АО: Раонић није издржао, Мари у петом финалу!

Британски тенисер Енди Мари пласирао се у финале Аустралијан Опена победом над Канађанином Милошем Раонићем после преокрета у пет сетова.

Тенис 29.01.2016 | 16:00
АО: Раонић није издржао, Мари у петом финалу!

Мари је до тријумфа дошао са 4:6, 7:5, 6:7 (4:7), 6:4, 6:2, после нешто више од четири сата игре.

Други тенисер света је тако по пети пут стигао до финала на првом Грен слему сезоне, а ривал ће му бити Новак Ђоковић, који је дан раније победио Роџера Федерера из Швајцарске у четири сета.

Раонић и Мари нису одиграли много занимљив меч, који су детаљи одлучили. После три сета све је било на Раонићевој страни, међутим, баш тада је Мари заиграо одлучније, а у петом сету је било јасно да Канађанина мучи повреда препоне. Упркос томе, држао се у мечу до последњег поена и борио се, али је Мари на крају изборио прилику да се бори за своју трећу Грен слем титулу.

Од почетка сусрета Раонић је био тај који је контролисао резултат, направио је брејк већ у првом сету и потом одржавао предност. Мари је имао своје шансе, али их није искористио, а Канађанин је контролисао своју надмоћ на првом сервису, пошто је имао преко 80 одсто убаченог. Раонић је тако у десетом гему сервирао за сет, а ас ударцем је искористио другу сет лопту, и то пошто је претходно судија просудио да је био аут, да би Раонић тражио челенџ који је био оправдан.

У другом сету, Мари је узвратио ударац. Виђена је велика борба двојице тенисера у којој је било јасно да се Британац не предаје. Играо је нешто агресивније него у првом сету, што му се исплатило, па је полако стварао шансе да угрози Раонића. Играло се гем за гем све до самог финиша сета, када је Канађанин изгубио концентрацију коју је његов ривал искористио. После освојеног сервис гема за 6:5, Мари је притискао Раонића и успео да избори сет лопту, коју је искористио и изједначио на 1:1 у сетовима са 7:5.

Трећи сет донео је највећу борбу на мечу, а током 12 гемова виђена је само једна брејк прилика, а пропустио ју је Раонић. Тако је сет ушао у тај-брејк, у којем је Раонић диктирао ритам, у неколико наврата је сјајно гађао линију, а до две сет лопте је стигао када је Мари погодио мрежу. Канадском тенисеру није било потребно много да дође на корак до финала, пошто је ас ударцем матирао Британца за 7:4 у тај-брејку.

Мари у седмом гему четвртог сета одузима сервис Раонићу. Имао је предност у наредном, када је требало да потврди брејк, али канадски тенисер преокреће и стиже до шансе за рибрејк. Британцу није ишао први сервис, али спасава прву брејк шансу ривала. После доста муке и гема који је трајао осам минута, Мари стиже до 5:3. У наставку сет лопта за другог тенисера света, Раонић осваја два узастопна поена и прелази у вођство, а после сјајног сервиса остаје у сету. Налет Канађанина настављен је у наредном гему, али Мари узвраћа и још једном има прилику да меч уведе у пети сет. Овога пута је био успешан и поравнава на 2:2 са 6:4.

У истом ритму, Британац је наставио у одлучујућем сету и одмах направио брејк, искористивши Раонићеве проблеме са повредом. Врло брзо је потврдио тај брејк сигурним сервис гемом, а потом је поново припретио канадском тенисеру и опет му одузео брејк. Раонић је тек у петом гему успео да прекине низ свог ривала, наставило се сигурним гемовима обојице, а Мари је искористио прву меч лопту после четири сата игре.

Коментари / 0

Оставите коментар