РТС и ХРТ - сарадња након 25 година

Први заједнички пројекат ХРТ-а и РТС-а, послије прошлогодишњег потписивања протокола о сарадњи, је документарно-играна серија о пјеснику Тину Ујевићу (1891-1955), саопштио је РТС.

Србија 29.01.2016 | 17:40
РТС и ХРТ - сарадња након 25 година

Снимање серије отпочело је у Хрватској прошле године, а у Београду, гдје је Тин Ујевић провео скоро 10 година, биће снимано у мају.

Снимаће се у Скадарлији, на Дунаву, на Ташмајдану... Серија ће имати четири епизоде по 55 минута и биће емитована на јесен 2017. године на ХРТ-у и РТС-у.

"Ово је прва таква сарадња након рата. Мислим да и једна и друга страна очекују добар производ. Наравно да ћемо сарађивати и даље као два велика јавна сервиса", истакла је руководилац Радне јединице Продукцијски одјели Јасмина Божиновски Живаљ.

Она је додала да су велики пројекти скупи за сваки јавни сервис.

"У оном тренутку кад удружимо снаге, мислим да можемо пуно боље и квалитетније произвести и радити. Ја се надам да је почетак рада на овој серији заправо велики залог за будућност у сарадњи наша два сервиса", оцијенила је она за Тањуг.

Главни и одговорни уредник Културно умјетничког програма РТС Небојша Брадић оцјенио је да је серија о Тину Ујевићу један од важних пројеката који РТС има у наредном периоду.

"Добар мотив је и сарадња са ХРТ који ће дати основу тог пројекта. Београдска епизода живота Тина Ујевића је свакако нешто што занима и публику овде у Србији колико и у Хрватској, али и све оне које ће дело Тина Ујевића поново привући ка новом читању", примјетио је он.

Брадић је нагалсио да је пројекат важан и зато што охрабрује и неке друге пројекте културног наслијеђа било да се ради о личности или о епохи, "о месту о којем говоримо или времену којег се сећамо, да га на неки начин креативно оживљавамо и упућујемо ка публици".

Серија расвјетљава лик Тина Ујевића као пјесника али и као политичког активисту у младости који је био присталица југословенског уједињења. Освијетљава се његов бунтовнички и боемски дух.

"Ријеч је о контрадикторној личности. С једне стране нека врста духовног аскете, присталица оријенталне филозофије. С друге стране боем, у неким фазама и алкохоличар. Надам да ће се на неки начин приближити савременом гледаоцу", истиче редитељ Давор Жмегач.

Тин Ујевић, својеврсни номад, живио је, сем у родном Вртгорцу, и у Имотском, Макарској, Сплиту, Загребу, Београду, Паризу, Сарајеву.

Лик младог Ујевића тумачиће Игор Ковач, старог Милан Плештина, док ће наратор бити Мислав Чавајда.

Извор: НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

борац

29.01.2016 17:08

Ни једну ни другу не гледам у мојој куци

ОДГОВОРИТЕ
Name

а

29.01.2016 18:47

Ста гледас?

Name

Анте

30.01.2016 11:19

Ста је опет Југославија ја одо у Дубаји мало се окупат.

ОДГОВОРИТЕ