Хрватска ће подржати БиХ на путу према ЕУ

Министар спољних послова Хрватске Миро Ковач у прву званичну посјету након именовања дошао је у БиХ што је, према оцјени министра спољних послова у Савјету министара БиХ Игора Црнатка, снажна порука подршке БиХ и њеном европском путу.

Босна и Херцеговина 29.01.2016 | 22:58
Хрватска ће подржати БиХ на путу према ЕУ

Црнадак је истакао да је његов хрватски колега јасно ставио до знања да је Хрватска заинтересована за побољшање сарадње са сусједним земљама, а да ће у БиХ подржати све оно што је договор три народа и два ентитета.

"БиХ ће 15. фебруара предати захтјев за статус земље кандидата за чланство у Европској унији, изјавио је Црнадак након састанка са шефом хрватске дипломатије и најавио да ће након предаје захтјева БиХ и Хрватска у Загребу потписати Споразум о европском партнерству, како би БиХ могла искористити искуства Хрватске на европском путу.

Новинаре из Хрватске занимало је да ли ће се нова хрватска Влада укључити у евентуално покретање питања уставног
преуређења БиХ. Ковач је истакао да његова земља има обавезу према Хрватима из БиХ, али и према свим осталим народима.

"Желимо да Хрвати у БиХ буду задовољни и равноправни, те да у политичком дијалогу са Бошњацима и Хрватима нађу рјешење. Врло је важно да БиХ буде еманципована држава",каже Ковач.

На питања новинара да ли специјалне везе Републике Српске и Србије могу бити препрека на европском путу БиХ, министар Црнадак је одговорио да ће тај споразум наставити да се примјењује.

"Нема разлога да то неко доживи као опасност за процесе у БиХ. Треба имати у види изузетно позитивне и конструктивне поруке које долазе из Београда, посебно од премијера Вучича", истакао је Црнадак и додао да је подршка коју Србија даје БиХ на европском путу изузетно важна, као и подршка коју Србија пружа Републицу Српској у оквиру "Дејтонског споразума".

Министри Црнадак и Ковач разговарали су и о економској сарадњи двије земље, те закључили да је ситуација на том пољу задовољавајућа, али да треба радити на јачању економских веза и повећању трговинске размјене.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

29.01.2016 15:50

Благо нама???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоце хоце

29.01.2016 15:57

Као сто је подрзала за Млеко, те на би БиХ ноз у ледја и прца како они хоце да сацувају Европску унију од лосег млека. Тако це подрзат БиХ ка Европи. Теско да они зеле неком добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар

29.01.2016 16:09

Нецу у ЕУ! Пита ли ико народ иста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

30.01.2016 01:02

Хрватска це блокират Србију,иди тамо.

Name

Анте

29.01.2016 16:54

Састали се Американац Француз и Црногорац казе амер ми се попнемо на кип слободе и викнемо слобода 3 дана одјекује ехо америком сллооббоодда.А Француз се попне на ајфелов торањ и викне љубав 1о дана одјекује ехо љубав. А црногорац се попне на ловцен и викне зивио рад мјесец дана одјекује ехо Црном Гором једи го*на Радоване. Бице јос....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Александар

29.01.2016 18:21

Ако нећеш у ЕУ у Србију и они ваљда неће

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

29.01.2016 18:40

@Анте Анте пењо се ти на канте,

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

30.01.2016 14:26

Па мозда хоце поново да отворе Јасеновац, и тамо да нас гурају

ОДГОВОРИТЕ