Усвојена резолуција повољна по Србију

Парламентарна скупштина Савјета Европе вечерас је усвојила резолуцију о стању људских права на Косову коју је предложио извјестилац Августин Конда из Шпаније.

Србија 28.01.2016 | 22:00
Усвојена резолуција повољна по Србију

Шефица делегације Скупштине Србије при Парламентарној скупштини СЕ Александра Ђуровић рекла је Тањугу да је гласањем у пленуму усвојена Резулуција која је повољна по Србију имајући у виду да су одбијена сва три амандана косовских Албанаца.

Ђуровић је рекла Тањугу да је Парламентарна скупштина СЕ одбила амандмане албанске стране којима су, између осталог, хтјели да се из Резолуције избрише обавеза формирања Заједнице српских општина.

Она је додала да је гласањем у пленуму усвојена Резулуција коју је предложио извјестилац Августин Конда из Шпаније.

"Резолуција је повољна за нас и има доста критика на рачун корупције и поштовања људских права. Господин Конда и Савет Европе имају став да остају при статусној неутралности и поштовању вриједности којима се бави СЕ", навела је Ђуровић.

Према њеним ријечима, одбијен је и амандман којим је албанска страна жељела да промијени дио текста у којем је наведено да је Унеско одбио чланство Косова у тој организацији, тако да се наведе само резултат гласања.

"Хтјели су, такође, да се укључи да Косово сарађује директно са Еурополом и Интерполом, а не преко Унмика, што је дио Резолуције", рекла је она.

"Они су у одсуству извјестиоца Конде, који није поново изабран на децембарским изворима у Шпанији, хтјели то да измјене али на пленуму се гласало и сва три амандамана су обијена. Резолуција је усвојена каква је била", навела је Ђуровић.

Члан делегације Скупштине Србије при Парламентарној скупштини СЕ Жарко Обрадовић је похвалио рад извјестиоца Кондеа на изради Резолуције.

"Желио бих да похвалим рад господина Кондеа на изради Резолуције 'Стање на Косову и улога Савјета Европе'. У питању је веома квалитетан, документ који се бави стандардима Савјета Европе у области демократије људских права и владавине права и оцјени да ли се и у којој мјери ови стандарди примјењују на Косову", прецизираоп је Обрадовић.

Он је додао да, с обзиром да Србија не признаје такозвану независност Косова, као ни Уједињене нације и велики број чланица СЕ, "поздравља приступ статусне неутралности који је господин Конде примијенио у изради Резолуције".

"Резолуција констастује бројне негативне појаве и догађаје, на које Србија већ 17 година указује, а на које и до данас нису добијени одговори", нагласио је Обрадовић.

Коментари / 0

Оставите коментар