СЗО хитно засједа због вируса "зика"

Свјетска здравствена организација (СЗО) најавила је да ће у понедјељак сазвати хитни састанак како би одлучили да ли због ширења опаког вируса зика, треба прогласити ванредно стање.

Свијет 29.01.2016 | 08:13
СЗО хитно засједа због вируса "зика"

Током ванредног састанка у Женеви, генерални директор СЗО Маргарет Чен казала је да се вирус, за који се сумња да узрокује микроцефалију, односно урођене мане код новорођенчади, шири великом брзином.

Чен је казала да још увијек није у потпуности доказано да се све већи број обољених од микроцефалије у Бразилу може повезати са зиком. Ријеч је, наиме, о ријетком неуролошком стању код којег је дјетету глава знатно мања него код његових вршњака.

У Бразилу је нормално да се годишње појави око 200 случајева заражених зика вирусом, али је од октобра прошле године забиљежено чак 4.000 пријављених случајева новорођенчади са микроцефалијом.

Вирус зика се први пут појавио 1947. године и деценијама је изазивао блажи облик обољења. Међутим, Чен истиче да је "данас ситуација драстично другачија."

"Могућа повезаност, на коју се тек однедавно сумња, промијенила је профил ризика вируса зика од благог обољења на оно забрињавајућих размјера", казала је она.

Амерички научници позвали су Свјетску здравствену организацију (СЗО) да подузме хитне мјере за борбу против ширења опаког вируса зика и да не понови грешке учињене током недавне борбе против епидемије вируса еболе.

Професори америчког Универзитета Џорџтаун Дениел Луси и Ларенс Гостин у заједничкој колумни објављеној у научном часопису "Јоурнал оф тхе Америцан Медицал Ассоциатион" упозоравају да је ризик ширења вируса зика глобалног карактера.

"Мора се хитно оформити вијеће експерата које ће извјештавати руководство СЗО-а о потребним условима за проглашавање ванредног стања у вези са здрављем људи. Процес формирања таквог вијећа би побудио међународни интерес за то питање", поручили су аутори колумне.

Према подацима америчког Центра за контролу болести, вирус зика је присутан у 20 земаља, углавном у Средњој и Јужној Америци, а први случај забиљежен и у Европи.

Аргентина је потврдила први случај вируса "зика" код једне колумбијске држављанке у Буенос Ајресу, рекла су данас два извора Министарства здравља.

"Потврђен је вирус `зика`", рекао је неименовани званичник, додајући да је жена недавно посјетила Колумбију.

У Буенос Ајресу и густо насељеним предграђима радници запрашују паркове у покушају да искоријене врсту комараца (Аедес аегyпти), која преноси вирус "зика", као и денга и жуту грозницу.

Свјетска здравствена организација саопштила је данас да се вирус "зика" "експлозивно шири" и да би њиме могло бити заражено од три до четири милиона људи у Сјеверној, Централној и Јужној Америци, укључујући 1,5 милиона људи у Бразилу.

Број америчких становника заражених вирусом "зика" попео се на 31, рекли су здравствени званичници. Вјерује се да су сви они заражени током посјета Карибима или Латинској Америци.

Званичници наводе да 31 једна особа која је заражена живи у 11 америчких држава и у Вашингтону. На америчкој територији Порторико, заражено је 19 лица, а на Дјевичанским острвима једна, наводи АП.

Из Бијеле куће данас је саопштено да су амерички званичници који се баве овом проблематиком највише забринути због могућих посљедица вируса на труднице или жене које планирају трудноћу.

Портпарол Бијеле куће Џош Ернест рекао је данас новинарима да је одговор државе на вирус у складу са актуелном ситуацијом, преноси Ројтерс.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ја

29.01.2016 07:16

Цему састанак кад СЗО зна све о њему! Па они су га и креирали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

е, вријеме је

29.01.2016 12:00

Од вируса , зике' неце бити Америке.

Name

Др Миггyy

01.02.2016 21:35

Ово нас подсећа на велики талас пандемијског грипа, мислим даје било 2009. године, када се СЗО дигла изнад ноге, а такође то су урадили и наши епидемиолози на челу са Предрагом Коном и министром. Тада је наручена велика количина вакцине за вакцинацију становништва, мимо ”Торлака”. Десило се да је тада народ био паметнији није се вакцинисао, за разлику од Б. Тадића, а поменута господа халапливи на паре мазнули су нешто пара, а највећа количина вакцине је уништена. Нико није за сва та недела одговарао. Ово сада застрашивање од вируса зика подсећа на тадашње злоупотребљене пандемије, прво дигне глас СЗО, затим ће наши задужени за здравље народа прогласити глобална ванредна ситуација због вируса зика. Ту ће бити трљање руку. Ваше је да им здушно верујете!? Могућа је и усклађена акција за вештачко смањење становништва по налогу “Комитета 300”.

ОДГОВОРИТЕ