Интервју - Човић: "А" лиценца - наша жеља! За сада толико...

"Мислим да се ствари померају позитивно", поручио је председник Звезде, упитан за закључке састанка у Барселони.

Кошарка 29.01.2016 | 22:45
Интервју - Човић: "А" лиценца - наша жеља! За сада толико...

Да ли ће Звезда следеће сезоне играти Евролигу, без обзира на учинак у АБА лиги овог пролећа?

Да ли је шампион Србије и АБА лиге у Барселони договорио "А" лиценцу или бар добио наговештај да ће и наредне три године сигурно играти уз 15 најбољих тимова Европе?

Са састанка евролигаша и учесника Еврокупа издато је у уторак саопштење, у којем су наведена општа места о развоју такмичења, размени ставова и изношењу нових идеја о томе како би такмичење могло да изгледа.

Дан касније, у среду, директор Звезде Давор Ристовић задржан је у Барселони на још једном састанку са представницима Евролиге, после којег није било нових конкретних информација.

Председник Звезде Небојша Човић посетио је екипу Дејана Радоњића у четвртак на тренингу, вече уочи дуела против Локомотиве Кубањ (петак, 20.00), и пристао да у хали "Пионир" пружи новинарима одговоре на најактуелнија питања.

"Чим не изађу у јавност детаљи са тих састанака, значи да немамо још чисту и јасну ситуацију. Наши људи, из Звезде, комплетно су укључени и прате ситуацију, као што су и људи из АБА лиге укључени у две радне групе које су у вези са ФИБА. Једна је у економском делу, а друга у спортском, где су Новосел и Чабаркапа", почео је Човић, па се вратио састанку у Шпанији.

"Мислим да се ствари померају позитивно. Није добро да журимо, нити да имамо ни песимистички, ни оптимистички став. Чини ми се да ће ствари бити много јасније тек у априлу, а можда и у мају месецу".

Према Човићевим речима, план Звезде је да се добије највише што се може добити.

"План је да играмо у најквалитетнијем могућем такмичењу. Наравно, водећи рачуна и уважавајући интересе националне, репрезентативне кошарке, али водећи рачуна и о клубу. Мислим да се сад већ отворио простор да можемо да задовољимо и једну и другу страну. При томе, морате да показујете сваки дан на терену да такво размишљање заслужујете, а то радите тако што бележите што бољи могући резултат и у Евролиги и у АБА лиги и наравно у Купу и у домаћем такмичењу".

На конкретно питање - да ли би Звезда могла да добије "А" лиценцу за следећу сезону, председник црвено-белих рекао је:

"То је жеља. Видећемо да ли је реална. И жао ми је што не могу ништа даље да вам кажем. То је велика жеља, а видећемо да ли ћемо доћи до тога да жеља постане реалност. Мислим да Звезда, са својим капацитетима у смислу града, хале, инфраструктуре града, броја навијача, гледљивости или ТВ права, потпуно стоји у рангу свих великих имена и брендова у Европи. Тако да, по том питању, не видим да имамо баш великог конкурента у овој ситуацији".

"СРПСКИ КЛУБОВИ ЈЕДИНСТВЕНИ, ПРОШЛА СУ ВРЕМЕНА ПОДЕЛА"

У склопу великих промена у европској клупској кошарци, јасно је да ће ФИБА и Евролига ићи својим путем. Да ли је став српских клубова јединствен у овом, важном периоду?

"Ми за сада имамо потпуно јединствен став. И оно што можда није било претходних година присустно у српској присутно, сада је, у овој сезони, врло јасно изражено. Постоји добра сарадња клубова и заједничко заступање ставова са савезом и Кошаркашком лигом Србије. Треба добро анализирати ситуацију, јер мислим да је ова година, 2016, година у којој ћемо имати велику раскрсницу када је европска кошарка у питању. "Наша национална кошарка, клупска и репрезентативна, требало би да на тој раскрсници скрене у правом смеру".

"За сада, све то функционише потпуно јединствено и не видим ниједан једини разлог да не наставимо тим путем. Мислим да Србија има добар потенцијал, добру позицију, како са репрезентативном, тако и са клупском кошарком".

Каква би била реакција на ФИБА ултиматум?

"Мислим да би сваки приступ, у којем би било која страна - ФИБА или Евролига - играла на карту ултиматума, био кратког даха. Нису ово више времена у којима можете да правите ултиматум. На крају крајева, зашто би клубови испаштали око нечега што се нису договорили Евролига и ФИБА. Да подсетим, Евролига није ништа продала ФИБА-и, већ је ФИБА давне 2004. продала нешто Евролиги. Како, зашто, да ли је то било добро или не - то више није питање. То се догодило и то је сада иза нас. Сада на силу утеривати некога у било који концепт било би потпуно бесмислено и сигурно неће проћи. А и по законима Европске уније је врло спорно"

"ПАРТИЗАН ОДЛИЧНО РЕАГОВАО"

На питање да ли би клубови из Србије могли да следеће сезоне играју у такмичењима и под окриљем ФИБА и под окриљем Евролиге, Човић је констатовао да постоји јединствени став. Уз ограду...

"Али, то јединство не искључује и такву могућност, ако се будемо добро извукли. Према томе, ако нам то буде одговарало и ако заједно са Савезом направимо такву стратегију - не искључујем ни ту могућност. Очигледно је да европска кошарка на неки начин иде путем одређене поделе. У смислу постојања Евролиге и кошаркашке Лиге шампиона. Није мој посао и није посао клубова, ни националних федерација, већ је посао ФИБА да покуша да направи договор. И даље мислим да би био велики успех да направе договор. Али, има све мање времена за то. Ако не успеју - свако ће изабрати шта му највише одговара"

Председник Звезде осврнуо се на том месту на трач објављен у среду, према којем је Партизан већ пристао да следеће сезоне игра ФИБА Лигу шампиона, што је клуб из Хумске брзо демантовао. 

"У сваком случају, покушаћемо да се не свађамо око тога. Ви сте у среду имали један спин, убачен у вези са Партизаном и сјајно је што је Партизан одмах то демантовао. То ме подсећа на нека времена која су иза нас, у којима је функционисао принцип да нас завадиш, па се јако лепо забављаш. И дуги низ година се многи забављају тиме што нас завађају и не само у кошарци. По томе смо препознатљиви, а постоји и она наша пословица".

Ипак, у данима када ФИБА прави договоре са бројним савезима о "слању" клубова у такмичења под њеним окриљем, јасно је наговештено да би следеће године у Европи могла да функционишу четири такмичења - Евролига, Еврокуп, ФИБА Лига шампиона и ФИБА Европа куп.

Упитан како види европску клупску кошарку од јесени, Човић је рекао:

"Постоји више концепција. Једна концепција је Лига шампиона у оквиру ФИБА, са њиховим Еврокупом. Паралелно с тим, Евролига, са Еврокупом. Можда ћемо имати Евролигу са ФИБА Лигом шампиона и јединственим Еврокупом. А, било би добро и то понављам, да се све сублимира, договори и да се направи концепт који би био економски сјајан и који би био нешто што личи на фудбал. То било нешто што личи на Лигу шампиона"

"По питању нечега што личи на НБА, можда ја грешим, а можда бих и волео да Европа буде јединствена држава, али чисто сумњам у то. НБА функционише у јединственој држави. То је нешто што би личило на НБА и имало 'чисту' форму. Не кажем да је немогуће у Европе, можда са тим треба почети. Опредељења клубова који су са јаким брендовима, који су финансијски јаки и који имају 11 'А лиценци' иду ка томе. Уопште нисам забринут и не мислим да се Црвена звезда у свему томе понаша инфериорно. Она има простор да буде у том систему", подвукао је Човић.

Коментари / 0

Оставите коментар