Екстремистичка група вехабија у Сурчину

Безбједносне службе Србије евидентирале су у београдском насељу Сурчин групу вехабија за коју сумњају да би могла да буде екстремистичка, а неки од њих одлазе и у Маочу у БиХ.

Србија 29.01.2016 | 22:52
Екстремистичка група вехабија у Сурчину

Ову групу предводе двојица браће Јетис и Насер С. а у групи је, према посљедњим информацијама, десетак вехабија, од којих већина ради и борави у Њемачкој, али сваки слободан тренутак користе да дођу у Србију и шире своје учење, пишу "Вечерње новости".

Лист наводи да они имају контакте и са новопазарском "Фурканом", која, према једној верзији, важи за испоставу вехабијске колоније из Горње Маоче, а према другој, да је подређена двојици Албанаца са Косова и Метохије.

Према изворима листа, у једној од њихових кућа у Сурчину обављају и клањање, а ријеч је о објекту који су претворили у месџид, док еврима који долазе из западне Европе покушавају да врбују нове сљедбенике, махом Роме.

Службе безбједности су до сада у Београду евидентирале више од 200 вехабија, од којих највећи број живи и клања у насељима Ледине и Земун, а у главном је ријеч о избјеглицама са Косова и Метохије, које су повезане са месџидима у Призрену, Бујановцу и Грачаници.

Лист наводи да у цијелој Србији има око 500 поборника вехабизма, од којих је најмање искрених посвећеника, док се велики број њих само карактеристично облачи /краће пантолоне, дуга брада/.

Међу домаћим вехабијама један број је озбиљно огрезао у криминал и укључен је у илегално пребацивање миграната, трговину дрогом и регрутовање бораца за Сирију.

Ово је за "Новости" недавно потврдио и један београдски селефија, који каже да, осим у Новом Пазару, Сјеници, Тутину и Београду, све више вехабија има у Новом Саду, Лозници и широм Шумадије.

Лист напомиње да београдске вехабије годинама, према процјени безбједносних служби, предводи Горан Павловић, звани Абдулах, који је посљедњи пут лоциран у Сирији и који је живио у Горњој Маочи.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Дубаји

29.01.2016 10:35

Прво помислих Северина се скроз замотала. Засто вас ово узнемирава, а не да је Србија откупљена од браце тих вехабија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дубаји

29.01.2016 11:32

Судеци по твом коментару на Блиском Истоку сви Арапи су вехабије и браца. Засто толико гину и убијају се измедју себе управо на том Блиском Истоку.

Name

Фадил

29.01.2016 11:33

Хапшење! Шта чекате ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦХ

29.01.2016 12:04

Вуцицу ста цекас?

Name

Име говори све

29.01.2016 11:40

Горан Павловић звани Абдулах .

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

29.01.2016 13:06

А који ти је Тај.

Name

Мд

29.01.2016 12:15

Кад чујеш како Вучиц прича Србија јака оваква онаква а шиптари и вехабије организују се како хоће и раде ста хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

29.01.2016 12:31

Вехабије огрезле у криминалу,дилују дрогу,илегално превозе мигранте,врбују нове присталице!!!???Умјесто да се несто предузме,Србија их пуста да врсљају како они хоце,пазите да вам после небуде касно.

ОДГОВОРИТЕ