AO: Raonić nije izdržao, Mari u petom finalu!

Britanski teniser Endi Mari plasirao se u finale Australijan Opena pobedom nad Kanađaninom Milošem Raonićem posle preokreta u pet setova.

Tenis 29.01.2016 | 16:00
AO: Raonić nije izdržao, Mari u petom finalu!

Mari je do trijumfa došao sa 4:6, 7:5, 6:7 (4:7), 6:4, 6:2, posle nešto više od četiri sata igre.

Drugi teniser sveta je tako po peti put stigao do finala na prvom Gren slemu sezone, a rival će mu biti Novak Đoković, koji je dan ranije pobedio Rodžera Federera iz Švajcarske u četiri seta.

Raonić i Mari nisu odigrali mnogo zanimljiv meč, koji su detalji odlučili. Posle tri seta sve je bilo na Raonićevoj strani, međutim, baš tada je Mari zaigrao odlučnije, a u petom setu je bilo jasno da Kanađanina muči povreda prepone. Uprkos tome, držao se u meču do poslednjeg poena i borio se, ali je Mari na kraju izborio priliku da se bori za svoju treću Gren slem titulu.

Od početka susreta Raonić je bio taj koji je kontrolisao rezultat, napravio je brejk već u prvom setu i potom održavao prednost. Mari je imao svoje šanse, ali ih nije iskoristio, a Kanađanin je kontrolisao svoju nadmoć na prvom servisu, pošto je imao preko 80 odsto ubačenog. Raonić je tako u desetom gemu servirao za set, a as udarcem je iskoristio drugu set loptu, i to pošto je prethodno sudija prosudio da je bio aut, da bi Raonić tražio čelendž koji je bio opravdan.

U drugom setu, Mari je uzvratio udarac. Viđena je velika borba dvojice tenisera u kojoj je bilo jasno da se Britanac ne predaje. Igrao je nešto agresivnije nego u prvom setu, što mu se isplatilo, pa je polako stvarao šanse da ugrozi Raonića. Igralo se gem za gem sve do samog finiša seta, kada je Kanađanin izgubio koncentraciju koju je njegov rival iskoristio. Posle osvojenog servis gema za 6:5, Mari je pritiskao Raonića i uspeo da izbori set loptu, koju je iskoristio i izjednačio na 1:1 u setovima sa 7:5.

Treći set doneo je najveću borbu na meču, a tokom 12 gemova viđena je samo jedna brejk prilika, a propustio ju je Raonić. Tako je set ušao u taj-brejk, u kojem je Raonić diktirao ritam, u nekoliko navrata je sjajno gađao liniju, a do dve set lopte je stigao kada je Mari pogodio mrežu. Kanadskom teniseru nije bilo potrebno mnogo da dođe na korak do finala, pošto je as udarcem matirao Britanca za 7:4 u taj-brejku.

Mari u sedmom gemu četvrtog seta oduzima servis Raoniću. Imao je prednost u narednom, kada je trebalo da potvrdi brejk, ali kanadski teniser preokreće i stiže do šanse za ribrejk. Britancu nije išao prvi servis, ali spasava prvu brejk šansu rivala. Posle dosta muke i gema koji je trajao osam minuta, Mari stiže do 5:3. U nastavku set lopta za drugog tenisera sveta, Raonić osvaja dva uzastopna poena i prelazi u vođstvo, a posle sjajnog servisa ostaje u setu. Nalet Kanađanina nastavljen je u narednom gemu, ali Mari uzvraća i još jednom ima priliku da meč uvede u peti set. Ovoga puta je bio uspešan i poravnava na 2:2 sa 6:4.

U istom ritmu, Britanac je nastavio u odlučujućem setu i odmah napravio brejk, iskoristivši Raonićeve probleme sa povredom. Vrlo brzo je potvrdio taj brejk sigurnim servis gemom, a potom je ponovo pripretio kanadskom teniseru i opet mu oduzeo brejk. Raonić je tek u petom gemu uspeo da prekine niz svog rivala, nastavilo se sigurnim gemovima obojice, a Mari je iskoristio prvu meč loptu posle četiri sata igre.

Komentari / 0

Ostavite komentar