Ekstremistička grupa vehabija u Surčinu

Bezbjednosne službe Srbije evidentirale su u beogradskom naselju Surčin grupu vehabija za koju sumnjaju da bi mogla da bude ekstremistička, a neki od njih odlaze i u Maoču u BiH.

Srbija 29.01.2016 | 22:52
Ekstremistička grupa vehabija u Surčinu

Ovu grupu predvode dvojica braće Jetis i Naser S. a u grupi je, prema posljednjim informacijama, desetak vehabija, od kojih većina radi i boravi u Njemačkoj, ali svaki slobodan trenutak koriste da dođu u Srbiju i šire svoje učenje, pišu "Večernje novosti".

List navodi da oni imaju kontakte i sa novopazarskom "Furkanom", koja, prema jednoj verziji, važi za ispostavu vehabijske kolonije iz Gornje Maoče, a prema drugoj, da je podređena dvojici Albanaca sa Kosova i Metohije.

Prema izvorima lista, u jednoj od njihovih kuća u Surčinu obavljaju i klanjanje, a riječ je o objektu koji su pretvorili u mesdžid, dok evrima koji dolaze iz zapadne Evrope pokušavaju da vrbuju nove sljedbenike, mahom Rome.

Službe bezbjednosti su do sada u Beogradu evidentirale više od 200 vehabija, od kojih najveći broj živi i klanja u naseljima Ledine i Zemun, a u glavnom je riječ o izbjeglicama sa Kosova i Metohije, koje su povezane sa mesdžidima u Prizrenu, Bujanovcu i Gračanici.

List navodi da u cijeloj Srbiji ima oko 500 pobornika vehabizma, od kojih je najmanje iskrenih posvećenika, dok se veliki broj njih samo karakteristično oblači /kraće pantolone, duga brada/.

Među domaćim vehabijama jedan broj je ozbiljno ogrezao u kriminal i uključen je u ilegalno prebacivanje migranata, trgovinu drogom i regrutovanje boraca za Siriju.

Ovo je za "Novosti" nedavno potvrdio i jedan beogradski selefija, koji kaže da, osim u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Beogradu, sve više vehabija ima u Novom Sadu, Loznici i širom Šumadije.

List napominje da beogradske vehabije godinama, prema procjeni bezbjednosnih službi, predvodi Goran Pavlović, zvani Abdulah, koji je posljednji put lociran u Siriji i koji je živio u Gornjoj Maoči.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dubaji

29.01.2016 10:35

Prvo pomislih Severina se skroz zamotala. Zasto vas ovo uznemirava, a ne da je Srbija otkupljena od brace tih vehabija.

ODGOVORITE
Name

re Dubaji

29.01.2016 11:32

Sudeci po tvom komentaru na Bliskom Istoku svi Arapi su vehabije i braca. Zasto toliko ginu i ubijaju se izmedju sebe upravo na tom Bliskom Istoku.

Name

Fadil

29.01.2016 11:33

Hapšenje! Šta čekate ?

ODGOVORITE
Name

CH

29.01.2016 12:04

Vucicu sta cekas?

Name

Ime govori sve

29.01.2016 11:40

Goran Pavlović zvani Abdulah .

ODGOVORITE
Name

brzi

29.01.2016 13:06

A koji ti je Taj.

Name

Md

29.01.2016 12:15

Kad čuješ kako Vučic priča Srbija jaka ovakva onakva a šiptari i vehabije organizuju se kako hoće i rade sta hoce

ODGOVORITE
Name

MD

29.01.2016 12:31

Vehabije ogrezle u kriminalu,diluju drogu,ilegalno prevoze migrante,vrbuju nove pristalice!!!???Umjesto da se nesto preduzme,Srbija ih pusta da vrsljaju kako oni hoce,pazite da vam posle nebude kasno.

ODGOVORITE