RTS i HRT - saradnja nakon 25 godina

Prvi zajednički projekat HRT-a i RTS-a, poslije prošlogodišnjeg potpisivanja protokola o saradnji, je dokumentarno-igrana serija o pjesniku Tinu Ujeviću (1891-1955), saopštio je RTS.

Srbija 29.01.2016 | 17:40
RTS i HRT - saradnja nakon 25 godina

Snimanje serije otpočelo je u Hrvatskoj prošle godine, a u Beogradu, gdje je Tin Ujević proveo skoro 10 godina, biće snimano u maju.

Snimaće se u Skadarliji, na Dunavu, na Tašmajdanu... Serija će imati četiri epizode po 55 minuta i biće emitovana na jesen 2017. godine na HRT-u i RTS-u.

"Ovo je prva takva saradnja nakon rata. Mislim da i jedna i druga strana očekuju dobar proizvod. Naravno da ćemo sarađivati i dalje kao dva velika javna servisa", istakla je rukovodilac Radne jedinice Produkcijski odjeli Jasmina Božinovski Živalj.

Ona je dodala da su veliki projekti skupi za svaki javni servis.

"U onom trenutku kad udružimo snage, mislim da možemo puno bolje i kvalitetnije proizvesti i raditi. Ja se nadam da je početak rada na ovoj seriji zapravo veliki zalog za budućnost u saradnji naša dva servisa", ocijenila je ona za Tanjug.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno umjetničkog programa RTS Nebojša Bradić ocjenio je da je serija o Tinu Ujeviću jedan od važnih projekata koji RTS ima u narednom periodu.

"Dobar motiv je i saradnja sa HRT koji će dati osnovu tog projekta. Beogradska epizoda života Tina Ujevića je svakako nešto što zanima i publiku ovde u Srbiji koliko i u Hrvatskoj, ali i sve one koje će delo Tina Ujevića ponovo privući ka novom čitanju", primjetio je on.

Bradić je nagalsio da je projekat važan i zato što ohrabruje i neke druge projekte kulturnog naslijeđa bilo da se radi o ličnosti ili o epohi, "o mestu o kojem govorimo ili vremenu kojeg se sećamo, da ga na neki način kreativno oživljavamo i upućujemo ka publici".

Serija rasvjetljava lik Tina Ujevića kao pjesnika ali i kao političkog aktivistu u mladosti koji je bio pristalica jugoslovenskog ujedinjenja. Osvijetljava se njegov buntovnički i boemski duh.

"Riječ je o kontradiktornoj ličnosti. S jedne strane neka vrsta duhovnog askete, pristalica orijentalne filozofije. S druge strane boem, u nekim fazama i alkoholičar. Nadam da će se na neki način približiti savremenom gledaocu", ističe reditelj Davor Žmegač.

Tin Ujević, svojevrsni nomad, živio je, sem u rodnom Vrtgorcu, i u Imotskom, Makarskoj, Splitu, Zagrebu, Beogradu, Parizu, Sarajevu.

Lik mladog Ujevića tumačiće Igor Kovač, starog Milan Pleština, dok će narator biti Mislav Čavajda.

Izvor: NN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

borac

29.01.2016 18:08

Ni jednu ni drugu ne gledam u mojoj kuci

ODGOVORITE
Name

a

29.01.2016 19:47

Sta gledas?

Name

Ante

30.01.2016 12:19

Sta je opet Jugoslavija ja odo u Dubaji malo se okupat.

ODGOVORITE