILI SUDBINU,

ODGOVORITE
Name

Ронхил

31.01.2016 21:41

Ма шта очекивати од шверцера цигара....

ODGOVORITE
Name

Mister Bin

31.01.2016 22:19

Svaka čast hrabrim krajipkim pukovnicima. Apsolutno su u pravu i sigurno su dali veči doprinos stvaranju Republike Srpske nego svi ovi zajedno koje Baja naziva stvaraocima. Sve je to lopovija koja je u toku rata gledala kako da se što više obogati. Nisu džabe bili okruženi švercerima, "donatorima",dezerterima i ostalim šljamom koji su uh čuvali. Glavni Baja se nekad hvalio kako nije bio u ratu i to mu je bio glavni ponos. Kako i ne bi kad se vjerovatno i obogatio švercom cigareta i goriva, a i danas je uz njega onaj papak Mitrović iz oktan prometa BN kojem je bilo malo krađe po BN pa ga eno sada krade i po BL normalno, uz podršku vrhuške. Borci, Ovo ne smijete dozvoliti.

ODGOVORITE