Hrvatska će podržati BiH na putu prema EU

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač u prvu zvaničnu posjetu nakon imenovanja došao je u BiH što je, prema ocjeni ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Igora Crnatka, snažna poruka podrške BiH i njenom evropskom putu.

Bosna i Hercegovina 29.01.2016 | 22:58
Hrvatska će podržati BiH na putu prema EU

Crnadak je istakao da je njegov hrvatski kolega jasno stavio do znanja da je Hrvatska zainteresovana za poboljšanje saradnje sa susjednim zemljama, a da će u BiH podržati sve ono što je dogovor tri naroda i dva entiteta.

"BiH će 15. februara predati zahtjev za status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je Crnadak nakon sastanka sa šefom hrvatske diplomatije i najavio da će nakon predaje zahtjeva BiH i Hrvatska u Zagrebu potpisati Sporazum o evropskom partnerstvu, kako bi BiH mogla iskoristiti iskustva Hrvatske na evropskom putu.

Novinare iz Hrvatske zanimalo je da li će se nova hrvatska Vlada uključiti u eventualno pokretanje pitanja ustavnog
preuređenja BiH. Kovač je istakao da njegova zemlja ima obavezu prema Hrvatima iz BiH, ali i prema svim ostalim narodima.

"Želimo da Hrvati u BiH budu zadovoljni i ravnopravni, te da u političkom dijalogu sa Bošnjacima i Hrvatima nađu rješenje. Vrlo je važno da BiH bude emancipovana država",kaže Kovač.

Na pitanja novinara da li specijalne veze Republike Srpske i Srbije mogu biti prepreka na evropskom putu BiH, ministar Crnadak je odgovorio da će taj sporazum nastaviti da se primjenjuje.

"Nema razloga da to neko doživi kao opasnost za procese u BiH. Treba imati u vidi izuzetno pozitivne i konstruktivne poruke koje dolaze iz Beograda, posebno od premijera Vučiča", istakao je Crnadak i dodao da je podrška koju Srbija daje BiH na evropskom putu izuzetno važna, kao i podrška koju Srbija pruža Republicu Srpskoj u okviru "Dejtonskog sporazuma".

Ministri Crnadak i Kovač razgovarali su i o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, te zaključili da je situacija na tom polju zadovoljavajuća, ali da treba raditi na jačanju ekonomskih veza i povećanju trgovinske razmjene.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

29.01.2016 15:50

Blago nama???

ODGOVORITE
Name

Hoce hoce

29.01.2016 15:57

Kao sto je podrzala za Mleko, te na bi BiH noz u ledja i prca kako oni hoce da sacuvaju Evropsku uniju od loseg mleka. Tako ce podrzat BiH ka Evropi. Tesko da oni zele nekom dobro.

ODGOVORITE
Name

Aleksandar

29.01.2016 16:09

Necu u EU! Pita li iko narod ista?

ODGOVORITE
Name

zero

30.01.2016 01:02

Hrvatska ce blokirat Srbiju,idi tamo.

Name

Ante

29.01.2016 16:54

Sastali se Amerikanac Francuz i Crnogorac kaze amer mi se popnemo na kip slobode i viknemo sloboda 3 dana odjekuje eho amerikom slloobboodda.A Francuz se popne na ajfelov toranj i vikne ljubav 1o dana odjekuje eho ljubav. A crnogorac se popne na lovcen i vikne zivio rad mjesec dana odjekuje eho Crnom Gorom jedi go*na Radovane. Bice jos....

ODGOVORITE
Name

Re Aleksandar

29.01.2016 18:21

Ako nećeš u EU u Srbiju i oni valjda neće

ODGOVORITE
Name

zumba

29.01.2016 18:40

@Ante Ante penjo se ti na kante,

ODGOVORITE
Name

virus

30.01.2016 14:26

Pa mozda hoce ponovo da otvore Jasenovac, i tamo da nas guraju

ODGOVORITE